samostojni podjetnik

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
linka
Novinec
Novinec

samostojni podjetnik

Odgovor Napisal/-a linka »

Mene zanima ali so s.p.-ji v svojih bilancah dolžni knjižiti bančne obveznosti ali ne? In zakaj, da ali ne [?]

Hvala....
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Kaj,pa če bi se o tem kar s svojo računovodkinjo pogovorili.
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Rok »

S.P. morajo v bilanco stanja konec leta vpisati VSE obveznosti,tudi bančne kredite, obresti, stanje limita - ki se šteje kot kratkoročni bančni kredit.
Zakaj?
Zato, ker se v bilanci stanja potem točno vidi kako posluje, ali ima več terjatev ali obveznosti. To je pomembno, če zaprosiš za kredit, ker banko oz. bodočega kreditodajalca zelo zanima, ali imaš več obveznosti ali terjatev.:)

Upam, da sem bila dovolj jasna.:oops:

LP8-)
linka
Novinec
Novinec

Mislim da vprašanje vselej ni tako neumno, kot se na prvi trenutek zdi.

Vprašala sem namreč kot kreditodajalec. V praksi namreč opažamo, da s strani kreditojemalca dobimo bilance brez izkazanih obveznosti do nas, čeprav mi zate obveznosti vemo. Seveda te obveznosti potem upoštevamo, vendar smo dobili odgovore s strani ne malo s.p.-jev, da jih oni glede na status pač niso dolžni knjižiti.

Zato me zanima od kod ta pojasnila, ki meni prav tako niso razumljiva.
Torej na podlagi česa s.p. ni dolžan knjižiti svojih bančnih obveznosti?

Vnaprej hvala za odgovor.:oops:
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Seveda jih morajo knjižiti, saj za to obstaja posebni popisni list
Stanje dobljenih posojil. Je pa možno, da se v primeru enostavnega knjigovdstva to "zanemari", ker se morajo obveznosti "ročno" popisati,
ker iz same knjige prihodkov in odhodkov to ni razvido. Imajo pa
po takem prikazovanju podatkov interes tisti, ki imajo več obveznosti kot terjatev, pa najbrž mislijo, da bojo lažje dobili kredit. Samo problem je, če greš vsakič v isto banko po "puf".takšno je moje mnenje.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če bi bilo to res, bi po isti logiki neprikazovali terjatve, ali ne!? Mislim, da ni junaka, ki bi to počel.

Mirko
linka
Novinec
Novinec

Hvala vsem za odgovor in EKONOMIST-u za razumevanje. V zadnjem letu smo imeli cca. 10 takih primerov. Tako da junaki očitno so še.

In poleg tega da niso imeli nobenih obveznosti, so imeli v nekaterih primerih v bilancah prikazane celo stroške obresti.

Ali ni nobenega organa, ki bi preverjal verodostojnost takšnih bilanc pri s.p.-jih oz. ali ima kdo idejo kje oz. od koga bi lahko izvedela več o tem.

Ponovno hvala...:oops:
Odgovori