Boniteta - nezgodno zavarovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Boniteta - nezgodno zavarovanje

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Zdaj se prvič srečujem z bonitetami in imam naslednja vprašanja:
Vsem zaposlenim moram obračunati boniteto, ker jim plačujemo nezgodno zavarovanje. Vednar nisem prepričana, če prav razumem, kako s to dela. Če je znesek zavarovanja na zaposlenega 2.000,00 sit mesečno, ali se davki in prispevki plačajo od zneska 2.000,00 sit ali je potrebno ta znesek obrutiti - zdi se mi, da sem nekje to enkrat prebrala in nato od obrutenega zneska obračunati davke in prispevke.

Ali je potrebno znesek bonitete prikazati na plačilni listi za vsakega zaposlenega?
LP

Martika
racman
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a racman »

znesek je potrebno obrutiti. Prikaže se na vsaki plačilni listi, saj bo potrebno ob koncu leta boniteto prijaviti v dohodninski obrazec in zato mora biti zaposleni obveščen o njegovih bonitetah.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Definitivno,
LP
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

OBRUTITI ŽE, TODA ALI OBSTAJA KAKŠEN KOLIČNIK OZIROMA KAKO SE ZNESEK OBRUTI, DA DOBIŠ IZ TEGA 2.000,00 SIT NETO, TAKO KOT NPR. PRI NAJEMNINAH ALI PA PRI AVTORSKIH HONORARJIH??

Martika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

OBRUTITI ŽE, TODA ALI OBSTAJA KAKŠEN KOLIČNIK OZIROMA KAKO SE ZNESEK OBRUTI, DA DOBIŠ IZ TEGA 2.000,00 SIT NETO, TAKO KOT NPR. PRI NAJEMNINAH ALI PA PRI AVTORSKIH HONORARJIH??

Martika
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Za količnik sem tudi jaz spraševala (inšpektorico)pa nisem dobila pravega odgovora. Oni imajo nek program zpo katerim vse to preračunavajo, tako je rekla.
Jaz si pomagam z večkratnim testnim obračunom približnega zneska. Masovnega obračuna (za vse delavce) pa še nisem imela in si ga ne želim dokler nekdo ne pove pravi način.
Mogoče drugi vedo.
LP
gaja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a gaja »

A pa ste prepričani, da je potrebno znesek 2.000,00 SIT, ki ga podjetje plača za zaposlenega za nezgodno zavarovanje nabrutiti. Pri nas ta znesek 2.000,00 SIT prištjemo k bruto plači od katere se potem plačajo prispevki in dohodnina.

Lepo vas prosim, da mi sporočite kje so navodila oz. pojasnilo za "nabrutenje" teh zneskov!!!!
Gaja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tudi jaz se sprašujem, kako naj sploh obračunam boniteto, če nihče ne ve, kako se znesek obruti. Ali naj za 20 ljudi vsak mesec izračunam, koliko je, glede na njihovo bruto plačo, boniteta v znesku 2.000,00 SIT???:mad:

Martika
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Tole glede bonitete šele zdaj berem.Ja boniteta se prišteje k plači
tako kot dela Gaja.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Danes sem zasledila v IKSu 6/00, stran 76, o bonitetah - boniteta delodajalca za kolektivno (nezgodno) zavarovanje se prišteje k bruto plači v dejanskem znesku, ki ga plača delodajalec za zaposlenega in se ne obruti; na str. 77 avtorica članka ga. Hieng posebej poudari, da se v davčno osnovo všteva boniteta v 'neto' znesku. No, zdaj, ko vem kako, bom lahko zadevo uredila, kakor je prav.
lep dan:)

Martika
Odgovori