Lep pozdrav,
mi lahko kdo svetuje kako knjiziti racunovodski program, ki ga odplacujem mesecno (na obroke). Cez tri leta bo last s.p.ja. Obroke sem mislila knjiziti na konto 005 (neopredmetena dolgorocna sredstva), vendar nisem cisto prepricana, da je to prav. Kako potem amortizirati? Vsako leto vse? Dodatno me bega dejstvo, da je racunalniskemu programu tezko dolociti koncno dobo koristnosti in bi ga torej morala slabiti in ne amortizirati. Na seminarju je bilo izpostavljeno, da v zvezi z racunalniskimi programi in dolocanjem dobe koristnosti se vedno vlada davcna zmeda.
Lepo prosim za pomoc!
Hvala!
Barbara
Racunovodski program na obroke-kako knjiziti? NUJNO!
Moderator: Mirko Zbačnik
jaz mislim, da programsko opremo amortiziraš kot računalniško opremo na 2 leti. Ker pa jo boste odplačevali 3 leta (verjetno vam bodo izstavili vsakič račun -letno ali polletno ali...), bodo po mojem ti zneski tako majhni, da bi jaz dal direktno v strošek, naprimer kot storitev. S tem se ti tudi v treh letih amortizira. Ne vem pa če v tem primeru lahko koristiš davčno olajšavo za vlaganje.
Jaz pa mislim da za računalniški program ; ki ga opredelimo kot neopredmeteno osnovno sredstvo velja amortizacijska stopnja 10%, nikakor pa ga ne moremo dati direktno v odpis. Ni važno če ga plačujete na obroke, saj ste verjetno dobili račun v celoti in potem samo obveznost zapirate tako kot plačujete obroke.
tara
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zivjo,
zadeva je rahlo zakomplicirana.
Racunovodski program ima v zakupu podjetje, pri katerem sem vcasih delala.
Odplacali ga bodo v petih letih. Na zacetku so prejeli racun s celotno
vrednostjo programa (576.000,00 SIT z DDVjem), vendar je
bil na racunu obracunan 100 % rabat. Sedaj prejemajo racune na vsake tri mesece (cca 48.000,00 SIT z DDV).
Ko sem odprla svoj s.p. in se poslovila od njih smo se zmenili, da lahko s seboj vzamem program in tako ga bo sedaj do konca odplacal moj s.p. (moje bivse bodjetje mi vsake tri mesece prefakturira racun - tromesecni obrok). Cez tri leta bo program last s.p.. V tromesecni racun je vkljucena
tudi osvezevalna pogodba, ki omogoca prejemanje novih verzij in tehnicno podporo za cas celotnega trajanja zakupa programa. Torej tako placujem vrednost programa kot tudi strosek osvezevanja le-tega, ki letno znasa priblizno 15 % celotne vrednosti programa (torej 15 % od 576.000,00 SIT).
Dejansko bom na koncu placala tako program kot tudi osvezevalno pogodbo za nove verzije.
zadeva je rahlo zakomplicirana.
Racunovodski program ima v zakupu podjetje, pri katerem sem vcasih delala.
Odplacali ga bodo v petih letih. Na zacetku so prejeli racun s celotno
vrednostjo programa (576.000,00 SIT z DDVjem), vendar je
bil na racunu obracunan 100 % rabat. Sedaj prejemajo racune na vsake tri mesece (cca 48.000,00 SIT z DDV).
Ko sem odprla svoj s.p. in se poslovila od njih smo se zmenili, da lahko s seboj vzamem program in tako ga bo sedaj do konca odplacal moj s.p. (moje bivse bodjetje mi vsake tri mesece prefakturira racun - tromesecni obrok). Cez tri leta bo program last s.p.. V tromesecni racun je vkljucena
tudi osvezevalna pogodba, ki omogoca prejemanje novih verzij in tehnicno podporo za cas celotnega trajanja zakupa programa. Torej tako placujem vrednost programa kot tudi strosek osvezevanja le-tega, ki letno znasa priblizno 15 % celotne vrednosti programa (torej 15 % od 576.000,00 SIT).
Dejansko bom na koncu placala tako program kot tudi osvezevalno pogodbo za nove verzije.