Delodajalec, pri katerem sem zaposlena, mi ni nikoli dal pogodbe o zaposlitvi. Rekel je, da me vzame za nedoloče čas, s poskusno dobo 6 mesecev. Po treh mesecih dela sem dala sama odpoved. Kaj to pomeni zame z vidika odpovednega roka. Ali sem dolžna izpolniti odpovedni rok (40 dni) kot mi ga je naložil delodajalec ustno ali ne? Koliko dopusta mi pripada glede na to, da imam visoko strokovno izobrazbo, enega otroka in 3 leta delovne dobe.
Že vnaprej havala za odgovor in lep pozdrav!
delodajalec mi ni dal pogodbe o zaposlitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Formalno ste zaposleni za nedoločen čas in tako tudi ukrepajte, tako glede dolžnosti kot tudi obveznosti za delodajalca.
Svetoval bi vam, da se obrnete na inšpektorat za delo - ni nujno da prijavite delodajalca, le da izvesete, kako ukrepat. Odpovedni roki, dopust ... to je predmet pogodbe o zaposlitvi, ker v ZDR oziroma kolektivnih pogodbah so le minimalni oziroma okvirni razponi teh pravic.
Menim pa, da je obvestilo inšpektorata nujno, citiram ZDR:
Svetoval bi vam, da se obrnete na inšpektorat za delo - ni nujno da prijavite delodajalca, le da izvesete, kako ukrepat. Odpovedni roki, dopust ... to je predmet pogodbe o zaposlitvi, ker v ZDR oziroma kolektivnih pogodbah so le minimalni oziroma okvirni razponi teh pravic.
Menim pa, da je obvestilo inšpektorata nujno, citiram ZDR:
Dejansko vi, ker nimate pogodbe o zaposlitvi, niti niste mogli ugotavljati kršitev, ki jih omenja citirani člen ZDR. Izredna odpoved z vaše strani, da ohranite tudi vse pravice na zavodu, je namreč možna le z "sodelovanjem" inšpektorata. Zato kar pokličite, najprej za nasvet....b) Izredna odpoved delavca
112. člen
(razlogi na strani delodajalca)
(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
– ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega ali če kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani drugih delavcev,
– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s 45. členom tega zakona.
(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko