Vem, da se je že ogromno pisalo na to tema, a jaz še vedno ne vem, kako naj obračunam plače za avgust. Situacija je naslednja: dodatka do sedaj nismo izplačevali, saj smo plače nekako vsako leto povečevali v tem znesku. Lani pa smo povečali plačo samo zaposlenim v komerciali, zaposlenim v upravi pa ne. Naj povem še to, da nihče od zaposlenih ne prejema minimalne plače. Kako naj sedaj obračunam plačo? Naj obračunam dodatek samo zaposlenim v upravi ali sploh ne rabim obračunati dodatka glede na to, da nihče ne prejema minimalne ali izhodiščne plače.
Res hvala za pomoč!
Spet dodatek
Moderator: Mirko Zbačnik
Kot sem odgovorila, sem tudi postavila vprašanje glede povečanja plač na OZS(ga. Edina Zejnić) in dobila naslednji odgovor:fiser napisal/-a:Ne vem po kateri kolektivni pogodbi se ravnate, jaz sem pri moji naredila uskladitev tako, kot je bila narejena tudi pri Splošni kolektivni pogodbi in sicer:
osnovne plače sem vsem delavcem povečala za 6.767,00 sit in skupno osnovno plačo povečala za 2%.
Lp
Mnenje OZS
Po Kolektivni pogodbi med delavci in zasebnimi delodajalci (KPDZD) se skupni nominalni bruto znesek uskladitve plač v višini 13.600 SIT izplačuje še naprej in se ne vnese v sistem plač. Delodajalec, za katere velja KPDZD ne poveča niti izhodiščnih, niti osnovnih plač za mesec avgust 2006 za 6.767 SIT. Po tej KP se za 2 % povečajo samo izhodiščne plače, tako, da bo delodajalec za mesec avgust 2006 povečal samo osnovne plače tistih delavcev, ki so na ravni izhodiščnih plač, določenih po posameznih tarifnih razredih. V kolikor so osnovne plače nižje od določenih izhodiščnih plač za mesec avgust 2006, jih je delodajalec dolžan povečati najmanj do zneska izhodiščnih plač po KP.
Za 6.767 SIT se povečajo samo izhodiščne in osnovne plače zaposlenih pri tistih delodajalcih, za katere ni sklenjene ustrezne KP dejavnosti in so zato do 30.6.2006 neposredno uporabljali Splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti in izplačevali skupni nominalni bruto znesek uskladitev plač po zakonu v višini 10.100 SIT. Za te delodajalce velja od 1.7.2006 dalje v celotni vsebini Kolektivna pogodba o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust.
V vednost
lp