odpovedni rok

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bajsa
Začetnik
Začetnik

odpovedni rok

Odgovor Napisal/-a Bajsa »

V pogodbi za nedoločen čas imam napisan odpovedni rok 5 mesecev, čeprav opravlajam nezahtevno delo, za katero ni zahtevana izobrazba. Kakšne so moje možnosti da se mi ta zelo dolgi odpovedni rok skrajša? Ali mogoče kdo ve kako je s študijskim dopustom?
Zaključujem 5. stopnjo in me zanima če mi pripada kaj dopusta za izpite in če mi kdaj ga lahko koristim, ker do sedaj sem koristila svoj letni dopust.
HVALA!
Bajsa
Stari
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Stari »

Glede odpovednega roka vpoglej v kolektivno pogodbo dejavnosti.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Kar se tiče odpovednega roka glejte ZDR 92. člen:
(1) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar [b]ne daljši kot 150 dni[/b].

Ko ste podpisali pogodbo ste se strinjali s tem maksimalnim rokom. Preverite še kolektivno pogodbo, če imate kaj drugače definirano.

Študijski dopust vam pripada samo, če vas delodajalec pošilja na šolanje, drugače imate pravico koristiti lastnega.
kika
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kika »

Za vsako prvo opravljanje izpita lahko koristiš neplačani študijski dopust, tudi če te delodajalec ni napotil na izobraževanje.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Pogodbeno določilo ne morete skrajšati, saj je v skladu z ZDR.
Edino kar lahko storite je to, da se z delodajalcem dogovorite za sporazumno odpoved. V tem primeru se ni potrebno držati odpovednih rokov.

Glede študijskega dopusta pa je tako, kot je napisala kika.
173. člen (pravica do odsotnosti z dela zaradi izobraževanja)
(1) Delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, kot tudi delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v lastnem interesu, ima pravico do odsotnosti z dela zaradi priprave oziroma opravljanja izpitov.
(2) Če s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali posebno pogodbo o izobraževanju pravica iz prejšnjega odstavka ni podrobneje določena, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob dnevih, ko prvič opravlja izpite.
(3) Če se delavec izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, ima pravico do plačane odsotnosti z dela po prejšnjem odstavku.

Lp
Odgovori