Prosim za pojasnilo, kako se v bruto bilanci prikazuje otvoritev leta na saldakontnem kontu. Knjižbe v temeljnici otvoritve (in zaključka leta) so pripravljene per odprta knjižba (vsaka odprta terjatev/obveznost in posamezno delno plačilo).
V bruto bilanci naj bi se za konto 1200 v otvoritvi prikazal samo debet ali kredit (glede na predznak salda), ne glede na to, da je otvoritev knjižena v debet in kredit.
Ali je to pravilni prikaz? Ali mora otvoritev bruto bilance biti prikazana tako kot je knjižena (v debet in kredit)?
hvala za pojasnila
bruto bilanca
Moderator: Mirko Zbačnik
Bruto bilanca naj bi zajemala:
otvoritveni saldo v breme ali dobro;
promet v breme ali v dobro;
skupaj otvoritev in promet v breme ali v dobro ter
končni saldo v breme ali dobro.
Ločujemo pa analitično bruto bilanco (glede na vašo analitiko kontov), sintetično bruto bilanco (lahko po tromestnem kontu in po dvomestnem kontu) in bruto bilanco po razredih.
LP
otvoritveni saldo v breme ali dobro;
promet v breme ali v dobro;
skupaj otvoritev in promet v breme ali v dobro ter
končni saldo v breme ali dobro.
Ločujemo pa analitično bruto bilanco (glede na vašo analitiko kontov), sintetično bruto bilanco (lahko po tromestnem kontu in po dvomestnem kontu) in bruto bilanco po razredih.
Če je programsko tako urejeno, menim, da tako mora biti, saj se vam lahko zgodi, da vam v naslednjo leto prenese napačen saldo.Ali mora otvoritev bruto bilance biti prikazana tako kot je knjižena (v debet in kredit)?
LP
Ne razumem prav dobro (se opravičujem)
po eni strani pravite, da mora otvoritev v BB vsebovati saldo v breme ali dobro (verjetno mislite ali v breme ali v dobro, ne pa oboje za posamezen konto, recimo 1200).
Po drugi strani pa zadnji stavek - če program omogoča, naj se prikaže otvoritev tako, kot je knjižena (torej v breme in v dobro - oboje) ?
Primer je naslednji:
Če imamo konec leta do partnerja na kontu 1200 izkazano terjatev za 1000 sit, ki je plačana za 200 sit, bo program v otvoritvi (in ekvivalentno v zaključitveni temeljnici) pripravil dve knjižbi: eno v breme za 1000 sit in drugo v dobro za 200 sit.
Tako pripravljena otvoritev omogoča pravilen obračun obresti
Kako naj bo prikazan konto 1200 na dan v bruto bilanci v naslednjem letu?
po eni strani pravite, da mora otvoritev v BB vsebovati saldo v breme ali dobro (verjetno mislite ali v breme ali v dobro, ne pa oboje za posamezen konto, recimo 1200).
Po drugi strani pa zadnji stavek - če program omogoča, naj se prikaže otvoritev tako, kot je knjižena (torej v breme in v dobro - oboje) ?
Primer je naslednji:
Če imamo konec leta do partnerja na kontu 1200 izkazano terjatev za 1000 sit, ki je plačana za 200 sit, bo program v otvoritvi (in ekvivalentno v zaključitveni temeljnici) pripravil dve knjižbi: eno v breme za 1000 sit in drugo v dobro za 200 sit.
Tako pripravljena otvoritev omogoča pravilen obračun obresti
Kako naj bo prikazan konto 1200 na dan v bruto bilanci v naslednjem letu?
Da v bruto bilanci glavne knjige.ankak napisal/-a:(verjetno mislite ali v breme ali v dobro, ne pa oboje za posamezen konto, recimo 1200).
V saldakontih.ankak napisal/-a:Po drugi strani pa zadnji stavek - če program omogoča, naj se prikaže otvoritev tako, kot je knjižena (torej v breme in v dobro - oboje) ?
V programu, ki ga uporabljam, mi izpisuje v saldakontih odprte postavke račun v celoti in delno plačilo tega računa in ne samo saldo tega računa.
To sem napisala zato, ker se mi je zgodilo, da je bil knjižen račun na Kto 120 v breme znesek 10.000,00 SIT in plačilo je bilo 15.000,00 SIT, kar pomeni preplačilo, ki pa ga nisem prenesla na Kto 230. Tako sem imela v otvoritvi v glavni knjigi drugačni znesek, kot je bil seštevek vseh odprtih postavk na saldakontih kupcev, ker mi tega preplačila v O.B. glavne knjige ni preneslo. Glavna knjiga in analitika saldakontov se morata ujemati. Meni se je na zadnji dan v letu to ujemalo, med tem pa, ko je bil prenos zaradi preplačila na kontu terjatev v otvoritev drugačni.ankak napisal/-a:Če je programsko tako urejeno, menim, da tako mora biti, saj se vam lahko zgodi, da vam v naslednjo leto prenese napačen saldo.
Upam, da sem vam vsaj malo razložila.
Lp