Mučim in mučim se, pa ne najdem nikjer
Zanima me, ali se v primeru mesečno določene osnovne plače urna postavka obračunava tako, da se osnovna plača deli s 174 urami (torej da je urna postavka konstantna) ali pa se osnovna plača deli z dejanskim številom ur v posameznem mesecu (torej da urna postavka varira in je višja takrat, ko je v mesecu manj delovnih ur ter nižja, če je več delovnih ur), oziroma na kratko, ali je urna postavka fiksna ali pa se od meseca do meseca spreminja.
Naslednje vprašanje, ki me bega pa je sledeče: ali je kje določeno, kdaj se izplačujejo stroški prevoza na delo in z dela. Vem, da je normalno, da se izplačujejo skupaj z plačo za mesec ni nazaj (ponekod 2 meseca), nikjer pa ne uspem najt pravne podlage. Če sem precizen gre za to, da je vložena tožba, s katero delavec zahteva stroške prevoza na delo in z dela, in sicer za nazaj, jasno z zamudnimi obrestmi, sedaj pa ne vem, od kdaj lahko terja zamudne obresti (jasno je, da od takrat naprej, ko je delodajalec prišel v zamudo, kar je pa naslednji dan po tistem, ko bi MORAL izplačati potne stroške - kot napisano, pa nikjer ne najdem pravne podlage, ki bi določala, kdaj je potrebno potne stroške izplačat). Upam da se razumemo...
Vnaprej hvala vsem brihtnim bučam, še posebej vesel pa bi bil, če bi mi razen golega odgovora lahko servirali tudi kako pravno podlago. LP Medo
P.S. Dotični delavec je zaposlen v gospodarstvu, oziroma konkretneje v kemični industriji.