BolniŠka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
joli
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

BolniŠka

Odgovor Napisal/-a joli »

Ker v podjetju še nikoli nisem obračunavala bolniške, me zanima če še velja 80% od plače ali se je kaj spremenilo. Bolniška je do 30 dni.
Ali še moram biti na kaj pozorna.

Hvala in lep dan
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

pozorni morate biti na vrsto bolniške. Na bolniškem listu imate vpisano katera bolniška, če je 01 je 80 %, če je poškodba na delu je 100 % itd.
joli
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joli »

hvala za odgovor. je 01.

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
sabinca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sabinca »

www.zzzs.si Vrste pravic v obveznem zdravstvenem zavarovanju / Pravice do denarnih nadomestil / Pravica do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela

Na zgornjem naslovu dobiš obširne podatke o bolniški, nadomestilih, refundacijah,...

Do 30. delovnih dni gre v breme delodajalca in je maksimalno 90%, večina firm pa izplačuje 80%.
Piksi79
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Piksi79 »

Tole sem skopiral iz zzzs. Nikjer ne piše da je bolniška zaradi bolezni do 90% ampak piše 90%, tako da sklepam da mora biti 90%. Prosim da mi poveste če pravilno sklepam ker sem bil tudi sam na bolniški zaradi bolezni pa me zanima če je napačno če mi obračunajo 80%? Pa tudi če gremo pogledati zzzs-jevo tabelo za bolniško nad 30 dni piše da je 90%.

Osnova za nadomestilo

Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Osnova se valorizira skladno z rastjo povprečnih plač vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji. Nadomestilo znaša:
- 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi
zdravnik;
- 90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
- 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.

Vojaški invalidi in civilni invalidi vojne imajo pravico do nadomestila v višini 100% .

Nadomestilo ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, če bi delal oziroma od osnove, po kateri je v času zadržanosti od dela zavarovan.
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

Jah, ZDR v 8. točki 137 člena
določa 80 % in daje splošno
ugotovitev od navadne bolniške.

Sam tudi splošno tako obračunam,
kvečjemu če obstoji ugodnejši
akt na panožni ravni.
Odgovori