Pozdravljeni!
Sem s.p. ter sem pred kratkim sem postal zavezanec za DDV. Vodim enostavno knjigovodstvo. Zanima me, če v naslednjih primerih delam prav:
1.)
Prejete račune za osnovna sredstva vpisujem v knjigo prejetih računov ter si odbijam vstopni DDV v celoti ne glede na amortizacijo. Te račune vpišem tudi v Knjigo ostalih terjatev in obveznosti.
2.)
Prejete račune iz EU od zavezancev za DDV (na katerih ni obračunan DDV) samoobdavčim ter jih vpišem v P-RAČ ter Knjigo prihodkov in odhodkov
3.)
Tečajnih razlik, bančnih stroškov in drugih izdatkov od katerih se DDV ne obračunava, ne vpisujem v I-RAČ oziroma P-RAČ, ker nimajo zveze z DDV.
4.)
Račune, ki jih izdajam v EU (zavezancem za DDV) in na njih ne obračunam DDV-ja, vpišem v knjigo I-RAČ ter Knjigo prihodkov in odhodkov, vendar za znesek DDV navedem 0,00 SIT.
5.)
Obračunano razliko med vstopnim DDV ter izstopnim DDV (obrazec DDV-O) vpišem v Knjigo ostalih terjatev in obveznosti.
Zanima me tudi ali je potrebno voditi ločeni knjigi I-RAČ ter P-RAČ za EU in za Slovenijo.
Hvala za odgovore
Knjiženje v sistemu DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Vašo vprašanje:
Zanima me tudi ali je potrebno voditi ločeni knjigi I-RAČ ter P-RAČ za EU in za Slovenijo.
Naše mnenje seveda so predpisane knjige EU in SLOVENIJA.
Glede na to, da ste začetnik morate biti pozorni tudi na sam odbitek DDV.
Lahko vam kaj svetujemo kako bi poenostavili vaše poslovanje.....
lp
Naše mnenje seveda so predpisane knjige EU in SLOVENIJA.
Glede na to, da ste začetnik morate biti pozorni tudi na sam odbitek DDV.
Lahko vam kaj svetujemo kako bi poenostavili vaše poslovanje.....
lp