kako mi more delodajalec plačat delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ales180180
Novinec
Novinec

kako mi more delodajalec plačat delo

Odgovor Napisal/-a ales180180 »

pozdravljeni

v mesecu oktobru sem zbral 290 ur. delam na terenu, se pravi vsaki dan sem odsoten iz podjetja. zanima me kako mi mora plačat nadure.
stvar je sledeča:
imel sem 62 ur katere sem porabil za prevoz na gradbišče in 60 ur katere sem delal na gradbišču in normalnih 168 ur za mojo neto plačo. zraven tega sem bil odsoten 13 krat več kot 12 ur in 8 krat med 8 in 12 ur. kaj vse mi pipada? v teh 290 urih sem imel še 60 ur nočnih.

hvala, aleš
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Iz povedanega predvidevam, da delate v gradbeništvu.
koliko mi je znano imajo ponavadi gradbeniki v sezoni nadure, izven sezone pa primanjkljaj in jim zato čez celo leto obračunavajo fiksnih 174 ur.

Zdaj v vašem primeru nevem kako obravnavajo stvari. Če ni sezonskih nihanj vam morajo dodatek izplačati po vaši kolektivni pogodbi. V osnovi pa imate preveč nadur, 120 dovoljeno na letni ravni.

Počakajte na odgovor koga, ki ima več izkušenj z gradbeništvom.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vsekakor ste delali preveč. Če imate (gradbene firme imajo to pogosto) delo s "prerazporeditvijo delavnega časa", kar pomeni, da vi v delu leta, ko je gradnja na višku, delate tudi do 10 ur dnevno, te ure pa "koristite" v zimskem času, ko ste lahko določen čas tudi doma. A na letni ravni ne smete presegat fonda ur (okrog 2088, odvisno od leta).

V kolikor v internih aktih podjetja nimate urejenega omenjenega načina, ali da kljub temu presegate tudi število dovoljenih letnih nadur (tudi mesečnih), pokličite inšpektorja.

Ste v dejavnosti, kjer je kršitev (poleg gostinsktva) največ.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori