Postopek ov upokojitvi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Postopek ov upokojitvi

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sem v dilemi :oops: ; vodim podjetje (enoosebno), čigar lastnik gre v pokoj z novim letom. Da bi dobil hitreje rešeno zadevo tudi na SPIZ, se je dogovoril z njimi, da odda dokumentacijo čimprej. Sedaj pa razmišljam:
1.) Da bi zadostil datumo oddaje, bi oddal v bistvu nepolno vlogo, ker nimam še vseh podatkov glede plačanih prispevkov. Ti bodo znani šele v januarju. Dal bi le podatke, ki so mi znani sedaj, kar bi tudi navedel v spremnem dopisu.

2.) Poleg je zahtevana tudi dokumentacija o prenehanju delovnega razmerja. Podjetje ima že naslednika (prokurista) in me zanima, kaj je bolje:
- da da zaposleni sam predlog za prekinitev delovnega razmerja in da prokurist na osnovi tega izda sklep,
- ali izvedem postopek, da prokurist ugotovi, da delavec izpolnjuje pogoje za v pokoj, ga o tem obvesti, povabi na razgovor in na osnovi tega po predpisanem roku izda sklep,
- ali zadostuje sporazumna prekinitev, brez sklepa?

Hvala.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Mirko,
Menim da je rešitev za prvo točko primerna, kar pa se tiče druge predlagam:"da prokurist ugotovi, da delavec izpolnjuje pogoje za v pokoj, ga o tem obvesti, povabi na razgovor in na osnovi tega po predpisanem roku izda sklep,"

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kooo....oončno sem uspel priklicati na SPIZ, kjer so mi dejali, da se vlaga najprej tri do dva tedna pred nameravano upokojitvo. V kolikor nekateri podatki še niso znani (plačilo prispevkov) oziroma ne moramo dati zaključene knjižice (ker je načeloma reskirano zaključevanje pred časom) in tudi nimamo še obrazca (mislim da M2) o odjavi iz zavarovnja, damo nepopolno vlogo. Dokler vloga ni popolna, tudi ni akontacije. izračun oziroma rešitev sledi v roku dveh mesecev.

Hvala tudi za nasvet, jas sem se poslužil kar sporazumni odpovedi, v kateri sta obe stranki podpisali sporazumno odpoved pogodbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori