Smo d.o.o. v tuji lasti in zdaj bi nadrejeni želeli, da se spl. prevrednotovalnega kapitala znebimo. V pojasnilu k SRS 8 piše, da se lahko ta popravek uporabi za poravnavo prenesene izgube, ampak šele, ko se za ta namen porabi vse druge sestavine celotnega kapitala. In še, da o tem odloča uprava pri sestavljanju letnega poročila.Ali to pomeni, da moramo čakati do konca leta 2004 in tega ne moremo narediti prej? Imamo kar precej prenesene izgube in bi nam prišlo prav, če bi jo lahko na kakršen koli način zmanjšali.
Prosim za vaša mnenja.
Martika
Splošni prevrednotovalni popravek kapitala
Moderator: Mirko Zbačnik
Mi smo na ta način zmanjšali izgubo že po stanju 31.12.2002 (na predlog revizorja in po sklepu lastnika). Da bi to naredili po stanju 31.12.2003 ste žal prepozni, lahko pa že sedaj sprejmete sklep, da boste izgubo pokrili iz spl. prevrednot. kapitala po stanju 31.12.2004 (vendar ne morete istočasno imeti drugih sestavin kapitala - na primer rezerv ali dobička).
Pozdrav!
Anela
Pozdrav!
Anela
ma zdaj bom mogoče mimo pihnila.
pa vendar, od kdaj pa se vam je nabral splošni prevrednotovalni popravek kapitala?
splošni prevrednotovalni popravek, po mojem vedenju, nastopi, če se tečaj tolar - evro spremeni za več kot X% v letu. no in ta X pač ni bil presežen ne lani, ne predlani, ne predpredlani?
da ne mislite slučajno na posebni prevrednotovalni popravek kapitala?
pa vendar, od kdaj pa se vam je nabral splošni prevrednotovalni popravek kapitala?
splošni prevrednotovalni popravek, po mojem vedenju, nastopi, če se tečaj tolar - evro spremeni za več kot X% v letu. no in ta X pač ni bil presežen ne lani, ne predlani, ne predpredlani?
da ne mislite slučajno na posebni prevrednotovalni popravek kapitala?
Točno to - revalorizacija! In res je že daleč...
Martika, ne vem pa, zakaj bi to radi naredili med letom? Saj se bilance oddajajo samo ob koncu leta. Če pa morate dati podatke o višini trajnega kapitala, se pa spl. prevrednot. popravek kapitala tako šteje zraven.
Pa manj vročine v naslednjih dneh (vsem, ki še ne greste na dopust)!!:razz:
Anela
Martika, ne vem pa, zakaj bi to radi naredili med letom? Saj se bilance oddajajo samo ob koncu leta. Če pa morate dati podatke o višini trajnega kapitala, se pa spl. prevrednot. popravek kapitala tako šteje zraven.
Pa manj vročine v naslednjih dneh (vsem, ki še ne greste na dopust)!!:razz:
Anela
Dokončno bi rada razčistila glede prevred. popravka kapitala. Anela, če prav razumem, se to zdaj lahko naredi 31.12.2004, o tem odloča uprava oziroma direktor, ki izda sklep, da se to naredi?:oops::roll: Zmotilo me je namreč to, ker berem IKS 1-2/03, stran 67, kjer Marjan Odar piše, da če se za pokrivanje prenesene izgube uporabi splošni prevrednot. popravek kapitala, za to ni potreben nikakršen sklep??!! Ali misli morda na sklep skupščine? Jaz kot računovodja namreč najbrž moram imeti neko podlago, da to naredim?
LP
:)
LP