Forumovci, pozdravljeni,
glede na to, da ste dobre duše in, da radi pomagate, dajte še meni, ker sem v veliki stiski in sploh ne vem kako in kaj.
Meseca marca smo (d.d.) kupili podjetje v stečaju (zemljišča, zgradbe in opremo) na finančni lizing. Nepremičnine smo knjižili na naložbe nepremičnin. DDV smo si odbijali. Konec septembra nam je požar uničil dve zgradbi z opremi. Čisto do tal. Preiskava je še v teku. Zanima me:
1. Ali moramo narediti popravek DDV? Na DURS-ovi strani se brala, da v takih primerih ni potrebno. Sicer, mi smo si odbili, lizing hiša ga je pa plačala.
2. Na osnovi česa in kdaj naj razknjižimo sedanjo vrednost naložb? Ali na dan ko je pogorelo, ali naj počakamo na zaklj.preiskave ter na osnovi policijskega poročila to poknjižimo?
3. Kako naj poknjižimo, v premeru, če bo lizing hiša zahtevala zavarovalnino? Če sedanjo vrednost dam na k720, kje bomo dobili prihodke????
Lepo prosim za kakršni koli odgovor.
Hvala in lep dan!
Naložba nepremičnin - pogorela
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Razmišljam z vami:
- Kar se tiče DDV-ja in celotne sanacije stanja boste morali počakati na odločitev zavarovalnice: prejema zavarovalnine, ki bo nakazana vam ali pa leazingodajalcu.
- Ko bo znana višina "povračila", boste prejeli od leasingodajalca (domnevam) tudi vse potrebne podatke za evidentiranje v poslovnih knjigah (984/naložbene nepremičnine);
- obračunajte amortizacijo samo še za mesec september, nato prenehajte obračunavati amortizacijo. Neodpisano vrednost nepremičnine boste nato medsebojno "pobotali": stanje obveznosti na kontu 984; morebitna razlika, ki bi nastala iz predhodnega evidentiranja in tudi ne bi bila krita iz ostanka zavarovalnine (po kritju tistega dela, ki odpade na leasingodajalca) pa predstavlja odhodek (na kontu 720 je izkazana razlika, če gre za opredmetena osnovna sredstva. Vi govorite o naložbenih nepremičninah, ta odhodek bo knjižen v skupini 75).
LP
- Kar se tiče DDV-ja in celotne sanacije stanja boste morali počakati na odločitev zavarovalnice: prejema zavarovalnine, ki bo nakazana vam ali pa leazingodajalcu.
- Ko bo znana višina "povračila", boste prejeli od leasingodajalca (domnevam) tudi vse potrebne podatke za evidentiranje v poslovnih knjigah (984/naložbene nepremičnine);
- obračunajte amortizacijo samo še za mesec september, nato prenehajte obračunavati amortizacijo. Neodpisano vrednost nepremičnine boste nato medsebojno "pobotali": stanje obveznosti na kontu 984; morebitna razlika, ki bi nastala iz predhodnega evidentiranja in tudi ne bi bila krita iz ostanka zavarovalnine (po kritju tistega dela, ki odpade na leasingodajalca) pa predstavlja odhodek (na kontu 720 je izkazana razlika, če gre za opredmetena osnovna sredstva. Vi govorite o naložbenih nepremičninah, ta odhodek bo knjižen v skupini 75).
LP