pripojitev družbe
Moderator: Mirko Zbačnik
pripojitev družbe
Podjetje A se je pripojilo podjetju B. Prenosni družbi in družbi prejemnici se na podlagi izdaje dovoljenja iz 47.člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb priznajo upravičenja po 41 do 47.členu tega zakona. Davčna nam je omenjeno dovoljenje zavrnila. Ali kdo ve katere davke mora torej podjetje in katero (prenosno ali prevzemno) plačati.
Tudi mi čakamo dovoljenje. Ali mi lahko zaupate, zakaj je davčna zavrnila upravičenja po členih? O plačilu davkov ne vem, ker sem študirala samo varianto, ko bi prevzemno podjetje uveljavljalo davčno olajšavo za izgube iz leta 2005 in 2006. Mogoče če bi vedeli malo več o vaši situaciji, bi razglabljali kako in kaj.
pripojitev podjetja
Dovoljenje je bilo zavrnjeno, ker smo zamudili 30 dnevni rok pred združitvijo. Davčna nam je dovoljenje samo zavrnila, ne vemo kakšen pa je nadaljni postopek
Prenosna družba bo na dan pred vpisom pripojitve (in seveda prenehanja družbe) izdelala davčni obračun in po tem obračunu plačala davek od dohodka pravnih oseb (davek bo sicer v njenem imenu poravnala družba prevzemnica). Ker pa davčni organ ni priznal prenosa morebitnih olajšav na prevzemno družbo, bo družba A:
- "poračunala" vse olajšave za investiranje, za katere še ni potekel rok: od opredmetenih osnovnih sredstev, če od koriščenja davčnih olajšav še ni potekel 3-letni rok (prenehanje pomeni "odtujitev");
- poračunala bo vhodni DDV od nabav osnovnih sredstev (sprememba pogojev obdavčenja: oprema 5 let, nepremičnine 20 let)....
- in seveda še vse kar je povezano z upravičenji iz 42. člena ZDDOP.
- ne more prenesti davčnih olajšav iz naslova prenesenih davčnih izgub na prevzemno družbo.
LP
- "poračunala" vse olajšave za investiranje, za katere še ni potekel rok: od opredmetenih osnovnih sredstev, če od koriščenja davčnih olajšav še ni potekel 3-letni rok (prenehanje pomeni "odtujitev");
- poračunala bo vhodni DDV od nabav osnovnih sredstev (sprememba pogojev obdavčenja: oprema 5 let, nepremičnine 20 let)....
- in seveda še vse kar je povezano z upravičenji iz 42. člena ZDDOP.
- ne more prenesti davčnih olajšav iz naslova prenesenih davčnih izgub na prevzemno družbo.
LP