Bolniška - kontrola
Moderator: Mirko Zbačnik
Bolniška - kontrola
Zanima me, če kdaj kontrolirate svoje zaposlene oz. če vaši zaposleni kontrolirajo vas v času bolniške.
Imam namreč delavca, ki je simulant - zaposlen za določen čas do 23. tega meseca in je prejšnji teden, ko je dobil plačo za junij, rekel, da on za 47 tisočakov ne bo delal, ker na zavodu dobi toliko, pa lahko leži doma (to plačo pa je pri nas dobil za čas od 17. do 30. junija!). In da bo šel do poteka pogodbe kar v bolniško. In je šel res - na blef (zdravniki itak vsakemu daje bolniško, kolikor hočejo). Zdaj se pa veselo vozi po mestu in popiva po gostilnah.
Zanima me, če obstaja kakšen predpis, da mora npr. biti delavec v času bolniške doma - tako napišejo tudi na odločbe komisije za daljšo bolniško. Slišala sem, da lahko za kontrolo najamemo Sintal.
Lahko pomagate??? Ker me res jezi takšen odnos [:(!]
Imam namreč delavca, ki je simulant - zaposlen za določen čas do 23. tega meseca in je prejšnji teden, ko je dobil plačo za junij, rekel, da on za 47 tisočakov ne bo delal, ker na zavodu dobi toliko, pa lahko leži doma (to plačo pa je pri nas dobil za čas od 17. do 30. junija!). In da bo šel do poteka pogodbe kar v bolniško. In je šel res - na blef (zdravniki itak vsakemu daje bolniško, kolikor hočejo). Zdaj se pa veselo vozi po mestu in popiva po gostilnah.
Zanima me, če obstaja kakšen predpis, da mora npr. biti delavec v času bolniške doma - tako napišejo tudi na odločbe komisije za daljšo bolniško. Slišala sem, da lahko za kontrolo najamemo Sintal.
Lahko pomagate??? Ker me res jezi takšen odnos [:(!]
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Slišali ste prav, kar nekaj firm se ukvrja s tem. čeprav lahko komisijo ustanovite sami, mislim da je bolje, da to opravi pooblaščena firma. Strošek za to storitev je manjši od škode, ki vam jo napravi delavec. Kar veliko virm se poslužuje teh storitev. Upoštevajo mnenje zdravnika (če ima bolnik dovoljeno gibanje, kaj lahko počne...).
LP, Mirko
LP, Mirko
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Upoštevajo mnenje zdravnika (če ima bolnik dovoljeno gibanje, kaj lahko počne...).
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ravno v tem je problem - ne poznam mnenja zdravnika, ker gre za krajšo bolniško. Ali imam pravico poklicati njegovega osebnega zdravnika in vprašati?
Res je, da na odločbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije piše "v času začasne zadržanosti z dela mora biti zavarovanec, ki se zdravi doma, na svojem odmu in mirovati. Odsotnost z doma je dovoljena le ob odhodu na zdravniški pregled ali predpisano terapijo". Včasih pa piše, da se lahko giblje v kraju bivanja. Sicer pa - bolniška gre v v teh primerih breme Zavoda in me toliko ne briga, kaj počne delavec.
Navedenega delavca pa moramo plačati sami. Ne vem, kako priti do mnenja, ali ima delavec pravico gibanja po kraju??? Ali pa mora biti delavec v primeru krajše bolniške doma??
Huh, kako me jezi
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ravno v tem je problem - ne poznam mnenja zdravnika, ker gre za krajšo bolniško. Ali imam pravico poklicati njegovega osebnega zdravnika in vprašati?
Res je, da na odločbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije piše "v času začasne zadržanosti z dela mora biti zavarovanec, ki se zdravi doma, na svojem odmu in mirovati. Odsotnost z doma je dovoljena le ob odhodu na zdravniški pregled ali predpisano terapijo". Včasih pa piše, da se lahko giblje v kraju bivanja. Sicer pa - bolniška gre v v teh primerih breme Zavoda in me toliko ne briga, kaj počne delavec.
Navedenega delavca pa moramo plačati sami. Ne vem, kako priti do mnenja, ali ima delavec pravico gibanja po kraju??? Ali pa mora biti delavec v primeru krajše bolniške doma??
Huh, kako me jezi
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mislim, da je to razvidno iz zdravniškega izvida in vvrste bolezni. Res pa je, da dokler delavcu ne dokažete krivde, je nedolžen. Zagovarjati se bo moral sam delavec in vas prepričati, da je nedolžen. Zagovor ste mu v vsekem primeru dolžni omogočiti. Mislim, da lahko pokličete tudi zdravnika. Pozanimajte se z firmo ob morebitni sklenitvi pogodbe.
Sicer v primeru daljše bolniške vrši kontrolo tudi zavod.
Mirko
Sicer v primeru daljše bolniške vrši kontrolo tudi zavod.
Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Nekaj linkov odgovorov na temo:
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 6&tid=6159
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... &tid=10786
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 6&tid=8113
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 7&tid=5753
Bojim se, da vam nisem ravno olajšav problema. Iz odgovorov na tem forumu sem kar razočaran.
Mirko
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 6&tid=6159
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... &tid=10786
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 6&tid=8113
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.ne ... 7&tid=5753
Bojim se, da vam nisem ravno olajšav problema. Iz odgovorov na tem forumu sem kar razočaran.
Mirko
Vse je zaman, posebej če gre za bilniško v vaše breme. Prepričani bodite, da ne boste nič dosegli. Vse je preiskušeno, najeta firma za kontrolo, vsakodnevna kontrola, bolniška nad 30 dni, mnenje, da se lahko giba le okoli hiše (vidiš pa v nakupovalnem centru), prijava in pritožba na komisijo, na zavod...
Upanje je le pri strogem mirovanju, za vse ostalo se najde opravičilo.
Kot je že napisano, bilniško dobiš ko enostavno rečeš, da si pod stresom in za zako diagnozo je sprehod, vse le služba ne, ker si ga tam pač pokasiral.
Škoda živcev. Prišparajte si jih.
LP
Upanje je le pri strogem mirovanju, za vse ostalo se najde opravičilo.
Kot je že napisano, bilniško dobiš ko enostavno rečeš, da si pod stresom in za zako diagnozo je sprehod, vse le služba ne, ker si ga tam pač pokasiral.
Škoda živcev. Prišparajte si jih.
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Delavec je dolžan biti doma, vse odsotnosti (res nujne) mora dokazati in upravičiti. Problem so bolezni (npr. hrbtenica, razne alergije), kjer se delavec skoraj mora gibat na zraku.
Sicer je zelo uporaben 111. člen ZDR, 1. odstavek, 6. alinea
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><center>a) Izredna odpoved delodajalca
111. člen
(razlogi na strani delavca)</center>
(1) Delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi:
.
.
– če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije ali če v tem času opravlja pridobitno delo ali brez odobritve pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Kot sem razbral iz odgovorov na forumu "pravniki.net" morate imeti baje urejene vse akte, tudi o kontroli. Disciplinski postopek oziroma suspenz mora biti izveden zelo pazljivo. Sicer predlagam, da delavca pokličete na zagovor in vršite ečkratne kontrole. A na žalost je pri vas drug pereč problem. Ta delavec verjetno kmalu ne bo več zaposlen pri vas in za vse ukrepe enostavno nimate dovolj časa. Vsi postopki kar nekaj časa trajajo. Pogodba mu namreč poteče 23. t.m.
Pravijo, da so medvedi zaščiteni; mnenja sem, da ne toliko kot simulanti. Le s to razliko, da nam prvin ravne ne dalajo sivih las.
Mirko
Sicer je zelo uporaben 111. člen ZDR, 1. odstavek, 6. alinea
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><center>a) Izredna odpoved delodajalca
111. člen
(razlogi na strani delavca)</center>
(1) Delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi:
.
.
– če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije ali če v tem času opravlja pridobitno delo ali brez odobritve pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Kot sem razbral iz odgovorov na forumu "pravniki.net" morate imeti baje urejene vse akte, tudi o kontroli. Disciplinski postopek oziroma suspenz mora biti izveden zelo pazljivo. Sicer predlagam, da delavca pokličete na zagovor in vršite ečkratne kontrole. A na žalost je pri vas drug pereč problem. Ta delavec verjetno kmalu ne bo več zaposlen pri vas in za vse ukrepe enostavno nimate dovolj časa. Vsi postopki kar nekaj časa trajajo. Pogodba mu namreč poteče 23. t.m.
Pravijo, da so medvedi zaščiteni; mnenja sem, da ne toliko kot simulanti. Le s to razliko, da nam prvin ravne ne dalajo sivih las.
Mirko
Dobro,da mu del.razmerje poteče že 23.tega meseca in je res vprašanje če se izplača matrat z njim.
Razumem pa,da ste besni nad nemočjo delodajalca.Država pa je za svoj del bolniške že poskrbela in jo ni tako lahko dobiti.Sicer pa nimate kaj izgubiti in tudi stroški niso veliki,da naredite tako kot smo mi in to 100% uspešno.
Na zavod za zdravstveno zavarovanje,komisija I.stopnje,podaste zahtevo za oceno
zdravniške komisije in sicer ocena o začasni zadržanosti od dela za...
in navedete vse kar želite,da se preveri,npr.(ali je bilo priporočeno
gibanje,upravičenost za ? dni zadržanosti,datum izbire osebnega zdravnika,datumi prvega obiska,kontrole-da vidite,če je bolniška sploh od pravega zdravnika,ali je bila izdana pravočasno.V dopisu kar
navedite kaj je "gospod izjavil in da je to zdaj res storil" in ste vi
seveda upravičeno zainteresirani,da ne boste plačevali ne dela.
Če bo odgovor pozitiven za vas,pa res lahko uporabite priporočeni 111.čl.,pa izjave prič,ki so ga videle pri kršenju.
LP
Razumem pa,da ste besni nad nemočjo delodajalca.Država pa je za svoj del bolniške že poskrbela in jo ni tako lahko dobiti.Sicer pa nimate kaj izgubiti in tudi stroški niso veliki,da naredite tako kot smo mi in to 100% uspešno.
Na zavod za zdravstveno zavarovanje,komisija I.stopnje,podaste zahtevo za oceno
zdravniške komisije in sicer ocena o začasni zadržanosti od dela za...
in navedete vse kar želite,da se preveri,npr.(ali je bilo priporočeno
gibanje,upravičenost za ? dni zadržanosti,datum izbire osebnega zdravnika,datumi prvega obiska,kontrole-da vidite,če je bolniška sploh od pravega zdravnika,ali je bila izdana pravočasno.V dopisu kar
navedite kaj je "gospod izjavil in da je to zdaj res storil" in ste vi
seveda upravičeno zainteresirani,da ne boste plačevali ne dela.
Če bo odgovor pozitiven za vas,pa res lahko uporabite priporočeni 111.čl.,pa izjave prič,ki so ga videle pri kršenju.
LP
Če se le da se temu izognite. Ko Zavod ali komisija vrši kontrolo je eno, v tem primeru se kontrolira upoštevanje podrobnih navodil zdravnika oz. komisije, ko so njim znani.
Ko pa to počne delodajalec so le zapleti in problemi, zgubljen čas, dokazovanja in stroški. Večkratne kontrole s strani delodajalca so primerne bolj kot za preventivo, neke vrste "ustrahovanje". Ko pa pride do dokazovanja, potem osebni zdravnik zaščiti svojega pacienta, Komisije in zavodi se postavijo na stran doktorja itd.
Verjemite, potrjeno.
LP
Ko pa to počne delodajalec so le zapleti in problemi, zgubljen čas, dokazovanja in stroški. Večkratne kontrole s strani delodajalca so primerne bolj kot za preventivo, neke vrste "ustrahovanje". Ko pa pride do dokazovanja, potem osebni zdravnik zaščiti svojega pacienta, Komisije in zavodi se postavijo na stran doktorja itd.
Verjemite, potrjeno.
LP
Kopirala sem besedilo iz zadnjega linka (Mirko, ki potrjuje moje mnenje.
Problem dokazovanja delavčevega zlorabljanja bolniške je predvsem v tem, da sodišča vedno kadar so v dvomu presodijo v prid delavca (in favorem),
naša sodišča so to načelo v določenih primerih pripeljala tako daleč, da so v prid delavcev odločala todi v zadevah kjer so delavci več kot očitno kršili ZDR pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo....
vprašanje je tudi ali bi zdravnik bil pripravljen pričati, da je mogoče delavec simuliral in ga naplahtal... če bi zdravnik trdil, da je delavec sigurno bil bolan bi morebitno tožbo najverjetneje izgubili
Posledično se zna zgoditi, da tudi v kolikor je delavec dejansko manipuliral z "bolniško" in bi mu podali odpoved, pa bi se on odločil za tožbo, da to tudi dobil.
Problem dokazovanja delavčevega zlorabljanja bolniške je predvsem v tem, da sodišča vedno kadar so v dvomu presodijo v prid delavca (in favorem),
naša sodišča so to načelo v določenih primerih pripeljala tako daleč, da so v prid delavcev odločala todi v zadevah kjer so delavci več kot očitno kršili ZDR pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo....
vprašanje je tudi ali bi zdravnik bil pripravljen pričati, da je mogoče delavec simuliral in ga naplahtal... če bi zdravnik trdil, da je delavec sigurno bil bolan bi morebitno tožbo najverjetneje izgubili
Posledično se zna zgoditi, da tudi v kolikor je delavec dejansko manipuliral z "bolniško" in bi mu podali odpoved, pa bi se on odločil za tožbo, da to tudi dobil.