Prosim za pomoč. Hvala!
Račun fizične osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
Račun fizične osebe
Upokojenec, ki ni s.p., proda viličarja d.o.o.. Pri tem napiše račun (kar na blokec, ki ima formo računa). Zanima me, kaj mora na račun napisati - po katerem členu je plačilo ddv oproščeno, ali mora kaj prijaviti na Durs, da je prodal viličarja in ali si lahko potem d.o.o. normalno za to vrednost OS vnese v svoje knjige kot nakup osnovnega sredstva.
Prosim za pomoč. Hvala!
Prosim za pomoč. Hvala!
Fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti oz. ne opravlja dejavnosti NE MORE IZDATI RAČUNA in ne more obračunati in plačevati davka (DDV).?ž
Fizična oseba lahko proda in s kupcem sklene PRODAJNO POGODBO in na podlagi te pogodbe d.o.o., lahko vnese osnovno sredstvo v poslovne knjige. Ne sme pa fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti izdati računa.
Fizična oseba lahko proda in s kupcem sklene PRODAJNO POGODBO in na podlagi te pogodbe d.o.o., lahko vnese osnovno sredstvo v poslovne knjige. Ne sme pa fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti izdati računa.
Če prav razumem, lahko kar sami pripravimo prodajno pogodbo, kjer se določi cena tega OS in se tudi na podlagi tega plača fizični osebi, mi pa si to poknjižimo v GK.
Ali potem fizična oseba ne rabi več kaj drugega nardit - npr. prijava dohodka pri dohodnini?
Prosim, če mi lahko še s tega stališča malo razložite. Hvala za vse!
Ali potem fizična oseba ne rabi več kaj drugega nardit - npr. prijava dohodka pri dohodnini?
Prosim, če mi lahko še s tega stališča malo razložite. Hvala za vse!
replika anki:
Kje bi bolj natančno pisalo da fizična oseba ne sme
izdati računa ?
Če že ne drugega poznamo primere "kulturnikov",
ki prostodušno izdajajo račune in nimajo pravno
formalne gospodarske tvorbe.
Tu imamo tudi primere tujine, ki vsekakor
račun prej sprejme - manj birokracije, kot
da bi dodatno pregledovala "internacionalne"
pogodbe.
Kje bi bolj natančno pisalo da fizična oseba ne sme
izdati računa ?
Če že ne drugega poznamo primere "kulturnikov",
ki prostodušno izdajajo račune in nimajo pravno
formalne gospodarske tvorbe.
Tu imamo tudi primere tujine, ki vsekakor
račun prej sprejme - manj birokracije, kot
da bi dodatno pregledovala "internacionalne"
pogodbe.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Menim, da gre tu za obračun davčlnega odtegljaja za sklenjen enkraten posel, izračun 25% dohodnine in upoštevanje 10% normiranih odhodkov. Na DURS oddaste obrazec REK 2a (če se ne motim) na dan izplačila.
Sicer se oglsite na vaši izpostavi DURS-a, da dobite podatke o TRR za nakazilo in predvsem sklicu, ki se izračuna na osnovi prodajalčeve davčne številke.
Račun ni potreben, zadostuje pa pogodba.
Sicer se oglsite na vaši izpostavi DURS-a, da dobite podatke o TRR za nakazilo in predvsem sklicu, ki se izračuna na osnovi prodajalčeve davčne številke.
Račun ni potreben, zadostuje pa pogodba.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pridružujem se Ankinemu mnenju :"Fizična oseba, ki nima registrirane dejavnosti oz. ne opravlja dejavnosti NE MORE IZDATI RAČUNA in ne more obračunati in plačevati davka (DDV)."
Primerov "kulturnikov" sicer ne poznam, bi pa si upala trditi, da imajo poseben status (včasih so bili "samostojni kulturni delavci" in mislim, da tudi niso mogli kar tako dobiti tega statusa - spomnim se primera pevke Elde Viler).
Strinjam pa se tudi z Mirkom, da je potrebno obračunati davčni odtegljaj.
Primerov "kulturnikov" sicer ne poznam, bi pa si upala trditi, da imajo poseben status (včasih so bili "samostojni kulturni delavci" in mislim, da tudi niso mogli kar tako dobiti tega statusa - spomnim se primera pevke Elde Viler).
Strinjam pa se tudi z Mirkom, da je potrebno obračunati davčni odtegljaj.
slava
replika elektriku: sicer nisem neki strokovnjak, imam pa isti problem, kot doo ki kupuje viličaraja. Sam tudi kupujem stroj od fizične osebe. Nekaj odgovorov sem na tem forumu dobil, zjutraj pa sem poklical še DURS.
Fizična oseba, ki nima dejavnosti, in izdela neko stvar, ter jo proda d.o.o.-ju ali s.p.-ju res mora obračunati akontacijo dohodnine kot posamičen posel. Fizična oseba, ki je nek stroj (lahko je tudi televizor, kar se mene tiče) kupila, ob tem plačala davek kot končni kupec, in ta stroj (ali televizor) danes prodaja NE PLAČA nikomur nobenih davkov in dohodnin več.
Za prodajo je dovolj pogodba z vsemi podatki, na DURSU so mi rekli, da je bolje da je overjena (notar ali upravna enota-ceneje). In vrednost te pogodbe se knjiži kot nabavno vrednost osnovnega sredstva. Tudi so mi svetovali naj zahtevam dokument od prodajalca-fizične osebe, s katerim dokazuje, da je bil prodani predmet res njegov (ne ukrajen).
Konec koncev tudi upokojenim s.p. jem ostanejo doma stari stroji v njihovi fizični lasti, in te lahko kasneje prodajo na tak način. In je vse pokrito in zakonito.
Fizična oseba, ki nima dejavnosti, in izdela neko stvar, ter jo proda d.o.o.-ju ali s.p.-ju res mora obračunati akontacijo dohodnine kot posamičen posel. Fizična oseba, ki je nek stroj (lahko je tudi televizor, kar se mene tiče) kupila, ob tem plačala davek kot končni kupec, in ta stroj (ali televizor) danes prodaja NE PLAČA nikomur nobenih davkov in dohodnin več.
Za prodajo je dovolj pogodba z vsemi podatki, na DURSU so mi rekli, da je bolje da je overjena (notar ali upravna enota-ceneje). In vrednost te pogodbe se knjiži kot nabavno vrednost osnovnega sredstva. Tudi so mi svetovali naj zahtevam dokument od prodajalca-fizične osebe, s katerim dokazuje, da je bil prodani predmet res njegov (ne ukrajen).
Konec koncev tudi upokojenim s.p. jem ostanejo doma stari stroji v njihovi fizični lasti, in te lahko kasneje prodajo na tak način. In je vse pokrito in zakonito.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
no saj ravno v zakonu o dohodnini piše, da prodaja osebne stvari, ki sem jo nekoč kupil za osebno rabo, zanjo plačal ddv, danes pa je ne rabim in jo prodam, ne pride v poštev za obračun dohodnine - ni obdavčljiv prihodek. ZAGOTOVO !
Poglejte koliko in kakšne stvari se porodaja na bolha.com, saj potem bi davčni inšpektorji lahko kar tam lovili utajevalce davka, pa jih ne, ker ti to niso.
To kar sem napisal seveda ne velja za nepremičnine in vozila, ki jih je potrebno registrirati, za to veljajo drugačni zakoni (čeprav sem tudi avto ali hišo kupil in plačal pod enakimi pogoji kot naprimer pralni stroj). To so pač stvari, od katerih država ponovno dobi svoj del, vmes bomo še vsako leto plačali davek na nepremičnino...
Poglejte koliko in kakšne stvari se porodaja na bolha.com, saj potem bi davčni inšpektorji lahko kar tam lovili utajevalce davka, pa jih ne, ker ti to niso.
To kar sem napisal seveda ne velja za nepremičnine in vozila, ki jih je potrebno registrirati, za to veljajo drugačni zakoni (čeprav sem tudi avto ali hišo kupil in plačal pod enakimi pogoji kot naprimer pralni stroj). To so pač stvari, od katerih država ponovno dobi svoj del, vmes bomo še vsako leto plačali davek na nepremičnino...
Ali mora potem fizična oseba, ki prodaja npr. stroj imeti doma kakšno dokazilo, da je ona to kupila in pri tem plačala ddv kot končni potrošnik. ? Kaj pa če je bil ta stroj nabavljen pred uvedbo ddv, oz. če doma nima dokazila, da ga je ona kupila (izgubil račun)?
Zdi pa se mi smiselno, da ni potrebno plačati dohodnino, saj se prodaje raznovrstnih stvari dogajajo vsak dan in dvomim, da vsak prijavi to prodajo in od tega plača dohodnino. Verjetno gre tu za izogib dvojni obdavčitvi, a ne?

Zdi pa se mi smiselno, da ni potrebno plačati dohodnino, saj se prodaje raznovrstnih stvari dogajajo vsak dan in dvomim, da vsak prijavi to prodajo in od tega plača dohodnino. Verjetno gre tu za izogib dvojni obdavčitvi, a ne?
odkup od fizične osebe
V maloprodajni trgovini bi odkupovali od fizičnih oseb npr. rabljene računalniške igrice. to rabljeno igrico bi mi potem naprej v tej isti trgovini tudi prodali drugemu kupcu.
kupcu za ta odkup ne bi izplačali denarja, temveč bi si izbral kakšen drug artikel v tej vrednosti.
sedaj pa sem v dilemi kako to papirno pravilno izpeljati, ker bodo to po vsej verjetnosti večinoma nosili otroci.
Kakšen dokument za odkup od teh fizičnih oseb bi morala naša trgovina narediti?
za te artikle bi mi v trgovini naredili normalen prevzem blaga, pribili neko svojo maržo in DDV ter naprej prodajali kdor bi pač hotel kupiti to rabljeno igrico.
ali ima kdo izkušnje okoli teh zadev, da bodo zadeve pravilno to je v skladu z zakoni pravilno izpeljane?
kupcu za ta odkup ne bi izplačali denarja, temveč bi si izbral kakšen drug artikel v tej vrednosti.
sedaj pa sem v dilemi kako to papirno pravilno izpeljati, ker bodo to po vsej verjetnosti večinoma nosili otroci.
Kakšen dokument za odkup od teh fizičnih oseb bi morala naša trgovina narediti?
za te artikle bi mi v trgovini naredili normalen prevzem blaga, pribili neko svojo maržo in DDV ter naprej prodajali kdor bi pač hotel kupiti to rabljeno igrico.
ali ima kdo izkušnje okoli teh zadev, da bodo zadeve pravilno to je v skladu z zakoni pravilno izpeljane?