(Ne)pridobitna dejavnost?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Chandra
Novinec
Novinec

(Ne)pridobitna dejavnost?

Odgovor Napisal/-a Chandra »

Prvič se srečujem z zavodom in nepridobitno dejavnostjo na sploh, zato nisem sigurna ali opredeliti dejavnost kot pridobitno ali nepridobitno in bi mi vaša pomoč prišla prav. Gre za zavod z glavno dejavnostjo verskih organizacij, ki se financira predvsem iz donacij. Letos poleti je zavod organiziral razne seminarje in tudi počitnice za otroke. Vsak udeleženec je moral plačati določeno ceno in je tudi dobil račun. Se zaradi same izdaje računa to smatra kot pridobitna dejavnost?

Sama bi to dejavnost označila kot pridobitno, razlog za pomislek mi daje predvsem to, da na prvem mestu ni zaslužek, ampak dobrobit otroka. Nekateri otroci so se zaradi finančne stiske počitnic lahko udeležili brezplačno. Prav tako so se nekateri zastonj udeležili seminarjev. Zavod se ukvarja samo z dejavnostmi, ki so opredeljene v statutu, med katerimi sta tudi izobraževanje in humanitarna dejavnost.

Hvala za vsakršno pomoč. Na koga bi se lahko še obrnila glede tega in glede podobnih vprašanj?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Uporaben je članek v IKS-u 4/06 na str.155-158
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Preverite tudi kaj piše v statutu. Sicer z zavodi nimam izkušenj, bi pa rekla, da velja isto kot za društva. Ta so lahko nepridobitne organizacije, ki pa imajo v statutu napisano, da se lahko ukvarjajo tudi z določenimi pridobitnimi dejavnostmi.

Kakor hitro je izdan račun je to pridobitna dejavnost in je za ta del pridobitnih dejavnosti potrebno tudi obračunati davek od dobička.
slava
Chandra
Novinec
Novinec

Hvala za odgovore.
Se pravi, da v tem primeru gre za pridobitno dejavnost? Ali je sama izdaja računa razlog za uvrstitev v pridobitno dejavnost ali mora biti izpolnjen še kateri drugi pogoj? Npr. če so izobraževanje otrok in ostale zgoraj omenjene stvari v skladu z namenom ustanovitve zavoda. Ukvarjajo se pa samo z dejavnostmi, ki so opredeljene v statutu.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Moje mnenje je (bilo), da je izstavitev računa zgolj posledica davka na dodano vrednost. A temu ni tako. Obe definiciji nepridobitnosti, objavljeni v IKS-u 1-2/06 str.196 levi stolpec, je podalo ministrstvo in pri obeh je jasno, da je nepridobitna dejavnost le, če ne izstaviš računa (če poenostavim) neposredno uporabnikom.
Moj lanskoletni primer: nepridobitna organizacija je v okviru svojih dejavnosti zbirala sredstva pomoči potrebnim. Eden od načinov zbiranja je bila tudi licitacija poklonjenih izdelkov fizičnih oseb. Ob prodaji smo morali izstaviti račun, ker je tako zahteval zddv, zbrana sredstva pa so se uporabila v humanitarne namene. A ker je bil izdan račun neposredno uporabnikom, to ni več nepridobitnost, so mi rekli svetovalci, temveč prodaja blaga, ki je pridobitna dejavnost. Enako naj bi veljalo za storitve. Povedali so še, da od nepridobitne organizacije seveda nihče ne pričakuje, da bomo plačevali visoke davke v obliki ddpo in da naj pravilno razpredimo stroške. In takih akcij je v mojem primeru mnogo. In vsako leto upam, da bom razumela zakonodajalčevo logiko.
Chandra
Novinec
Novinec

pamps napisal/-a:Moje mnenje je (bilo), da je izstavitev računa zgolj posledica davka na dodano vrednost. A temu ni tako. Obe definiciji nepridobitnosti, objavljeni v IKS-u 1-2/06 str.196 levi stolpec, je podalo ministrstvo in pri obeh je jasno, da je nepridobitna dejavnost le, če ne izstaviš računa (če poenostavim) neposredno uporabnikom.
Se pravi, v mojem primeru gre za pridobitno dejavnost. Ali potem sam namen ustanovitve neprofitnega zavoda tukaj ne velja nič? Ker to se vse izvaja v skladu z namenom zavoda. Sploh ne razumem v čem bi potem bila prednost neprofitnega zavoda, če je potrebno za vsako stvar plačati davek.
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

DDV se na računih ali podobnih dokumentih javnih zavodov
- primer šole na določenih računih ne zaračunava - npr.
šolska malica, redni izleti, šola v naravi,... vendar
se mi zdi odvisno od primera. Na šolah je to urejeno
s tem, da če gre za storitve/blago, ki jih izvaja šola
po rednem programu (torej obvezno) ni potrebe
po zaračunavanju DDV.

Vse ostalo, kar šola organizira na "lastno pest" pa
naj bi imelo naravo obračuna DDV.
Chandra
Novinec
Novinec

V aktih podjetja mora biti določene vse dejavnosti, ki jih zavod opravlja, torej nepridobitne in tudi pridobitne. Mogoče kdo ve, ali morajo biti aktivnosti samo navedene ali tudi ločene glede na pridobitnost?
Odgovori