najemnina
Moderator: Mirko Zbačnik
najemnina
Pozdravljeni!
Zanima me če mi lahko svetujete glede naslednjega vprašanja:
sklenila sem pogodbo za oddajo stanovanja s samostojnim podjetnikom. Zmenila sva se za najemnino v višini 50.000 SIT. Ob nakazilu dvomesečne najemnine sem prejela le 85.000 SIT. Ko sem ga poklicala in vprašala zakaj nižji znesek, mi je pojasnil da je nakazal tudi davek. Ker o tem nič ne vem, me zanima kaj to pomeni za mene. Ali bom zaradi tega jaz plačala kaj manj dohodnine ali pa bi bilo za mene bolje, če bi z njim sklenila pogodbo kot fizična oseba in bi prejemala celoten znesek najemnine.
Naj povem da v pogodbo nismo nič navedli za kašno najemnino gre, bruto ali neto. Mislila sem da bom toliko dobila kot smo zapisali.
lp
Zanima me če mi lahko svetujete glede naslednjega vprašanja:
sklenila sem pogodbo za oddajo stanovanja s samostojnim podjetnikom. Zmenila sva se za najemnino v višini 50.000 SIT. Ob nakazilu dvomesečne najemnine sem prejela le 85.000 SIT. Ko sem ga poklicala in vprašala zakaj nižji znesek, mi je pojasnil da je nakazal tudi davek. Ker o tem nič ne vem, me zanima kaj to pomeni za mene. Ali bom zaradi tega jaz plačala kaj manj dohodnine ali pa bi bilo za mene bolje, če bi z njim sklenila pogodbo kot fizična oseba in bi prejemala celoten znesek najemnine.
Naj povem da v pogodbo nismo nič navedli za kašno najemnino gre, bruto ali neto. Mislila sem da bom toliko dobila kot smo zapisali.
lp
-
racunalnik
- Računovodja

Če v pogodbi nimate natančno opredeljeno, da mora najemojemalec posebej poravnati še vašo dohodnino oz. davek, potem pomeni dogovorjenih 50.000,00 sit bruto. Ker ste fizična oseba, je s.p. dolžan pri izplačilu najemnine poravnati tudi vašo dohodnino v višini 25% od zmanjšane osnove. Prihodke, ki jih boste imeli na račun prejete dohodnine, boste morali prijaviti tudi v letno napoved za odmero dohodnine.
Meni se zdi, da vas je tale najemojemalec malce okoli prinesel.
Jaz oddajam stanovanje in tudi nič ne piše bruto ali neto v pogodbi, pa dobim 55.000 sit kolikor je v pogodbi zapisano.
Vi tega "podjetnika" lepo pokličite in recite da naj vam plačuje 50.000 sit na mesec kot zmenjeno(to je samoumevno) on pa se naj potem igra z davki in plačuje kar hoče!
Jaz oddajam stanovanje in tudi nič ne piše bruto ali neto v pogodbi, pa dobim 55.000 sit kolikor je v pogodbi zapisano.
Vi tega "podjetnika" lepo pokličite in recite da naj vam plačuje 50.000 sit na mesec kot zmenjeno(to je samoumevno) on pa se naj potem igra z davki in plačuje kar hoče!
znana tema.
Spet ena izmed pomanjkljivo napisanih pogodb,
kjer ni jasno specificiran bruto ali neto znesek.
Drugače pa je 50.000 SIT vaš prihodek in obravnavan
kot vsak drug kot bruto. S.P. bi vam teoretično
lahko nakazal tudi 50.000 (predpostavka da
ni bilo možnosti predhodnega davčnega odtegljaja),
vendar bi na koncu šlo prav tako vse v dohodnino
in bi iz tega naslova morali doplačati davščine državi.
Če pa bi vam plačeval kot fizična oseba pa
se mi zdi, da morate prijaviti najemno pogodbo
na občini in prav tako plačevati davščine (v tem
primeru direktno vi).
Glede najema med fizičnimi osebami lahko
kdo drug še kaj pokomentira.
Vendar v končni fazi gre vse v dohodnino,
mislim da obstaja zgolj časoven odlog
davkov (v razliki)
Spet ena izmed pomanjkljivo napisanih pogodb,
kjer ni jasno specificiran bruto ali neto znesek.
Drugače pa je 50.000 SIT vaš prihodek in obravnavan
kot vsak drug kot bruto. S.P. bi vam teoretično
lahko nakazal tudi 50.000 (predpostavka da
ni bilo možnosti predhodnega davčnega odtegljaja),
vendar bi na koncu šlo prav tako vse v dohodnino
in bi iz tega naslova morali doplačati davščine državi.
Če pa bi vam plačeval kot fizična oseba pa
se mi zdi, da morate prijaviti najemno pogodbo
na občini in prav tako plačevati davščine (v tem
primeru direktno vi).
Glede najema med fizičnimi osebami lahko
kdo drug še kaj pokomentira.
Vendar v končni fazi gre vse v dohodnino,
mislim da obstaja zgolj časoven odlog
davkov (v razliki)