Pozdravljeni,
Sem s.p.-jevec, laik glede DDV, ker nisem zavezanec, tako da bi nujno rabil pomoč.
Kot fizična oseba s.p. kupujem avto od pravne osebe, ki ima avtomobil knjižen med osnovna sredstva. Osebni avto je že v celoti amortiziran in nima več neodpisane vrednosti. Star je 6 let.
Čeprav sva se dogovorila za prodajno ceno 1.700.000 SIT, je prodajalec ugotovil, da je za njega najceneje, da ga prikaže le v vrednosti 400.000 SIT, za to vrednost mi bo izstavil račun, ostalo gotovina na roke.
Kako bi bilo najbolje izpeljati prodajo?
A gre s komisijsko prodajo preko posrednika? Ali pri posredniku izpišemo prodajno oz. komisijsko pogodbo glede na prodajno vrednost (1,7mio) ali njegovo knjigovodsko vrednost (400.000)?
Ali se plača tudi DMV - če se, od katere vrednosti in kdo ga plača?
V svoji banki sem kot s.p. vzel namensko posojilo za nakup avtomobila, v višini 1.500.000 SIT. Kako lahko dokazujem porabo posojila za nakup avtomobila (ali to ni potrebno?), če bo bančna transakcija in vsi dokumenti (račun, pogodba?) le v višini 400.000?
Upam, da nisem preveč zakompliciral vse skupaj, pa najlepša hvala že vnaprej za odgovore.
LP!
Nakup avtomobila od pravne osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
-
mezic s.p.
- Novinec

- Kraj: Raka, Krško
Za prodajalca je seveda večji interes prikazati nižji
prihodek, za vas pa bi bil interes prikazati večje
stroške, kvečjemu če obema to pravilno pride
v bilanci.
Glede posojila pa načeloma banke
naj ne bi zanimalo za kaj porabi
posojilojemalec posojena sredstva.
Če gre za promet med pravnimi osebami
je načeloma to predmet DDV-ja.
Toda ravno včeraj so na forumu
opozorili, da se avtomobil lahko
proda brez DDV-ja, saj si ga podjetje
ne sme odbiti, če ne gre to v njegovo
dejavnost.
DMV gre za prodajo pri fizičnih osebah.
prihodek, za vas pa bi bil interes prikazati večje
stroške, kvečjemu če obema to pravilno pride
v bilanci.
Glede posojila pa načeloma banke
naj ne bi zanimalo za kaj porabi
posojilojemalec posojena sredstva.
Če gre za promet med pravnimi osebami
je načeloma to predmet DDV-ja.
Toda ravno včeraj so na forumu
opozorili, da se avtomobil lahko
proda brez DDV-ja, saj si ga podjetje
ne sme odbiti, če ne gre to v njegovo
dejavnost.
DMV gre za prodajo pri fizičnih osebah.
Na temo prodaje vozil je bilo že ogromno napisanega; za vse možne variante; malo pobrskajte po arhivu.
Čisti računi, dolga ljubezen....jaz bi vztrajala, da se fakturira cena, ki bi jo plačala, ne glede na to, kaj prodajalcu odgovarja. Osnovna sredstva se prodajajo po tržni, ne po knjigovodski vrednosti.
Pri kreditu bi bila pazljiva. Sicer redko, se je pa že zgodilo, da smo pri namenskem kreditu morali poročati o porabi in poročilu priložiti kopije računov. Verjetno pa je to odvisno od bančnih pogojev.
Čisti računi, dolga ljubezen....jaz bi vztrajala, da se fakturira cena, ki bi jo plačala, ne glede na to, kaj prodajalcu odgovarja. Osnovna sredstva se prodajajo po tržni, ne po knjigovodski vrednosti.
Pri kreditu bi bila pazljiva. Sicer redko, se je pa že zgodilo, da smo pri namenskem kreditu morali poročati o porabi in poročilu priložiti kopije računov. Verjetno pa je to odvisno od bančnih pogojev.