Odškodnina za nekizoriščen letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anni
Nov član
Nov član

Odškodnina za nekizoriščen letni dopust

Odgovor Napisal/-a anni »

Od aprila letos sem na bolniški zaradi rizične nosečnosti, ki bo trajala do nastopa porodniške konec oktobra. Imam pa pogodbo za določen čas, katera mi preneha konec januarja 07. Glede na to, da sem bila več kot 6 mesecev na bolniški in grem potem na porodniško, nisem mogla koristiti letnega dopusta. V ZDR sem našla 166.člen: Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja. Zanima me ali to velja tudi za prenehanje pogodbe za določen čas?
Zanima me tudi ali pri obračunu bolniške - nadomestilo nad 30 dni, tudi pripada dodatek na minulo delo?

Hvala za odgovore!
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Ne podvajajte svojih vprašanj - težko, da boste tako dobili odgovor, več verjetnosti je, da bosta pomotom zbrisani obe temi (ker bosta administratorja hkrati bisala vsak eno temo ...)
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

To velja tudi za določen delovni čas.
Minulo delo ni posebaj obračunano za bolniško, je že vključeno preko osnove.
anni
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a anni »

a potem, če sem prav razumela, mi morajo izplačati odškodnino za neizkoriščen dopust, čeprav mi del.razmerje preneha normalno po pogodbi za določen čas?

Na moji plačilni listi je bil dodatek na minulo delo vedno posebej prikazan in prištet osnovni bruto plači. Zdaj pa so se spomnili, da za nadomestila to ne velja, da mi ne pripada dodatek. Zanima me ali je pri porodniški tudi vključen ta dodatek?

Hvala za odgovore!
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Da ne začenjam nove teme bom kar tukaj nadaljevala. Ali je že kdo imel tak konkreten primer - odškodnina za LD ob prenehanju delovnega razmerja. Je potrebno tukaj skleniti kakšen poseben pisni dogovor oz. obstaja za to kakšen vzorec?

Za vsak nasvet se zahvaljujem.

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pisni sporazum, v katerem napišete to, da se delavcu izplača letni dopust, ker ga ni imel možnost izkoristiti, sporazum podpišeta delodajalec in delavec. Jaz bi kar izračunala znesek, ki mu pripada in to vpisala v sporazum.
LP :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Lotica,

najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp
marea
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Do odškodnine bi bila upravičena samo v primeru, ko bi pred nastopom bolniške in kasneje porodniške za dopust zaprosila in vam delodajalec ne bi omogočil izrabe.
Kadar delavec dopust ne izrabi iz razlogov na svoji strani (bolniška, porodniška, upokojitev...) pa ni upravičen do odškodnine oz. nadomestila za neizrabljen dopust. (sodna praksa)

LP
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori