"popoldanska" dejavnost s.p.-ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ninja
Nov član
Nov član

"popoldanska" dejavnost s.p.-ddv

Odgovor Napisal/-a ninja »

zdravo,

pri obračunavanju ddv-ja za s.p. imam eno vprašanje. Načeloma vem, da postanem davčni zavezanes, ko prihodki s.p.-ja presegajo 5 mio, ampak zanima me, kaj pa prej. Npr. poslovati začnem v sredini februarja, predvidevam, da ne bo več kot 5 mio na leto prihodkov, zato na svoje račune (sem posrednik med veleprodajo in končnim kupcem) ne pišem ddv-ja in ga tako ne obračunavam. Hkrati pa mi veleprodajalec zaračuna ddv, ki ga nečeloma potem terjam od države. Kaj se pa zgodi, čej jaz sredi novembra presežem 5 mio prihodka. Ali potem začnem obračunavati ddv oziroma kaj se lahko zgodi, če ga ne začnem obračunavati oz. da kljub temu, da ne presežem 5 mio prihodkov letno in ddv ves čas obračunavam??? Sem mogoče v kakšnem prekršku ali kaj podobnega.

hvala za pomoč
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Če ddv - ja ne obračunavate-zaračunate stranki (niste zavezanec za ddv) , nimate pravice terjati državo za vstopni ddv. Vam predstavlja celoten znesek računa odhodek, oziroma strošek. V mesecu, za katerega predvidevate da boste dosegli 5 mio obdavčljivega prometa, se registrirate za zavezanca in od takrat naprej ddv zaračunavate in imate tudi pravico odbijati vhodni ddv (seveda ob upoštevanju vseh predpisov v zvezi z ddv). Do takrat pa plačujete račune z ddv, le-tega pa naprej ne zaračunavate. lp
ninja
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ninja »

hvala za odgovor.........

če prav razumem, v primeru, da nisem davčni zavezanec (npr. da se pred začetkom poslovanja nisem pozanimal o tem) in ves čas obračunavam ddv, tako lahko vstopni ddv terjam od države. Vendar mi se tukaj postavlja eno vprašanje: ali sem v kakšnem prekršku, če ga obračunavam, čeprav nisem zavezanec??
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če niste zavezani ddv-ju, a kljub temu zaračunavate ddv, še ne pomeni, da imate pravico do odbitka vstopnega ddv.
Neupravičeno zaračunani ddv morate državi plačati, prejemniki vaših računov pa nimajo pravice do odbitka svojega vstopnega ddv.
In da, ste v prekršku, če ne upoštevate določil zakona - zakon to obravnava kot hujši davčni prekršek.
Odgovori