Podaljšanje pogodbe za določen čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Podaljšanje pogodbe za določen čas

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

...danes dopoldne sem mirno pospravljala, kuhala.. ko mi je kar naenkrat šinilo v glavo, da je z današnjim dnem (soboto, 30.09) pretekla pogodba za enega našega delavca. Zaposlen je bil za šest mesecev, zdaj pa bi mu pogodbo podaljšali za še eno leto.

Je v ponedeljek prepozno, da bi mu dali podpisati pogodbo za eno leto? Ali lahko od nas zahteva zaposlitev za nedoločen čas?????!?!?

Prosim za mnenje, ker so vsi moji priročniki v službi.. :roll: :roll:

Hvala...

M.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Mislim, da ni. Na pogodbi naj bo datum od 1.10 - ..... .
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Anka, hvala vam za tolažbo.... Včeraj sem imela toliko drugega, da sem enostavno spregledala to pogodbo...

Hvala in lep vikend vam želim,

M.
PB
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a PB »

Meni se pa zdi da bo poteben dogovor. Nekako imam v spominu, da je delavcu, ki mu poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas, potrebno ponuditi novo vsaj 3 dni prej. Ali pa v ponedeljek delavcu, če slučajno pride v službo povedati, da je njegova pogodba potekla in naj gre kar lepo domov in mu dati v podpis novo pogodbo z datumom pričetka, recimo 05.10.2006. Ker če ga v ponedeljek pustite delati, to pomeni, da se njegova pogodba za določen čas spremeni v pogodbo za nedoločen čas. Lep dan še naprej,
Primož
PB
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a PB »

Optimistka, še namig zate. Jaz sem si v izogib spregledu tega datuma v Outloooku nastavil opomnik 1 teden pred koncem veljavnosti pogodbe o zaposlitvi za določen čas + na namizni koledar (za vsak slučaj), sicer pa direktorja pravkar pripravljam na nakup programa za vodenje kadrovske evidence, ki naj bi omogočal tudi razne alarme in s tem olajšal pregled nad pogodbami za določen čas.
Primož
Optimistka
Računovodja
Računovodja

PB napisal/-a:Meni se pa zdi da bo poteben dogovor. Nekako imam v spominu, da je delavcu, ki mu poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas, potrebno ponuditi novo vsaj 3 dni prej.
Hvala za namig, Primož.

Vendar ravnokar brskam po zakonu o delovnih razmerjih in nisem našla nič takega, kar ti opisuješ. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi je opisano v 77.členu ZDR.

Zakaj pa mu ne bi mogli pogodbe napisati od včeraj dalje, ker je bila pač na 1.-ga nedelja? Zakaj pa mora miniti do ponovne zaposlitve nekaj dni in zakaj bi mu morali povzročati komplikacije, da bi se moral vmes prijaviti na zavodu? Ne bi bilo bolj problematično za nas, če se sploh ne bi spomnili, da mu damo danes podpisati pogodbo?...

Sem samo radovedna.. :wink: (da ne bo izpadlo, da sitnarim).

LP, M.
PB
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a PB »

Ja vsakemu zaposlenemu je potrebno omogočiti, da vidi pogodbo 3 dni pred (15 člen ZDR) iz tega tudi izhaja, da morate tudi delavcu za določen, čas 3 dni pred podpisom nove pogodbe dati predlog pogodbe. Poglejte si 54 člen ZDR.
Primož
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Naj se še jaz malo vmešam. Res je, če delavec ostane na svojem delovnem mestu po tem ko mu preneha pododba za določen čas ima pravico zahtevati pogodbo za nedoločen čas. Je sigurno, ker sem že imela tak primer!

Lep pozdrav.
Kar bo pa bo.
Odgovori