Uvoz elektronske storitve iz EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
atila2000
Nov član
Nov član

Uvoz elektronske storitve iz EU

Odgovor Napisal/-a atila2000 »

Pozdrav

Prebral sem precej, ampak ne najdem nikjer odgovora. Morda mi lahko kdo svetuje.

Sem s.p. Letos nisem bil zavezanec za DDV. Iz Avstrije sem naročil storitev najema strežnika, kar po preučenem materialu pri nas sodi med elektronske storitve (17. člen ZDDV). Avstrijec mi je zaračunal storitev in VAT (njihov DDV). Vse skupaj sem štel v strošek. Zdaj pa vedno bolj ko berem, se mi zdi, da bi moral v Sloveniji plačati DDV, ne v Avstriji?! Po načelu samoobdavčitve. Samo Avstijec mi ne bi dal brez VAT, glede na to, da nisem bil davčni zavezanec.

Lansko leto sem iz tujine po pošti kupil tudi monitor, prav tako sem plačal DDV, ampak vem da je v temu primeru malo drugače, ker je šlo za promet blaga. Torej je verjetno enako kot če bi v SLO kupil monitor, celoen znesek je bil vrednost osnovnega sredstva, v SLO pa nisem plačal davka.

Me pa skrbi za najem strežnika. Bi moral torej plačati dvakrat davek ali sem narobe razumel, kar sem prebral?

In kot drugo, zdaj pa sem zavezanec. Spet bo treba najeti strežnik. Ali plačam Avstrijcem NETO ali bruto ceno? Kot berem, se moram samoobdavčiti in plačati DDV Sloveniji. Kaj pa je z davkom tujcem? Ga plačam in zahtevam VAT nazaj ali ga sploh ne plačam? Če slednje, ji moram verjetno poslati kakšen dokument, da sem zavezanec.

Hvala za nasvet

Miha
Odgovori