BolniŠka med nosečnostjo

Moderator: Mirko Zbačnik

IANA
Novinec
Novinec

BolniŠka med nosečnostjo

Odgovor Napisal/-a IANA »

pozdravljeni!

ker sem popoln laik v teh stvareh, vas prosim za pojasnilo.
kdaj dobi podjetje povrnjene stroŠke za delavca če je le ta v bolniŠki? če je več kot 30dni delovnih ali vseh dni v mesecu? alidobi povrnjeno tudi za teh 30 dni ali od tod naprej? ali je bolniŠka v primeru nosečnosti krita s strani zzzs 100% ali manj?

lepa hvala za odgovore!

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Bolniška se refundira za boleznino nad 30 delovnih dni. Prvih 30 delovnih dni gre v breme izplačevalca.

Bolniški stalež zaradi nosečnosti je tretiran enako kot vsaka boleznina in se tako tudi obračunava.

Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kaj pa če je delavka med nosečnostjo v bolniškem staležu 4 ure, 4 ure pa dela. Potem 30 delovnih dni pravzaprav poteče po 60 delovnih dnevnih - seštevam ure - nato pa lahko zahtevamo povračilo?
Koliko pa ji pripada odmora za malico, če dela 4 ure? Pol ure ali 15 minut?
LP :)
Zoris
Računovodja
Računovodja

Ne, štejejo se kolendarski dnevi.
Prehrana na delu po ZDR se upošteva soraznerni del - 15 min.

Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Zoris, enkrat piše 30 delovnih dni, drugič 30 koledarskih dni :?: :?: A je mišljeno, da se vseeno šteje 1 dan bolniške, čeprav je 4 ure na delu 4 ure pa v bolniški? :?
Prvi dan zadržanosti je bil 24.7., nato je bila do 15.8. ves čas odsotna od 16.8. dalje pa dela po 4 ure, 4 ure pa je v bolniški.
Ali se bolniška nad 30 dni torej refundira od 4.9. dalje?
Sem tudi že prejela od ZZZS dopis o tem, da je do nadaljnega zmožna delati le 4 ure.
Zoris
Računovodja
Računovodja

V 2. točki 3. člena P R A V I L N I K-u o obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil (velja od 1. 1. 2005 dalje) piše:

2. od 31. delovnega dne začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom ter poklicne bolezni ali poškodbe pri delu, razen v primerih iz 3. in 4. točke tega odstavka;

Zakona nisem sedaj prebrala, menim pa, da ne more biti drugače (včasih je bilo res koledarskih). Kje pa piše koledarskih dni?

V kolikor dela delavka 5 dni v tednu, je boleznina do 30 dni do 1. 9. 2006, nato pa boleznina nad 30 dni (4.9.2006).

Lp
Zoris
Računovodja
Računovodja

Zoris napisal/-a:Ne, štejejo se kolendarski dnevi.
Prehrana na delu po ZDR se upošteva soraznerni del - 15 min.

Lp
Se oproščam, sama sem naredila to napako. Še enkrat: pravilno se upoštevajo delovni dnevi.

Lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, Zoris. Se mi je zdelo, da je tipkarska napaka.
Lp :)
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Zoris zakaj za malico le 15 min. Jaz razumem za 4 ure je še pol ure malice, za manj pa potem je sorazmeren delež?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Eno je odmor, ki se priznava v delovni čas, drugo pa je pravica do nadomestila prehrane na delu.
154. člen ZDR
(odmor med delovnim časom)
(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
(2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.

Lep pozdrav
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Sem vprašala še pravnico, ona meni da ji pripada 15 minut odmora, nadomestilo prehrane pa v celoti. Tako bom oz. sem tudi ravnala pri izplačilu plače.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Zoris napisal/-a:Eno je odmor, ki se priznava v delovni čas, drugo pa je pravica do nadomestila prehrane na delu.
Ja, saj je tako tudi pravilno. Vprašanja so bila postavljena za delovni čas in napisala sem vam člen o delovnem času. Nadomestilo za prehrano pa ji pripada v celoti, ker je njen delovni čas najmanj 4 ure dnevno - s pripombo, če delavec za preostali čas ne dela pri drugem delodajalcu, kar pa v vašem primeru ni.

Lp
Odgovori