2 vprašanji o davkih pri nepremičninah

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
moyca2
Novinec
Novinec
Kraj: Štajerska

2 vprašanji o davkih pri nepremičninah

Odgovor Napisal/-a moyca2 »

pozdravljeni ponovno,
imam dva vprašanja na katera ne bi znala točno odgovoriti
1.) podjetje je pred 5 leti kupilo nepremičnino in jo sedaj prodaja kupcu, ki je banka. Katere davke sta stranki primorani plačati?
Jaz sem odgovorila DDV in davek od dohodka od premoženja (mislim da sem ga mimo brcnila- tako da sem pri tem vprašanju padla)
2.) od ene gospe hčerka je marca 2002 kupila 1/2 stanovanja, sedaj pa še drugo (ali pa drugo polovico 2005-se ne spomnim točno), sedaj stanovanje prodaja. K katerim davkom je zavezana?
jaz mislim tako:
DNP 2%
in davek od kapitalskkega dobička 20%
sedaj pa ne vem če je slučajno pisalo da je podedovala, ampak potem bi plačala samo davek na dediščine, a ne in DNP

hvala za kak odgovor
Zadnjič spremenil moyca2, dne 03 Okt 2006, 09:08, skupaj popravljeno 1 krat.
lp, Mojca
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Odgovor na "dve vprašanji" (spoštovano dekle, kje je dvojina):

1. pri prodaji nepremičnin med pravnimi osebami je obračunan ali DDV ali davek na promet nepremičnin. Ker je banka sicer zavezanec za DDV, opravlja pa tako obdavčljivo kot neobdavčljivo dejavnost, prodajalec pri prodaji ne more obračunati DDV-ja (promet nepremičnin ni obdavčen z DDV-jem, razen če sta se stranki tako dogovorili, vendar je pogoj, da ima kupec pravico do 100%-nega odbitka DDV-ja). To pomeni, da bo prodajalec plačal davek na promet nepremičnin (2% od prodajne vrednosti). Davek od dohodka iz premoženja (dajanje premoženja v najem ....) spada med dohodke, ki se obravnavajo v zakonu o dohodnini in so torej povezani s fizičnimi in ne s pravnimi osebami. Nažalost je vaš odgovor v celoti napačen.

2. 1/2 stanovanja: nabava marec 2002; prodaja avgust?september 2006 = 4 leta =
pomeni, da od tega dela ne plača dobička iz kapitala ob pogoju: da je imela na tem naslovu prijavljeno stalno bivališče in ga je imela v lasti in je tam tudi dejansko bivala vsaj zadnja tri leta pred prodajo.

1/2 stanovanja: nakup 2005 in prodaja 2006 = lastništvo le nekaj mesecev; od tega dela bo plačala davek od dobička iz kapitala od razlike med nakupno in prodajno vrednostjo ustreznega dela stanovanja, po stopnji 20% (imetništvo kapitala do 5 let).
Hkrati pa bo prodajalec/fizična oseba morala plačati davek od prometa nepremičnin (2%). Kot vidite ste le delno odgovorili pravilno na to drugo vprašanje, ker niste upoštevali čas lastništva, bivanja v 1/2 stanovanja. Res pa je tudi, da v vašem vprašanju to ni točno opredeljeno. Ali je bilo, ko ste vi odgovarjali na to vprašanje?

3. V primeru, da bi drugo polovico podedovala v letu 2005, bi plačala davek od dediščine le, če ni prvi dedni red. Ob prodaji celotnega stanovanja bi plačala davek od dobička iz kapitala od podedovanega dela stanovanja: nabavna vrednost 1/2 stanovanja bi bila v tem primeru vrednost, ki je razvidna iz zapuščinske odločbe in od katere so bile plačane takse.

Kaj naj rečeva, več sreče prihodnjič!
moyca2
Novinec
Novinec
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a moyca2 »

hvala za obširen odgovor (res sem ga mimo vsekala :oops: )
lp, Mojca
Odgovori