Zaposlitev delavca
Moderator: Mirko Zbačnik
Zaposlitev delavca
Sem sp do sedaj brez delavcev.Sedaj bi zaposlil delavca pa me zanima kakšen je postopek.Kje vse ga moram prijaviti?Ali moram sedaj tudi za njega vsak mesec oddajati plačilno listo na davčno tako kot za sebe?Koliko so trenutno najnižji prispevki za delavca.
LP Zoran
LP Zoran
Z delavcem sklenete pogodbo o zaposlitvi. Izpolnete obrazec PD za Zavod za zaposlovanje. Izpolnete obrazec M1/M2 da ga prijavite v zdravstvo. In to je to.
Mesečno obračunavate plačo za delavca in oddajate plačilne liste na DURS. Hkrati izpolnete obrazce, ki jih tudi oddate na DURS:
- Obrazec 1-Z
- Davek na izplačane plače (če ga obračunate)
Minimalna bruto plača znaša 122.600 sit. Delavec bo ob tej bruto plači dobil neto (brez malice in prevoza) 88.282,30 sit, vi, kot delodajalec pa boste državi plačali še 55.282,30 sit (prispevki na in iz bruto plače, dohodnina in 1% prispevkov na izobraževanje). Torej je vaš skupni strošek za 1 zaposlenega ob izplačilu minimalne plače 143.564,60 sit. Ta znesek bo pa še povečan za stroške prehrane in stroške prevoza, ki pa niso obdavčeni. Minimalni strošek prehrane trenutno znaša 730 sit/dan, maksimalen pa 1.300 sit/dan.
Mesečno obračunavate plačo za delavca in oddajate plačilne liste na DURS. Hkrati izpolnete obrazce, ki jih tudi oddate na DURS:
- Obrazec 1-Z
- Davek na izplačane plače (če ga obračunate)
Minimalna bruto plača znaša 122.600 sit. Delavec bo ob tej bruto plači dobil neto (brez malice in prevoza) 88.282,30 sit, vi, kot delodajalec pa boste državi plačali še 55.282,30 sit (prispevki na in iz bruto plače, dohodnina in 1% prispevkov na izobraževanje). Torej je vaš skupni strošek za 1 zaposlenega ob izplačilu minimalne plače 143.564,60 sit. Ta znesek bo pa še povečan za stroške prehrane in stroške prevoza, ki pa niso obdavčeni. Minimalni strošek prehrane trenutno znaša 730 sit/dan, maksimalen pa 1.300 sit/dan.
Obrazec 1-Z se izpolne ob izplačilu plač in tudi posreduje takrat. Vsebuje št. delavcev iz ur za mesec izplačila, skupni znesek bruto izplačanih plač, koliko je bila izplačana najnižja plača.
Davek na izplačane plače se izplačuje po lestvici, ki jo najdete na linku :
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=81075
glejte 4. člen
V vašem primeru, če boste izplačevali minimalno plačo, tega davka nimate, zato sem vam že v prvotnem napisala "če".
Pri minimalni plači je dohodnine ob predpostavki, da delavec nima nobenih drugih olajšav kot samo splošno, v višini 7.223,10 sit.
Davek na izplačane plače se izplačuje po lestvici, ki jo najdete na linku :
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=81075
glejte 4. člen
V vašem primeru, če boste izplačevali minimalno plačo, tega davka nimate, zato sem vam že v prvotnem napisala "če".
Pri minimalni plači je dohodnine ob predpostavki, da delavec nima nobenih drugih olajšav kot samo splošno, v višini 7.223,10 sit.
A mi lahko kdo pošlje vzorec kako se izpolni plačilna lista za zaposlene pri zasebnikih (kupljen obrazec 7,116b) saj je tam ogromno rubrik in mi ni vse čisto jasno.Gre za minimalno bruto plačo 125.052,00 SIT in malico po 1300 SIT na dan.
Moram izvod plačilne liste dostaviti davčni? A je to obrazec 1-Z ?
LP Zoran
Moram izvod plačilne liste dostaviti davčni? A je to obrazec 1-Z ?
LP Zoran