dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nuka
Novinec
Novinec

dopust

Odgovor Napisal/-a Nuka »

Pozdravljeni, prosim za pomoč!
Prosim če mi lahko kdo pove kje najdem podatke za izračun dopusta oz. če mi lahko kdo izračuna dopust. Z 30.9.2004 se mi prekine delovno razmerje v d.o.o.-ju, imam srednjo šolo in enega otroka. Nevem kakšen je minimalni dopust (20 ali 18 dni?)in ali mi na izobrazbo in otroka pripadata dva dni?
Hvala!
sardegna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sardegna »

odvisno od delovne dobe.
a sklepa o letnem dopustu pa niste prejeli?
Nuka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Nuka »

Ne, sklepa o letnem dopustu nismo prejeli, je pa v pogodbi o zaposlitvi izpred dveh let napisano da mi pripada 18 dni letnega dopusta. Ampak ga ni zdaj po zakonu minimalno 20? Delovne dobe pa imam skoraj 4 leta.
ivo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ivo »

<font face="Arial"></font id="Arial"><font color="black"></font id="black">:mrgreen::)Ločiti morati dva pojma, t.j. osnovni letni dopust ( v vašem primeru je to 18 delovnih dni) in minimalni letni dopust (ZDR 159.člen ... vsak delavec ima pravico do minimalnega plačanega letnega dopusta v trajanju štirih tednov, npr. če traja obvezno delo tudi ob sobotah, je minimalo število dni LD 24 dni). Delodajalec vam odmeri LD: 18 dni plus 2 dni za otroka ( do 15 leta starosti - število dni je odvisno od vaše kolektivne pogodbe - po zakonu so lahko maksimalno do trije dnevi. minimalno pa en dan) je skupaj 20 delovnih dni, kar ustreza ZDR.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

To pa ne bo držalo. Minimalni dopust je 20 dni po zakonu in to pripada vsakemu zaposlenemu ne glede na to ali ima otroke ali ne. Potem še v skladu z zakonom za otroke, potrebno pa je pogledati še v Kolektivno pogodbo (splošno ali za vašo dejavnost). Na delovno dobo pripada zaposlenemu 1 dan za vsakih 5 dopolnjenih let delovne dobe.
LP

Martika
ivo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ivo »

<font face="Arial"></font id="Arial"><font color="black"></font id="black">Bo držalo. Gospa ima 4 leta delovne dobe, torej je sklenila delovno razmerje pred sprejetjem novega ZDR, zato še vedno velja OSNOVNI letni dopust, vendar z dodatnim dopustom za otroka dosega minimalni letni dopust. Po vašem mnenju bi morali dobiti vsi zaposleni pred sprejetjem novega ZDR (01.01.2003)in šo se zaposleni,po sprejetju novega ZDR dodatno dva dneva LD (18+2=20). Žal nismo dobili, vsaj jaz ne. Drugače pa je za zaposlene, ki so sklenili pogodbo o zaposlitvi po 01.01.2003. Za njih pa velja 20 dni plus dodatki.
lp
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Za konkreten primer je treba vedeti, katera panožna kolektivna pogodba velja. Odločbo o letnem dopustu je treba delavcem dati 15 dni pred začetkom novega leta. Glede tega in pravice do izrabe dopusta si poiščite pravno pomoč (sindikat, delovna inšpekcija,...):)

lp
Odgovori