Finančna pomoč Zavoda za zaposlovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

jasmina1
Začetnik
Začetnik

Finančna pomoč Zavoda za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a jasmina1 »

Za odprtje s.p.-ja oz. samozaposlitev je S.P. dobil finančno pomoč Zavoda za zaposlovanje, kako poknjižim to pomoč (izplačano je bilo na TRR). Hvala za odgovor.
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Poknjižiš na konto 7680-drugi prihodki povezani s poslovnimi učinki (subvencije)
tara
sara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sara »

Jaz sem pa knjižila na 785.
sara
Začetnik
Začetnik

Pričakovala sem kakšen komentar. Moje mnenje je, da subvencija za samozaposlitev ni poslovni prihodek. Ali lahko kdo komentira?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Jasmina1/sara!

Kako knjigovodsko obravnavamo prejete subvencije, je odvisno od namena, za katerega smo prejeli subvencijo (niste navedli za kakšen namen ste prejeli subvencijo). Predpostavljam, da je vaša subvencija za kritje obračunanih prispevkov in za določeno obdobje. Če je za kritje prispevkov za obdobje do enega leta, potem te subvencije knjižimo na 295; v prihodke jih prenašamo ob obračunu prispevkov (295/785). Če so subvencije za obdobje, ki je daljše od enega leta, jih ob prejemu knjižimo na dolg. pasivne časovne razmejitve (110/968), v prihodke prenašamo ustrezni del, ki se nanaša na prispevke (968/785).

LP
sara
Začetnik
Začetnik

Slovan, hvala. Saj sem bila 99,9% prepričana, da sem evidentirala prav, ampak se hitro pustim zmesti.

Še enkrat hvala.
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a DEJANA »

Koliko pa zavod za zaposlovanje nameni denarnih sredstev za samozaposlitev? Ali lahko odprem tudi d.o.o.?

Lp
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Slovan
ali si ne lahko razlagaš tudi tako ,če subvencijo ki jo dobiš porabiš za kritje prispevkov ali ni potem poslovni učinek boljši, saj ti prispevkov ni potrebno plačati iz tvojih poslovnih prihodkov, ne vem mogoče razmišljam narobe . Ne razumem pa zakaj na konto 295 DDV od danih predujmov, ali ni potem konto 291 boljši.
Lep pozdrav.
tara
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Se OPRAVIČUJEM, navedla sem napačen konto: jasno da je 291 -Kratkoročno odloženi prihodki.
Subvencija je namenska - ob prejemu je točno znan namen. Če je za kritje prispevkov in za to povečaš prihodke, je jasno, da je tvoj poslovni učinek boljši (prispevki kot strošek in nato del prispevkov kot prihodek, dohodek zasebnika je večji, obdavčljiva osnova je večja). Če pa subvencije ne bi bilo, bi prispevki v celoti bremenili prihodke in poslovni učinek je slabši (dohodek zasebnika je manjši, tudi obdavčljiva osnova je manjša). Skratka bistvo subvencije je premostitev začetnih težav, da ko je prihodek bistveno manjši, zasebnik še vedno lahko plačuje prispevke, ki mu zagotavljajo socialno varnost (pokojninsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje).
LP
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Torej, ko dobim subvencijo ki je razvidna na bančnem izpisku to v celoti knjižim 2910 v dobro. ko naredim obračun prispevkov pa potem s temeljnico poknjižim na 2910/7850, znesek prispevkov ali bo tako pravilno?
tara
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Da, bo pravilno (hkrati z obračunom prispevkov prenos v prihodke).
LP
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Najlepša hvala, Slovan. Kot vedno lahko računamo na vas.
tara
Odgovori