Prispevek za izobraževanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Prispevek za izobraževanje

Odgovor Napisal/-a Anela »

Lepo prosim, če mi lahko kdo pove, kje je osnova za obračun Prispevka za izobraževanje 1%, ki ga morajo plačevati delodajalci (menda samo s.p.!) za svoje zaposlene. V Zakonu o prispevkih za socialno varnost ga ne najdem..., na Dursu hočejo nov obračun, kje pa kaj piše o tem prispevku pa tudi ne vedo (tisti,ki vedo, so menda na dopustu).
Hvala in pozdrav!

Anela
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Dobro leto nazaj, ko sem to potrebovala, so mi je ta procent posredovala naša referentka na duru. Vprašajte!
Lp!
Anela
Računovodja
Računovodja

Tudi meni so na DURS-u rekli, da moram obračunati 1% prispevka za izobraževanje, niso mi pa znali povedati, v katerem zakonu je zapisana obveznost plačila tega prispevka. Morda kdo ve?

Anela
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Tudi jaz sem slišal za ta prispevek od DURS-a. Mogoče pa lahko dobite več info o zakonski podlagi za ta prispevek na Obrtni zbornici.

LP, Jam
ATIT
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ATIT »

1% prispevek za dopolnilno izobraževanje določa kolektivna pogodba med delodjemalci in zasebnimi delodajalci. Plačujejo ga s.p.-ji za svoje delavce in socer se prispevek steka v sklad za izobraževanje pri pristojni obrtni zbornici. Osnova je bruto plača delavcev.
Pris.na bruto plače delavcev pri s.p.-ju so 17,1%, pri podjetju pa
16,1%.
Zato pa lahko delavci, ki se izobražujejo ( razni tečaji, formalna pridobitev izobrazbe,..) s posebno vlogo od sklada dobijo delno povr-njene te stroške. Skladi pri posameznih OZ povračajo različno, od 50%
dalje oz. imajo določen limit, ki ga lahko posameznik koristi). Delavec mora vlogi priložiti dokument (spričevalo,potrdilo) da je izobraževanje uspešno zaključil. Če je izobraževanje plačal delodaja-lec lahko tudi on zahteva povračilo (npr. tečaj za viličarista )šolnine. Postopek z dokumenti je enak.
Škoda je le, da veliko delavcev zaposlenih pri s.p.-jih niti ne ve,
da si na ta način lahko ali zelo pocenijo pridobivanje izobrazbe ali pa si jo sploh lahko privoščijo.
Pri tem ni nujno, da je pridobljena izobrazba v kakršnikoli zvezi z
dejavnostjo delodajalca ( delavec se izobražuje v svojem prostem času in za svojo dušo). Edini pogoj mislim da je (točni podatek dobite na skladu svoje OZ ), da je delavec pri s.p.-ju zaposlen že vsaj 6 mesecev.

Nočka in lep jutrišnji (današnji) dan, :wink:
Danica
Anela
Računovodja
Računovodja

Danica, najlepša hvala za odgovor. Predvsem iz drugega dela pa sem izvedela veliko novega.
Pozdrav!

Anela
Odgovori