splošna davčna olajšava
Moderator: Mirko Zbačnik
splošna davčna olajšava
Delavka uveljavlja zaposlitev s krajšim delovnim časom (4 ure) pa me zanima ali moram tudi splošno davčno olajšavo - 50.361,00 prepoloviti na pol, torej le 50.361 / 2 = 25.180,50???
Ali v vsakem primeru ne glede na število ur uporabimo celotno???
Hvala za pomoč!!!!
Ali v vsakem primeru ne glede na število ur uporabimo celotno???
Hvala za pomoč!!!!
Če je zaposlena samo pri vas kot so rekli celotna olajšava
Tudi, če dela pri vas kot pri glavnem delodajalcu, ji pripada cela olajšava.
Če ste drugi delodajalec pa je dohodninska osnova brez olajšav in dohodnina 25%.
Tudi, če dela pri vas kot pri glavnem delodajalcu, ji pripada cela olajšava.
Če ste drugi delodajalec pa je dohodninska osnova brez olajšav in dohodnina 25%.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Se mi pa pri tem poraja še eno vprašanje, s katerim se mi prej ni bilo potrebno nikoli ubadati.
Če torej prejme delavka za 4 ure
Bruto plače: 61.300 sit (polovica minimalne plače)
Skupaj prispevki znašajo: 13.547,30
Splošna davčna olajšava: 50.361
Dobim negativno osnovo za obračun davka v znesku - 2.608,30 = (61.300-13.547,30-50.361). Ali je to pravilno
da delavka ne plača nobenega davka?
Naj povem še to da je zaposlena samo pri nas in da uveljavlja skrajšani delovni čas do otrokovega 3 leta starosti. Razliko do polnega delovnega časa (prispevke) ji plača CSD.
Če torej prejme delavka za 4 ure
Bruto plače: 61.300 sit (polovica minimalne plače)
Skupaj prispevki znašajo: 13.547,30
Splošna davčna olajšava: 50.361
Dobim negativno osnovo za obračun davka v znesku - 2.608,30 = (61.300-13.547,30-50.361). Ali je to pravilno
Naj povem še to da je zaposlena samo pri nas in da uveljavlja skrajšani delovni čas do otrokovega 3 leta starosti. Razliko do polnega delovnega časa (prispevke) ji plača CSD.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če je izračun opravljen pravilno in če je to edini dohodek, potem naj ne bi doplačali. Upoštevati morate, da letos lahko še uveljavljate 2 % davčnih olajšav, ki izračun lahko le izboljša (iz našega gledišča).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko