urna postavka in prevoz na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cybermedo
Novinec
Novinec

urna postavka in prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a cybermedo »

Pozdravljeni!

Mučim in mučim se, pa ne najdem nikjer :twisted:

Zanima me, ali se v primeru mesečno določene osnovne plače urna postavka obračunava tako, da se osnovna plača deli s 174 urami (torej da je urna postavka konstantna) ali pa se osnovna plača deli z dejanskim številom ur v posameznem mesecu (torej da urna postavka varira in je višja takrat, ko je v mesecu manj delovnih ur ter nižja, če je več delovnih ur), oziroma na kratko, ali je urna postavka fiksna ali pa se od meseca do meseca spreminja.

Naslednje vprašanje, ki me bega pa je sledeče: ali je kje določeno, kdaj se izplačujejo stroški prevoza na delo in z dela. Vem, da je normalno, da se izplačujejo skupaj z plačo za mesec ni nazaj (ponekod 2 meseca), nikjer pa ne uspem najt pravne podlage. Če sem precizen gre za to, da je vložena tožba, s katero delavec zahteva stroške prevoza na delo in z dela, in sicer za nazaj, jasno z zamudnimi obrestmi, sedaj pa ne vem, od kdaj lahko terja zamudne obresti (jasno je, da od takrat naprej, ko je delodajalec prišel v zamudo, kar je pa naslednji dan po tistem, ko bi MORAL izplačati potne stroške - kot napisano, pa nikjer ne najdem pravne podlage, ki bi določala, kdaj je potrebno potne stroške izplačat). Upam da se razumemo...

Vnaprej hvala vsem brihtnim bučam, še posebej vesel pa bi bil, če bi mi razen golega odgovora lahko servirali tudi kako pravno podlago. LP Medo

P.S. Dotični delavec je zaposlen v gospodarstvu, oziroma konkretneje v kemični industriji.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

1. Kako obračunavate urno postavko je odvisno od internih aktov podjetja in posamezne pogodbe o delu.

2. Kar se tiče prevoza, tudi sam nisem našel nikjer eksplicitnega navodila.
Ampak, če si pogledate ZDR, in sicer člene 42., 130., 134. in 137. bi rekle, da morate izplačatri za mesec nazaj tudi potne stroške.
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Osnovne oz. izhodiščne plače po Kolektivni pogodbi za kemično industrijo so za 174 ur. Če izplačujete plače po dejanskih delovnih dnevih, preračunate osnovno plačo na dejansko ševilo dni . npr.
osnovna plača je 100.000,00/174*efektivno število ur. Plačane odsotnosti
se obračunavajo drugače.

Glede povračil sroškov v zezi z delom, pa tudi sama ne najdem da bi bilo kje zapisano, do kdaj morajo biti izplačani. Mislim pa, da je logično, da se povračila izplačajo skupaj s plačo za mretekli mesec, kajti plača mora biti izplačana po Zakonu o delovnih razmerjih do 18. v mesecu za pretekli mesec.
cybermedo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cybermedo »

Hvala za odziv in pomoč. Glede povračil potnih stroškov je tudi meni povsem logično, da se izplačujejo za pretekli mesec skupaj z plačo (ki jo mora delodajalec v skladu z ZDR izplačati najkasneje 18. za prejšnji mesec), želel sem zgolj najt konkretno določilo, ki bi eksplicitno določalo, kdaj zapadejo povračila. Kot rečeno je zadeva na sodišču, sodišče pa mora ugotoviti natančen dan nastanka zamude, ker gredo delavcu šele od tistega dne dalje obresti - pri tem pa se sodišče mora opreti na neko pravno podlago (zgolj "vsem je jasno, da se tako to dela" pač v tem primeru ni dovolj). No kakor koli že, še enkrat hvala za pomoč. Aja, če ima kdo še kakšno revolucionarno misel, pa naj kar zapiše. LP vsem Medo
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Pravna podlaga je opredeljena v ZDR v členih od 126. do 140.člena.
Kar se tiče povračila stroškov v zvezi z delom so pomembni 130. člen (zagotavljanje povračila stroškov), 134. člen (izplačilo najkasnje 18. v mesecu), 135. člen (način izplačila).
Iz sodne prakse (sodba VSD02834) izhaja, da zamudne obresti tečejo od devetnajstega v mesecu.

LP
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Odgovori