Normiranec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
monny
Novinec
Novinec

Normiranec

Odgovor Napisal/-a monny »

Pozdravljeni!
Menda tukaj dobim vse odgovore :)
Ravnokar sem poslala vpis v poslovni register za odprtje popoldanskega s.p.ja.
Sedaj predvidevam, da moram na davcno sporociti kako bom vodila poslovne knjige in koliko $$ jim bom vsak mesec nakazala.

Mene pa zanima kaj to pomeni, da si normiranec: koliko, kdaj je treba posiljati obrazce, koliko placati... ni mi najbolj jasna ta oblika delovanja (normiranec).
prometa bom imela max 3 mio na leto, ker gre v bistvu za to, da zasluzim nekaj denarja poleg redne sluzbe. Imela pa bom vec ali manj prihodke in skoraj nicesar ne bi mogla dati v stroske (razen telefonskih stroskov).

Mi lahko nekdo pomaga z mnenjem, priporocilom, napotkom?

Hvala! In cudovit lep vikend vam zelim!
Monika
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Pri prometu 3.milj. se je najboljše registrirati kot normiranec. Od prihodka si boste odšteli 25 % normirane stroške (po in od razlike plačali 25 % akontacijo dohodnine. Pri normirancih se šteje prihodek šele takrat, ko ga dobijo plačanega.
Na DURS prijavljate plačane prihodke vsako trimesečje na posebnem obrazcu: Napoved za odmero dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti (Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem norm.odhodkov), kjer vpišete bruto prihodek in na podlagi tega vam bo DURS izdal Odločbo o odmeri akontacije dohodnine od dohodka, ki jo boste plačali v 30 dneh od vročitve odločbe. V kolikor ne boste imeli v kakšnem trimesečju nobenega prihodka, morate prav tako oddati navedeni obrazec - z zneskom 0.
Obrazec oz napoved se mora oddati do 15.v naslednjem mesecu za preteklo trimesečje (15.april,15.julij,15.oktober,15.januar).
monny
Novinec
Novinec

Hvala!

Najlepsa hvala za super razlago!

Prek eVem sem ze poslala vlogo za normiranca...potem bom pa ne-virtualno stopila do Davcne, da izvem tocen postopek oddajanja, placevanja.
Ce le ne bom pozabila, bom podatke tu objavila, da bodo prisli se komu drugemu prav.

Lp!
monny
Novinec
Novinec

No, tako. Opravila sem celoten postopek. Teh 25 % akontacije dohodnine je (vsaj zame) malce za lase privleceno, saj bom morala po oddaji dohodnine najverjetneje doplacati, saj s placo vred padem v visjo dohodninsko lestvico. Za zacetnike torej: sama registracija je cist easy, nobenih knjig ni treba voditi, nicesar posiljati na AJPES, ma nic! A ni to fajn! Pozorni bodite le na dejanske stroske, ki jih imate in zneskom, ki ga boste zaracunali, ker bo vecina verjetno morala doplacati premalo placane dohodnine...
Odgovori