bolniška za sp

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar1
Začetnik
Začetnik

bolniška za sp

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

pozdravljeni, že parkrat ste mi svetovali. Sem sp, samozaposlena in vodim enostavno knjigovodstvo in tudi prispevke obračunam kar na tem portalu.
Imam bruto 122.600; zanima me kako se obračuna bolniška od 15.8. do 31.8.06. Bolniški list sem dobila do 31.8.; vendar je bolniška še vedno odprta. Kako bom obračunala bolniško v septembru, če bo dlje kot do 15.9.?

Potem bo v skupnem več kot 30 dni, ampak vsak mesec posebej, pa ne? To mi ni čisto jasno?
Lp
hvala in lep dan še naprej

darja
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Kolikor je meni znano (imela sem tudi razlago), DURS ne obračunava prispevkov za prvih 30 delovnih dni od osnove 100 %, temveč 90 % ali celo 80 % glede na vzrok boleznine. Vendar osnova za plačilo prispevka za pokojninsko zavarovanje in starševsko varstvo - iz in na, ne sme biti manjša od minimalne plače *122.600,00 SIT.

Na tem naslovu - http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 14&ID=1395 - je bila tudi razlaga od katere osnove si zasebnik obračuna nadomestilo in prispevke za socialno varnost za čas odsotnosti zaradi bolezni do 30. dni.

Vendar stališče pravne službe DURS-a je bilo, da se prispevki za čas bolniškega staleža obračunajo in plačajo od osnove od katere so se plačali prispevki v preteklem mesecu, pri čemer se pri višini upoštevajo določeni odstotki (100 % ali 90 % ali 80 %) glede na različne vzroke zadržanosti z dela.

Nekaj razlag boste našli tudi na naslovih:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... bolni%9Aka
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... bolni%9Aka

Lp
vodar1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Zaris, najlepša hvala.
Samo povzamem, pa mi prosim, potrdite, če je pravilno:

1. Ker je moja osnova 122.600,00 SIT, torej najnižja zavarovalna osnova, si od te osnove obračunam prispevke, v polni višini, (?)torej tako, kot vsak mesec.

2.ZA AVGUST. Obračun bolniške do 30 dni( ob upoštevanju samo delovnih dni) pošljem normalno na DURS in plačam prispevke in priložim (ali ne?) fotokopijo bolniškega lista

3. ZA SEPTEMBER: do 15.9. - spet normalen obračun, ki ga pošljem na DURS in plačam prispevke
po 15.9.- bolniška nad 30 dni-nič ne obračunavam, oz. pustim vrednosti 0 in skupaj s kopijo boln. lista pošljem na DURS
Ali pa je to dvoje lahko vse na enem obračunu?

Na zZZS pa 30.9.06 odnesem bolniške liste in predložim zahtevek za refundacijo za čas od 16.9.-30.9.06 -je to kakšen poseben obrazec?

Je potrebno še kaj ?
Se iskreno zahvaljujem, da ste se prebili čez vprašanja
hvala in lep dan še naprej

darja
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

1. Na vašem mestu bi obračunala v polni višini: 100 %
2. Za avgust: obračun prispevkov od. 1. 8. 06 do 14. 8. 06 redne ure in od 15. 8. 06 do 31. 8. 06 zadržanost od dela do 30 dni. Prispevke plačate, k obračunu priložite praviloma originalni izvod bolniškega lista, kopijo pa si obdržite pri svojem obračunu prispevkov.
3. Za september: praviloma pri 5 dnevnem tedniku imate zadržanost od dela do 30 dni do 26. 9. 06, od 27. 9. 06 pa do 30. 9. 06 pa prikažete v obračunu prispevkov v koloni zadržanost od dela nad 30 dni. Bolniški list in plačilo naredite enako kot za avgust.

Predlagam vam, da za mesec september sami dostavite na DURS obračun prispevkov in bolniški list, da vam ga takoj izpolnijo in ga lahko nato potrjenega s strani DURS-a odnesete na ZZZS, kjer boste predložili tudi številko TRR vašega osebnega računa, kamor vam bodo nakazali nadomestilo.

Lp
Odgovori