znižanje prispevkov

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

znižanje prispevkov

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Sem samozaposlena v kulturi, letos sem normiranka, lani sem zaradi sprememb zakonodaje morala voditi poslovne knjige in me na Durs obravnavajo kot s. p. Lani sem imela dobre tri milijone dobička, k temu so prišteli še plačane prispevke (ki jih kulturnikom sicer ne prištevajo), zato sem padla v višje prispevke (1,5).
Do konca novembra moram oddati vlogo za priznavanje normiranih stroškov in sem si morala sešteti bruto promet za zadnjih dvanajst mesecev (do vključno oktobra letos). Ta znaša cirka 5.600.000. Normiranih stroškov mi priznajo 40 odstotkov (in toliko jih tudi realno je, kar vem, ker sem lani vodila knjige). Kar pomeni 3.360.000 bruto oziroma brez prispevkov še dober milijon manj. Izračunala sem, da moja neto plača znaša okoli 187.000 sit in na to neto plačo državi plačujem za več kot 95 jurjev prispevkov! Imam visoko izobrazbo, delam ob večerih, vikendih, letnega dopusta nimam, vedno imam seboj računalnik in delam. Si ne morem privoščiti, da ne bi.... Nazadnje sem bila na "dopustu", ko sem bila na porodniški.
Pa tudi glede na lanski dobiček ob upoštevanju prispevkov moja bruto plača komaj za las preseže povprečno bruto plačo - in zato sem kaznovana z višjimi prispevki, in na vsem lepem se moja bruto plača zmanjša za dvajset jurjev pod povprečje.
Razmišljam, da bi vrnila status samozaposlene in šla na zavod, ker stalnih služb za moj profil ni. No, še prej bi pa poskusila napisati prošnjo za nižje prispevke. Je to že kdo naredil in ali mu je uspelo? Kako jo napišem? Obstaja obrazec? Saj ne, da bi verjela v uspeh takšne prošnje, zakaj pa navsezadnje ne bi jemali več, če v skladu z zakoni lahko, ampak jaz imam te države, njenega spreminjanja predpisov, pritiskanje na zasebnike in potem še očitanje, da itak vsi goljufamo, dovolj.
BTW, sploh nisem vedela, da sem padla v višje prispevke, pa so me prijazno obvestili z Dursa. In ker seveda nisem imela kakih 200 jurjev, kolikor je bilo zapadlih obveznosti, sem jih poravnala šele na začetku tega meseca. In sem danes peljala otroka k zdravniku, pa šok: sem neredni plačnik. Super. Ta mesec sem plačala samo tristo jurjev prispevkov.

Morala sem se skašljati. Ne vem, kako bo s tem mojim poslovanjem, očitno bo šlo rakom žvižgat. Pa nočem nič drugega, kot da me pustijo v miru delat, da preživim svojo družino.
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Na žalost je takšna naša zakonodaja, ki dejansko najbolj tepe male s.p.
Ne vidijo pa d.o.o., kjer si izplačujejo minimalne plače, si pa v drugih oblikah izplačujejo stroške, ki jih niso naredili (potni nalogi, koriščenje službenih avtomobilov brez obračunavanja bonitete, razni materialni stroški plačani v gotovini, ki niso bili namenjeni za poslovanje..... ).

Za znižanje prispevkov lahko vložite vlogo, vendar boste morali dodati tudi poslovni rezultat v zadnjih mesecih. Če bodo ugotovili, da je vaš dobiček isti, kot lani, vam prispevkov ne bodo znižali.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pozdravljeni!

Ta zadeva s prispevki je taka "strahota", da največkrat s.p.-ji trepetamo pred petnajstim v mesecu. Mislim da bomo pod vedno večjim pritiskom, ker ne vedo več kje bi jemali...Najhuje pa je to, da plačujemo za pokojnino in sploh ne vemo če jo bomo imeli, je pa obvezno. Namesto tega bi lahko vlagali v lasten "sklad" in bi mogoče imeli normalno pokojnino. Človek ne ve na koga bi se obrnil. Poleg vsega pa še na drugi strani za piko na i proizvajajo šolske knjige in predvsem delovne zvezke, ki niso poceni na ta način, da jih drugi in tretji otrok ne moreta uporabiti. Tako je potrebno vsako šolsko leto kupovati vse na novo z redkimi izjemami. Potem pa imej več otrok npr. pa še prispevke si težko pokrivaš.

Oprostite za tole pismo, ki ni preveč primerno za ta forum, to niso računovodske strokovne zadeve, ampak res je dobro kaj povedati takole malo bolj "javno", ko vidiš da nisi sam...Žal mi je še nekaj: iz vse povsod nas načrtno bombandirajo z raznimi informacijami, da ne bi opazili kako se stvari dražijo že sedaj pred uvedbo eura.

Lep petek vam želim. :?:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Največja žalost pa je, da za nas veljajo popolnioma druga merila glede pobiranja prispevkov kot za velike firme, kjer se poleg tega, zakaj nisi poslal REK obrazca, oziroma nisi poročal na AJPES nič v primeru, če ne plačuješ prispevkov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Saj je prav, da povemo, čeprav najbrž nič ne pomaga. Mojemu sinu, ki ima že nekaj let s. p., prav tako napisali "nereden plačnik", ko je iskal zakaj, so mu na ZZZS rekli, da je dolžan 50 tisoč iz časov, ko še ni bil s. p., to pa je cca 5 let nazaj, opozarjali na to pa ga tako niso. Pa jim je rekel, da so ti prispevki zastarali, pa so se pol nekaj motali, na koncu je sin ugotovil, da naj bi prispevki po nekem zakonu zastarali v 3 letih, za zdravstvene pa naj bi veljal drug zakon, ki pa ga sploh ni. Na ZZZS pa uporabljajo tisto, kar je za njih najugodnejše. Tako je,ko imajo eni škarje in platno v rokah, ljudje pa nasankajo. Najhujše je, ker je zdaj nenadoma zbolel in potrebuje rentgen in ne vem kaj še vse. Tudi uradne ure so mimo, vse bomo lahko urejali - beri: plačali drug teden, on pa bo vse zdravstvene storitve lepo plačeval. Ta država je pa res gnila, pa naj reče kdorkoli kar hoče.
zmešnjavca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zmešnjavca »

Tema verjetno res ni preveč računovodska, ampak nekje sem se morala malo olajšati, in vem, da ste tukaj ljudje, ki take stvari razumete. Zdaj sem se v bistvu tudi zavedla, da so pa dejansko s. p., ki ob povprečni plači plačujejo mastne prispevke, iz katerih na koncu tako ali tako nič ne bo (poštene pokojnine prav zagotovo ne). Prav zanima me, koliko sp in samozaposleni dejansko bremenimo zdravstveno blagajno?

No, danes sem bila na davčni, da sem dobila potrdilo o plačanih obveznostih. In vprašala, ali obstaja možnost za znižanje prispevkov. Referentka mi odgovori, da oni pač samo razvrščajo ljudi v osnove za plačevanje, znižanje da ni v njihovi pristojnosti. Preveri še pri šefici, jap, tako je. Prispevke vam lahko znižajo samo na Zavodu. Okej, itak sem morala na zavod, da mi deblokirajo kartico. Tam vse uredim. Gospa je bila zelo prijazna in je rekla, da ti kartico res blokirajo za vsak drekec pekec in da je to res grozno. Povedala sem ji, v čem je bil problem, in da bi rada prosila za znižanje prispevkov. In mi ona odgovori, da je to stvar Dursa. Ko sem ji razložila finančno situacijo, je samo debelo gledala in rekla, da moram nekaj urediti, ker tako pa res ne more biti.

No, kot normiranec plačujem pavšalno akontacijo v višini 25 procentov od neto honorarja (od bruto honorarja odbijem normirane stroške). No, kar se tega tiče, sem normiranec (in je seveda ultra ugodnejše za davkarijo, nihče v Sloveniji kot normiranec potem dejansko ne plača toliko dohodnine, kolikor mora dajati akontacije, sem izračunala, največ, kar lahko v skladu z veljavno zakonodajo plačaš dohodnine kot normiranec, je nekaj manj kot 800 jurjev, akontacije pa v tem primeru nakažeš 900.000 jurjev. Torej je tako visoka akontacija čisti absurd!!!). Kar se tiče prispevkov, sem pa s. p..... Trenutno moja neto plača po plačilu akontacije dohodnine in prispevkov znaša 120.000. Saj bom večji del akontacije dobila nazaj, ampak glede na to, da bo šlo za ogromen znesek, jo bo najbrž dočakala šele konec oktobra prihodnje leto. Do takrat bom pa prisiljena plačevati višje prispevke....

Bom poskusila kam poslati kakšen mail, me zanima, ali bo odgovor....
Odgovori