višina prispevkov

Moderator: Mirko Zbačnik

zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

višina prispevkov

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Sem samozaposlena v kulturi, lani sem "padla" v vodenje knjig, letos sem spet med normirci.
Z moje davčne izpostave so me obvestili, da so se mi zvišali prispevki. Moja letna davčna osnova za leto 2005 je bila (skupaj s katastrskim prihodkom, dividendami, itd) 3.229.210 sit, dobiček je bil nekaj nižji. Ko si sprintam višino prispevkov, še vedno padem v isti razred, saj letna osnova za 2005 znaša nekaj več kot 3,3 mio. Imam pravilne podatke ali so se po novem kaj spremenili?
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

K dobičku je potrebno prišteti prispevke, ki ste jih plačali v lanskem letu in vsota je znesek, ki vas "vrže" v razred za plačilo prispevkov.
Mogoče ste to spregledali? :?

LP :)
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

V skladu s prvim odstavkom 209. člena ZPIZ-1 se zavarovalna osnova za samozaposlene in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove.

To je skopirano z Dursove strani. Če si jaz prav razlagam, se pri dobičku NE upoštevajo prispevki....
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Potem, se pa opravičujem, mislila sem, da je tako kot pri s.p. - so tudi samozaposleni. Pri njih je tako, kot sem vam napisala.

LP :)
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Roki, tu je link.

http://www.durs.gov.si/index.php?id=5688&no_cache=1

Kot normiranec nisem dobila nobene druge odločbe razen dohodninske.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ta odstavek je delna kopija stališča DURS-a:

V skladu s prvim odstavkom 209. člena ZPIZ-1 se zavarovalna osnova za samozaposlene in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove.

Dobiček s.p.-ja je rezultat: Prihodkov zmanjšanih za odhodke. V odhodkih so upoštevani tudi prispevki za socialno varnost podjetnika. Če hočemo dobiti dobiček, v katerega niso vključeni prispevki (niso upoštevani prispevki kot odhodek zasebnika), moramo bodisi povečati dobiček za te prispevke ali pa zmanjšati odhodke za višino prispevkov za socialno varnost. Tako izračunan dobiček je primerljiva osnova za izračun zavarovalne osnove.

LP
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Potem davčna osnova, ki je omenjena v dohodninski odločbi, ni isto kot davčna osnova v ZPIZ? :?

No, na nekem drugem forumu sem izvedela, da se pri plačevanju prispevkov ravnam po dohodninski odločbi in davčni osnovi, izračunani v njej. Meja je torej tistih 3,3 in nekaj milijona.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Po dohodninski odločbi: če gledava zgolj dobiček iz dejavnosti, vrsta dohodka 2100 - dohodek ugotovljen na podlagi davčnega obračuna; je ta manjši za obračunane prispevke za socialno varnost, ki so vam bili upoštevani kot odhodek ("strošek"). Zato za potrebe ugotavljanja zavarovalne osnove za ZPIZ, dohodninsko osnovo popravimo, tako kot piše v 209. členu ZPIZ-1.

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Še dodatno:
na tem linku boste našli celoten postopek izračuna "primerjalne osnove", ki se upošteva pri ugotavljanju zavarovlane osnove:

http://www.durs.gov.si/index.php?id=9545&no_cache=1
Vanillia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Vanillia »

Prosim vas, da mi obrazložite malo bolj enostavno. Sem s.p., se pravi, da
si za izračun prispevkov povečam dobiček + prispevki? Jaz sem naredila tako, pa ne vem, če je prav. Padem v višjo lestvico, tako da si mislim, če so dobili več že ne bi klicali, da je narobe.

Hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Da, dobiček povečate za obračunane prispevke. In to je primerjalna osnova, ko ugotavljate, v kateri razred spadate in od katere osnove računate prispevke.

LP
Vanillia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Vanillia »

Slovan hvala!

Večkrat so ti zakoni tako napisani, da včasih ne razumem prav kako si razložit. Dobro da vas imamo, da nam pomagate.

Lep dan,
Odgovori