Odložitev plačila DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aknelab
Začetnik
Začetnik

Odložitev plačila DDV

Odgovor Napisal/-a aknelab »

Zanima me kakšne so posledice, če zamudiš s plačilom DDV-ja (npr. namesto zadnjega v mesecu plačaš DDV prve dni v mesecu)?

Se je že kdo srečal s takšno situacijo (npr. zaradi likvidnostnih težav)?

Hvala za odgovore.
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Plačaš zamudne obresti.

:twisted:
aknelab
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aknelab »

Kaj pa 62.člen ZDDV-hujši davčni prekrški?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Meni se je to že pripetilo - se pač zgodi. poklical em referentko in vse uredil. V kolikor ne morete (tako je pač življenje) plačat, ker imate tehten razlog za to (prazen TRR to verjetno je), pokličite in boste uredili. Bolj važno je, da ste obrazec oddali. Pa še tu vas nihče ne drži za pravilnost, v kolikor niste zopet iz objektivnih razlogov zagotoviti pravih. Še vedno obstaja inštutut samorptijave, tu pa se obrsti obračunajo po vnaprej znani obrestni meri, glede na dolžino zamude.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

zamudne obresti ddv

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Pri obračunu ddv smo oddali popravek za pretekla obdobja, sedaj pa mi referentka teži, da moram obračunat obresti. Mi lahko kdo pove, katere obresti obračunam in ali jih tudi vpišem v obrazec. Hvala za odgovor.
Mirko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Mirko »

Obračunate zamudne obresti in jih plačate na isti račun kot DDV. Ne vpisujejo se nikamor v noben obrazec.
cvetka
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovor. Danes je referentka ponovno klicala, obračunati moramo obresti- sitibor-ne zamudne, ker so baje nižje. Ali je kakšna povezava, kje bi lahko to obračunala?
Mirko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Mirko »

Potem vas obravnava po 391.b člen Zakona o davčnem postopku (Ur.l. 21/06 str.2069)

(samoprijava)

(1) Ne glede na 1. do 3. točko prvega odstavka ter drugi odstavek 391. člena in 391.a člen tega zakona se za prekršek ne kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost, ter odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, ki davčnemu organu predloži resnične, pravilne in popolne podatke, če jih predloži pred začetkom davčnega nadzora oziroma preden je podana ovadba za kaznivo dejanje, povezano z izpolnjevanjem davčnih obveznosti.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka mora pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost, od premalo plačanega davka plačati obresti po slovenski medbančni obrestni meri za ročnost glede na čas od izteka roka za vložitev obračuna davka do predložitve podatkov, povečani za:
– 1 odstotno točko, če predloži podatke najpozneje v enem mesecu po preteku roka za vložitev obračuna davka;
– 2 odstotni točki, če predloži podatke najpozneje v šestih mesecih po preteku roka za vložitev obračuna davka;
– 3 odstotne točke, če predloži podatke najpozneje v enem letu po preteku roka za vložitev obračuna davka;
– 4 odstotne točke, če predloži podatke po preteku roka iz prejšnje alinee.
Ne vem, da se bi kje dalo na internetu obračunati te obresti, ker so različna glede na čas zamude. Podatke o obrestni meri pa najdete na straneh Združenja bank http://www.zbs-giz.si/
cvetka
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovor. Moram povedat, da je imela referentka slab dan, bila je najbolj neprijazna kar je sploh možno, naslednji dan pa se ji je stanje "izboljšalo". Sva se dogovorili in mi je sama izračunala obresti. Možnosti za izračun pa na internetu nisem našla. Mi je pojasnila tudi to, da če sam obračunaš obresti, jih vpišeš pod zaporedno 34, pošlješ v prilogi obračun obresti in oni knjižijo obveznost iz naslova prometa in obresti. Še enkrat hvala za pojasnila. Lep dan želim.
Odgovori