davek od regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: mislinja

davek od regresa

Odgovor Napisal/-a larasamo »

Zanima me kako obračunavate davek od regresa, če je izplačan v enem znesku in kako, če je v več delih?
Sonja
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Vedno se gleda povprečna stopnja dohodnine izplačane v mesecu izplačila regresa-ali je to cel regres ali pa v delih.
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Imamo isto mnenje kot pepi5.....
lp
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ampak za določitev stopnje bi se naj vzela povprečna masečna (Zadnjega meseca ali vseh, izplačanih v tem letu do zdaj?)plača in temu bi se naj prištel ali del ali pa cel regres (to je moje drugo vprašanje). potem bi se odbile normalne - vse olajšave in po lestvici določila stopnja. Po tej bi se naj obračunal ves regres. Zelo bom hvaležna, če mi kdo odgovori bolj natančno po katerem načinu dela.
Sonja
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Zadnji plači prištejete 1/12 regresa, izračunate dohodnino normalno po lestvici in z olajšavami, ugotovite (novo) povprečno stopnjo (= dohodnina/osnova za dohodnino) in jo uporabite pri izračunu dohodnine od regresa. To je to. Opisano običajno zna program za obračun plač narediti sam..
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

sonja11, jaz bi se strinjal z 1/12 če bi izplačevali 1x letno. Če pa je v več delih pa najverjetneje več (npr. 2x letno 1/6, 3x letno 1/4...).
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

jambolaja napisal/-a:sonja11, jaz bi se strinjal z 1/12 če bi izplačevali 1x letno. Če pa je v več delih pa najverjetneje več (npr. 2x letno 1/6, 3x letno 1/4...).
hmmm :?

Mislim, da se regres v vsakem primeru nanaša na celo leto, čeprav je izplačan v več delih. NI prvi del za 6 mesecev, drugi pa za nadaljnih 6 mesecev.
Ampak, to je samo moje mnenje.
Mnogi, ki jih poznam, delajo samo po povprečni stopnji zadnje plače, brez povečanja za delež regresa. Razlike so namreč zelo majhne.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Se strinjam, da je le akontacija in razlike so minimalne. Tudi mi ne upoštevamo 1/12.
Vendar, če je več izplačil bi bilo nesmiselno vedno upoštevati 1/12. Poglejmo na primeru, če bi vsak mesec izplačali 1/12 regresa in bi potem od tega jemali 1/12 bi seveda dobili manjšo akontacije. Kar pa spet ne bi bilo tragično.
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala
Sonja
Odgovori