Stimulacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Stimulacija

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

V podjetju želi direktor uvesti stimulacijo od -30 do +30% glede na doseganje plana. Ali je možno da osnove ostanejo iste, saj potem pri stimulaciji -30% delavci ne bi dobili plače iz pogodbe. V pogodbah ni ničesar o stimulaciji.

Ali so delavci dolžni podpisati nove pogodbe, s katerimi lahko dobijo slabšo plačo kot dosedaj, ali lahko podpis zavrnejo?

Lep pozdrav in hvala za mnenja.

Nataša
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Stimulacija se ne uvaja in izplačuje "na željo" direktorja.
Potrebno je sprejeti akt, določiti kriterije po katerih se bo ta stimulacija obračunavala.Če imate organiziran sindikat, mora dati mnenje.
Negativna stimulacija (destimulacija)se lahko obračuna,če je to nekje zapisano. V tem primeru dejansko dobi delavec manj kot je plača zapisana v Pogodbi o zaposlitvi zato bi po mojem moral izdati tudi nove pogodbe, če obstoječa ne vsebuje klavzulo o stimulaciji.
Vsaka stimulacija mora biti natančno obrazložena; zakaj, po katerih kriterijih iz akta. Delavec mora imeti pravico do obrazložitve in popravka v primeru ugotovitve, da je bila napačno ugotovljena.
30% +/- je prevelik odstotek.
LP
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Ne strinjam se s tem da je 30 % preveč, strinjam pa se s tem, da je potrebno imeti akt ali/in akte, ki podrobno urejajo stimulativni del plače, kjer morajo zaposleni biti predhodno seznanjeni s "pravili igre":
- mora biti točno določeno kdo in kdaj bo ocenjeval,
- obdobje ocenjevanja,
- kaj se bo ocenjevalo,
- kdaj se bo to izplačevalo (mesečno, na tri mesece, kvartalno ipd.)
- vsekakor morajo biti izdane nove pogodbe
- paziti je potrebno tudi na to, da se z minus stimulacijo ne posega v osnovno plačo TR zaposlenega, torej morajo biti osnovne plače toliko večje...

Vsekakor gre za zelo kompleksno zadevo. Iz lastnih izkušenj lahko povem še to, da rajše uredite zadeve tako, kot je potrebno in raje počakate z uvedbo kakšen mesec, kot pa da brez vseh ustreznih aktov in premišljene uvedbe tvegate, da se bodo vsi "skregali" med sabo.

Razen, če je to namen!?!?

pa lep dan

:D

MdeBarca
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Pogodba o zaposlitvi vsebuje znesek oz. faktor osnovne plače delavca. <b>Večina </b>se drži SKP ali KP dejavnosti in te osnovne plače se gibajo v mejah TR. Izhodiščna plača za vsak naslednji TR je za 10-20% večja od prejšnjega in s tem ne moreš obračunati -30% stimulacije, ker je to manj kot izhodiščna plača za TR v katerem je to delovno mesto razvrščeno.Pa še nekaj:v Pogodbi o zaposlitvi mora biti določeno koliko in v katerih primerih je lahko osnovna plača nižja, kot sicer. Seveda takšno Pogodbo delavec mora še podpisati oz. se pogajati.
Vidim, da omenjeni direktor želi uvesti stimulacijo glede na <b>doseganje plana </b>.Recimo če gre za nedoseganje plana v gostinski dejavnosti: kdo nosi odgovornost za nedoseganje plana? Delavci, ki so na delovnem mestu in bi rade volje postregli in goste, ki jih ni, ali določeni odgovorni, ki bi morali goste "pripeljati" in so plačani za to.
Vse je o.k. ko gre za pozitivno stimulacijo.
Lp
aisha
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aisha »

Meni pa se zdi, da sem nekje zasledila - pa se nikakor ne morem spomniti kje :(, da je omejeno izplačilo stimulacije tudi s strani ustvarjenega dobička (da le ta nebi smela biti izplačana, če presega 25% ustvarjenega dobička) oziroma nebi smela biti večja od 10% izplačanih plač v tem letu... Tudi pri nas bi radi izplačali stimulacijo pa ne vem na kateri kriterij se moram ozirati... Kaj pa vi mislite?
hvlala, aisha
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Če se ne motim, pogovarjali smo se o individualni stimulaciji, o ocenjevanju posameznika na osnovi internega Pravilnika o nagrajevanju delavcev, kriterijih ipd.
LP
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Tudi jaz smatram,da individualna stimulacija ni omejena,pri nas je
opredeljena v pravilniku,v pogodbah pa ne.Kar se pa tiče tega,da lahko z negativno stimulacijo padeš pod osnovno plačo,imamo pa v pogodbi zapisano,da je to os.plača ob doseganju 100% rezultatov dela.
Sicer pa se mi zdi,da je na področju oblikovanja plač veliko nejasnosti oz.pasti (izhodiščna plača,osnovna plača,razni dodatki-na kakšno osnovo,stimulacija-+,-),tako,da že dolgo čakam na kakšen kvaliteten seminar,prav iz oblikovanja plač.
Me prav zanima kako bo s septemberskim povišanjem plač?Berem razne članke na to temo in v enem preberem,da se bo povišanje računalo na
osnovno plačo,v drugem,da se bo pred končno cifro dodal določen znesek
itd.članki pa so itak pisani od ljudi ,ki se na to ne spoznajo in pogovarjajo se tudi z ljudmi,ki niso kompetentni za razlago.
Kdaj in kje bomo dobili podatek o povprečni plači decembra za neko dejavnost,brez božičnic in podobno in dogovorjen odstotek povečanja.
A, naj vprašam Semoliča,Čuka,Binderja in podobne.Mam že prav dost
njihovega nakladanja,brez navodil kako naj te njihove zamisli izpeljemo.Potem smo pa itak delodajalci tisti,ki kršimo neke nejasne dogovore.
Mogoče pa berem nepravo literaturo in je že vse jasno.
Se bo treba skulirat in pričet uživat v vikendu.
LP vsem!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Vikend je mimo, problemi ostajajo isti. Popolnoma se strinjam s predhodnim mnenjem. Večno razhajanje med teorijo in prakso. Jaz sem že obupala nad kvalitetnim seminarjem, kjer bi dobili odgovore na marsikatero vprašanje in neizvedljivost teorije v praksi.
Ena in ista predavanja ob spremembi davčne zakonodaje, o bonitetah,M4, pa še tedaj ne dobiš odgovora na specifiko.
Žal, še naprej bomo sami sebi prepuščeni.
LP
Odgovori