Prenehanje dejavnosti s.p. in prenos OS v gospodinjstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Prenehanje dejavnosti s.p. in prenos OS v gospodinjstvo

Odgovor Napisal/-a marijan »

Tole je moj prvi post na forumu, zato vsem skupaj en lep pozdrav.

Ustavil sem se pri vas v iskanju odgovora na vprašanje upravičenosti obdavčitve prenosa nepremičnin in opreme (OS)
v gospodinjstvo po prenehanju dejavnosti na način, kot je to zapovedano z ZDOH-1 in bo po moji oceni veljalo tudi v ZDOH-2 ,
z nekaterimi spremembami, mogoče.

Zdaj je po prenehanju dejavnosti potrebno vso razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo OS, ki so nabavljena
med opravljanjem dejavnosti
knjižiti v prihodke.

Predvidevam, da ste izkušeni in imate nekaj domišljije; ne bom besedičil, le spomnim vas, da se nepremičnine vedno kupujejo
na fizično osebo, zato ob prenehanju dejavnosti ni nobenega prometa z nepremičnino.

Spomnim vas tudi, da so viri denarja s katerimi si podjetniki pridobivajo nepremičnine in jih uporabljajo za dejavnost različni,
od raznih štumfov do kreditov s hipoteko na lastno stanovanje ipd., saj sami veste.

Rešitve v ZDOH-1 in sedaj v ZDOH-2 ( 51.člen in 145.člen ) se zdijo kriminalne in zahtevajo, da gremo na cesto. Razen,
če ne razumem in mi boste razložili zakaj je prav tako, kot so nam predpisali.

lp
Zadnjič spremenil marijan, dne 20 Sep 2006, 08:03, skupaj popravljeno 8 krat.
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Tudi meni se zdi to obdavčevanje sumljivo... Recimo za avto: med opravljanjem dejavnosti kupiš osebni avto, na koncu leta ugotoviš, da si prevozil 80% za službene namene, ga vpišeš v OSSR in obračunaš amortizacijo. Ker si "pridobil" sredstvo med opravljanjem dejavnosti, je to vnos sredstva iz gospodinjstva in se obračuna kot prihodek, s tem je posledično višji davek. In čez dve leti zapiraš s.p., avto ni amortiziran do konca, pojavi se razlika med vrednostima, ki je zopet prihodek, od katerega spet plačaš davek...
Zakaj je "prav" tako kot so napisali? Ker so oni "tam" mi pa "tukaj". In ker se dobro zavedajo, da živijo od našega dela (in davkov) in nas poskusijo ožeti na vseh koncih.
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marijan »

Druker napisal/-a: Zakaj je "prav" tako kot so napisali? Ker so oni "tam" mi pa "tukaj". In ker se dobro zavedajo, da živijo od našega dela (in davkov) in nas poskusijo ožeti na vseh koncih.

Zanimivo, da ste(so) vsi tiho, namesto, da greste na cesto. :)

Pretiravam, ampak nekaj bi pa le lahko naredili. Drugače, kako mislite, da boste razložili strankam upravičenost teh rešitev v primerih, ko bodo zapirali in jim boste naročili cenitev nepremičnine in knjiženje razlike vrednosti v prihodke ?

Saj normalen človek ne more razumeti, da mora plačati davek na nekakšno razliko vrednosti ( osnova je lahko celotna sedanja vrednost ) nepremičnine, katero je kupil z denarjem od kredita v banki, ali z denarjem od dediščine, ali od tistega, kar mu je med opravljanjem dejavnosti vsako leto ostajalo po plačilu vseh dejatev.

Kaj ni nobenega, ki bi me lahko prepričal, da je prav tako, da se prenos obdavči ?

Halo računovodje ?
Odgovori