dohodnina od oddajanja nepremičnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bosp
Začetnik
Začetnik

dohodnina od oddajanja nepremičnine

Odgovor Napisal/-a bosp »

Pozdravljeni! Vem, da tema ne paše ravno v ta forum pa bi vas vseeno prosila za pomoč.
Živimo kot podnajemniki in za stanarino plačujemo 300 eur ali po domače 72.000 sit. V letu 2005 smo bili najemniki 4 mesece. Lastnik stanovanja je določil, da moramo poleg najemnine prav tako poravnati tudi polovico davka, ki ga bo dolžan plačati državi (kakšna svinjarija, ampak ne podpiši in ne dobiš stanovanja v najem, tako je to!). Torej, lastnik je upokojenec in prejema pokojnino. Kako visoko ne vem (se mi zdi, da kar precej, ker je bil prej na visokem položaju) toda, če prav razumem dohodninsko napoved je v njo poleg dohodka ustvarjenega z oddajanjem nepremičnine vključena tudi pokojnina, potem pa za izračun upoštevajo vse tiste olajšave (pri najemnini tudi 40 % normirane stroške) in tako dobijo izračun, mar ne?
No, v glavnem, lastnik je dobil odločbo o dohodnini. Zanima me, kako potem sama lahko izračunam, kolikšen je dejansko moj delež za davek od najemnine za 4 mesece, ker, ko je on to prijavil v napoved poleg svoje pokojnine so mu bile verjetno upoštevane olajšave (vsaj splošna). Malo sem zbegana, poleg tako velike najemnine pa res ne želim plačevati še nekaj, kar nisem dolžna.
Mi lahko kdo pomaga z nasvetom?

Hvala vnaprej!
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Ne glede na izračun, ste vi verjetno pred najemom podpisali kakšno pogodbo in v njej določili višino najemnine. Navadno je tako, da najemodajalec postavi višino najemnine. Vzemi ali pusti.
DECO
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Olajšava je upoštevana v sorazmernem delu. Težko je to izračunati, če nimate podatka o njegovi napovedi.

Menim pa tudi, da bi o tem morali imeti določeno s pogodbo. Res je po eni strani vzami ali pusti, vendar pogodba, če obstaja, vas vseeno ščiti.

Res pa je tudi, da je določil za plačilo samo 1/2 zneska, ostal pa bo "blagovolil" kriti sam. Obstajajo pač tudi ljudje, ki izkoriščajo ljudi ne glede na posledice.

Žal je tako, čeprav se meni zdi to nerazumljivo in mi nikakor ni padlo na pamet, da bi to obesila najemojemalcem in smo tudi mi morali za lansko leto prvič plačati državi.

Lp
bosp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bosp »

DECO napisal/-a:Ne glede na izračun, ste vi verjetno pred najemom podpisali kakšno pogodbo in v njej določili višino najemnine. Navadno je tako, da najemodajalec postavi višino najemnine. Vzemi ali pusti.
Seveda smo podpisali, kolikšna je najemnina, to sem tudi napisala. Zanima me le, kako bi lahko sama izračunala znesek dohodnine, ki ga moram poravnati, glede na to, da smo podpisali v pogodbi, da najemnik krije tudi polovico davka od najemnine, ki bo obračunan.
Odgovori