Nek komitent je naš stalen kupec, sedaj pa smo pri njem vzeli blago, prejeli račun in ga zaprli z medsebojno kompenzacijo.
Sedaj pa je bilo to blago vrnjeno in ta komitent(v tem primeru v vlogi)dobavitelja nam je izstavil dobropis.Ker je bil račun za to blago že "zaprt", smo dobropis vključili poleg drugih naših izdanih računov v verižno kompenzacijo.Sedaj pa mi dela problem knjiženje te kompenzacije oz.tega dobropisa, ker imamo dobropis knjižen na 220-kredit,storno, ostale račune, ki se pokrivajo s to kompenzacijo, pa na 120.
Kaj predlagate?
Kompenzacija-dobropis
Moderator: Mirko Zbačnik
Vi imate ob kompenzaciji vse terjatve in obveznosti zaprte. Sedaj, po tem, pa Vam je dobavitelj izstavil dobropis, ki seveda zmanjšuje obveznost. Če z njim ne sodelujete več, Vam enostavno naj plača ta dobropis (vam vrne plačilo sprovedeno s kompenzacijo za ta dobropis). Če pa še poslujete, potem boste pač ta dobropis upoštevali v naslednji kompenzaciji. Kompenzacijo boste zapirali:
220 (račun) / 1200 (ifa)
- 220 (dobropis)
S tem dobropisom, ki vam ga je dobavitelj izdal, se vam samo povečujejo vaše terjatve!
220 (račun) / 1200 (ifa)
- 220 (dobropis)
S tem dobropisom, ki vam ga je dobavitelj izdal, se vam samo povečujejo vaše terjatve!
Me nekaj časa n i bilo, zato šele sedaj nadaljujem to temo.
Vem, da ta dobropis povečuje našo terjatev.S tem komitentom še sodelujemo, vendar je samo izjemoma nastopal kot našdobavitelj, sicer pa je naš kupec.
Komemzacijo smo izvršili(verižno)šele sedaj, po tem ,ko je bil konto 220 zaprt in smo naknadno prejeli dobropis , ga knjižili kot storno 220-kredit.
Kako sedaj poknjižim kompenzacijo, če z njo pri tem komitentu zapiram delno 12o, delno storno 220?Če prenesem iz 220 na 120 in potem "normalno"knjižim kompenzacijo, bo prikazan prevelik promet na 120.
Kaj svetujete?
Vem, da ta dobropis povečuje našo terjatev.S tem komitentom še sodelujemo, vendar je samo izjemoma nastopal kot našdobavitelj, sicer pa je naš kupec.
Komemzacijo smo izvršili(verižno)šele sedaj, po tem ,ko je bil konto 220 zaprt in smo naknadno prejeli dobropis , ga knjižili kot storno 220-kredit.
Kako sedaj poknjižim kompenzacijo, če z njo pri tem komitentu zapiram delno 12o, delno storno 220?Če prenesem iz 220 na 120 in potem "normalno"knjižim kompenzacijo, bo prikazan prevelik promet na 120.
Kaj svetujete?
Hvala, Pamps.Pravilno si razumela, čeprav sem malo zamotano napoisala.Ampak če ta dobropis knjižim med terjatvami, bo na kontu 120 dvakrat prikazan promet.Dobropis sem drugače knjižila 220 kredit-storno.Morda sem preveč zakomplicirala, ampak jaz s kompenzacijo ponavadi zapiram 120 kredit, in tudi pri tej kompenazciji zapiram tri račune tako, poleg njih pa moram še ta dobropis.
Mislila sem, da dobropis še ni bil vključen v kompenzacijo. In pri prenosu dobaviteljevega dobropisa na terjatve nisem imela v mislih konta 12, temveč kakšne druge terjatve, ne do kupcev, morda 165-ostale kratkoročne terjatve ali 13-predujmi.
Jaz bi si pripravila tabelo, pravzaprav dve; v eni bi zapisala terjatve, v drugi obveznosti. Če imate dbp knjižen na 220, v tabeli to prikažite med vašimi obveznostmi s predznakom "-". Seštejte vse terjatve in vse obveznosti, primerjatjte z zneskom kompenzacije in zapirajte terjatve in obveznosti do višine kompenzacije.
Če dobropisa še niste vključili v kompenzacijski dogovor, ostane dokument odprt, dokler vam dobavitelj ne vrne sredstev na vaš trr ali dokler ne nabavite česa drugega in dobite račun in spet kompenzirate.
Jaz bi si pripravila tabelo, pravzaprav dve; v eni bi zapisala terjatve, v drugi obveznosti. Če imate dbp knjižen na 220, v tabeli to prikažite med vašimi obveznostmi s predznakom "-". Seštejte vse terjatve in vse obveznosti, primerjatjte z zneskom kompenzacije in zapirajte terjatve in obveznosti do višine kompenzacije.
Če dobropisa še niste vključili v kompenzacijski dogovor, ostane dokument odprt, dokler vam dobavitelj ne vrne sredstev na vaš trr ali dokler ne nabavite česa drugega in dobite račun in spet kompenzirate.
res je malo zakomplicirano za razložit.Recimo,da je to komitent A.Račun, ki smo ga prejeli od njega , je že bil zaprt s kompenzacijo-medsebojno, ker je naš stalen kupec. Po sprovedbi te kompenzacije smo vrnili del blaga, prejeli dobropis in ker od njega ne bomo kmalu spet kupili blaga , on pa je naš stalen kupec in dolžmik, smo pripravili novo verižno kompenzacijo, kjer zapiramo obveznosti do dobavitelja B, pri A pa moramo zapreti 3 naše izdane račune in dobropis, ki smo ga prejeli od njega.
Knjižbe na komitentuA mi sedaj ne gredo skupaj.Razen če knjižim najprej celotno kompenzacijo pri A na /120, potem pa s temeljnico /120 storno, 220/ storno.Druge ideje nimam.Tako preprostva stvar, pa toliko komplikacij.
Knjižbe na komitentuA mi sedaj ne gredo skupaj.Razen če knjižim najprej celotno kompenzacijo pri A na /120, potem pa s temeljnico /120 storno, 220/ storno.Druge ideje nimam.Tako preprostva stvar, pa toliko komplikacij.