Računi!

Moderator: Mirko Zbačnik

janet845
Začetnik
Začetnik

Računi!

Odgovor Napisal/-a janet845 »

Pozdravljeni,

Zanima me kako je z računi pri s.p., ki sem jih izdala novembra ter jih bom izdala decembra plačani pa bodo šele januarja 2007.

Ali te račune iz knjig (2006) prestavim v nasljednje leto ali gredo v bilanco že za letos???

Zanima še eno glede prispevkov.
Kje je lestvica za leto oz. do katerega zneska (dobička) lahko grem, da ostanem v prvem razredu (minimalna plača).

Pa še formula za izračun prispevkov me zanima, če je prava:

prihodki - odhodki + plačani prispevki = dobiček (za leto 2006).
Ali se tukaj šteje splošna davčna olajšava (kot pri dohodnini) ali ne.

S.p. sem odprla aprila imam to kakšen vpliv na karkoli...?

Ter še eno vprašanje: Ali je potrebno na davčno decembra oddati še kakšen drug obrazec ali samo obrazec o vodenju knjig (enostavno, dvostavno).

Hvala za vse odgovore.

Lp,
Janet
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!

1. Računi, ki se nanašajo na poslovno leto 2006, gredo v knjigo prihodkov in odhodkov v letu na katero se nanašajo (torej v leto 2006), ne glede na to ali so plačani ali ne. Zato boste imeli v bilanci stanja na dan 31.12.2006 odprto terjatev do kupca v knjigi terjatev in obveznosti.

2. Katero osnovo uporabite pri plačevanju prispevkov je razvidna iz Pravilnika o postopku razvrščanja v zavarovalne osnove:
- če je vaš "letni" dobiček (izračunan tako kot ste navedli) manjši od letne minimalne plače je osnova minimalna plača;
- če je vaš letni dobiček večji od letne minimalne plače, pa se upošteva povprečna letna plača zaposlenih v RS.
Tukaj je povezava za primer mesečnega obračuna:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... rispevkov/.
Pri izračunu osnove za plačilo prispevkov se ne upošteva splošne davčne olajšave (nobenih olajšav).

3. Datum pričetka poslovanja bo imel vpliv "le" pri izračunu primerjalne osnove za obračun prispevkov za leto 2007.
Povezava na razlogo DURS-a:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... leto_2006/

Ta osnova (plača in minimalna plača) se bo v letu 2007 spremenila glede na spremembe plač v letu 2006.

3. Do konca decembra 2006 sporočite davčnemu organu način vodenja poslovnih knjig (enostavno ali dvostavno) za leto 2007.

LP
janet845
Začetnik
Začetnik

Najprej hvala za odgovore.

Bi pa prosila, če mi lahko tole malce obrazložite:

3. Datum pričetka poslovanja bo imel vpliv "le" pri izračunu primerjalne osnove za obračun prispevkov za leto 2007.
Povezava na razlogo DURS-a:

Hvala,
Lp, Janet
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Vpliv na zavarovalno osnovo v letu 2007 je povezava pod 3 točko, insicer razlaga pod B: obračun davka, ne zadeva celotnega davčnega leta:
doseženi dobiček : s številom mesecev poslovanja X 12 = primerjalni podatek za ugotavljanje, v kateri razred zavarovalne osnove se uvrstite.

Primer: ugotovljen dobiček v davčnem obračunu 1 mio d.e.; prispevki za socialno varnost 380 tisoč d.e., skupaj 1,380 d.e.; število mesec poslovanja je 9. Preračun na letno osnovo: 1,380 : 9 X 12 = 1,840 d.e. (1,840.000).
Uvrstite se v drugi razred (iz tabele za oktober 2006) v razponu od 1,435.500 do 3,327.348, kar pomeni, da je osnova od katere plačujete prispevke: 172.534.

LP
janet845
Začetnik
Začetnik

HVALA Slovan!

Pa še eno vprašanje če lahko:

Ali se računajo to vsi plačani prispevki na mesec (prispevki za zdr. + pokojnjnsko + drugi prispevki) ali ne?

Ter verjetno se za izračun akontacije dohodnine uporabi enako:

npr: 1.000.000,00 dobiček : 9 mesecev x 12 = akontacija, ki jo moram plačevati

Pa še enkrat hvala za vsa pojasnila!!!

Lp,
Janet
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Upoštevajo se vsi prispevki za socialno varnost, ki jih plačate do 15. v mesecu (brez članarine obrtni zbornici ali GZ, brez prispevka za izobraževanje, ki ga plačujete v obrtno zbornico).

Akontacija dohodnine=predhodna akontacija davka iz opravljanja dejavnosti za leto 2007: izračun iz davčnega obračuna 2006, na letno raven na način, ki ste ga zapisali = 1,333.333 osnova za določitev predhodne akontacije (5.563,90EUR uporabljen tečaj zamenjave 239,640 SIT).

Potrebujeva lestvico dohodnine (za primer bo lestvica, ki velja za leto 2007; 121. člen Zakona o dohodnini _ZDoH-2)
- 5.563,90 EUR "pade" v prvi razred, kjer se obdavči s 16%.= 890,22 EUR letna obveznost;
- mesečna obveznost (890,22 : 12)= 74,18 EUR (298. člen Zakona o davčnem postopku ZDavP-2, ki velja od 01.01.2007 dalje:Predhodna akontacija se plača v mesečnih obrokih, če znesek predhodne akontacije presega 400 eurov, oziroma trimesečnih obrokih, če znesek predhodne akontacije ne presega 400 eurov).

LP
janet845
Začetnik
Začetnik

Se pravi prispevki, ki jih plačam do 15.01.2007 za december 2006 gredo že za drugo leto in se ne prištevajo pri obračuno za plačilo prispevkov?

Se pravi bom letos seštela glede nato, da se s.p. registrirala 01.04.2006
plačane prispevke za 01.04.2006 ter 15.12.2006 + dobiček in je osnova za prispevke.

Glede vseh pojasnil še enkrat hvala Slovan!!!!!
Zdaj mi je končno vse malce bolj jasno.

Lp,
Janet
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Prispevki za socialno varnost:
- v ugotavljanje dobička, kot osnovo za plačilo prispevkov, gredo vsi obračunani prispevki od 1.04.2006 do 31.12.2006 (torej tudi tisti, ki jih boste plačali 15.01.2007 za december 2006)
- v leto 2007 pa gredo prispevki, ki so obračunani za leto 2007 in plačani od 15.02.2007 (za januar 2007) dalje......

LP
janet845
Začetnik
Začetnik

Še enkrat HVALA!

Lp,
Janet
janet845
Začetnik
Začetnik

Slovan zdaj bi pa prosila še za eno razlago, če je možno:

Zadeva je sledeča:

Moj promet – stroški = 600.000,00 sit (dobiček)

In sedaj ko računam v kateri razred padem za prispevke:

600.000,00 (dobiček) + 440.000,00 (plačani prispevki med obdobjem 01.04.2006 do 31.12.2006) = 1.040.000,00 : 9 (mesecev) = 115.555,99 x 12 (mesecev) = 1.380.666,66

Se pravi padem v prvi razred za prispevke in to mi je OK!

Ko pa računam dohodnino pa pomeni sledeče:

600.000,00 (dobiček) – 604.332,00 (splošna olajšava) = - 4.332,00

Se pravi sem v minusu in bi dobila vso dohodnino vrnjeno (okrog 50.000,00 sit).

Tukaj pri dohodnini pa se mi pojavi dvom, ker se mi zdi to malce čudno, da bi praktično s splošno olajšavo vred poslovala v minus in nebi državi plačala nič… In tukaj se bojim, da nebi potem dobila kakšne inšpekcije, ker si jo res ne želim čeprav se trudim, da poslujem OK.

Kaj pa v takšni situaciji a je to zelo čudno… me zanima, če morda ima kdo kakšne izkušnje…?

Ali lahko pri obračunu za dohodnino upoštevam kakšen strošek manj, kot pri izračunu za prispevke, da bi vseeno plačala nekaj dohodnine, ker če bi poslovala v minus s splošno olajšavo vred (dobiček – splošna olajšava) se mi zdi malce sumljivo in bi po mojem imela hitro kakšno davčno za vratom…

Prosim za malce pojasnil kako v takšni situaciji narediti najbolj pametno???

Hvala x 100!!!

Lp,
Janet
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni!

Dobiček je osnova tako za določanje akontacije dohodnine in nato plačila dohodnine, kot tudi za izračun osnove za plačilo prispevkov. Iz tega sledi, da vsaka sprememba višine dobička vpliva tako na dohodnino kot na prispevke za socialno varnost.

Problem pri ugotavljanju akontacije dohodnine iz dejavnosti je v tem, da vam(s.p.-jem) pri izračunu predhodne akontacije ne upoštevajo ne splošne olajšave ne posebne olajšave za vzdrževane družinske člane (novi Zakon o dohodnini, ki velja za leto 2007 daje možnost upoštevanja splošne olajšave in posebne olajšave za vzdrževane družinske člane-128.člen,), zato je v večini primerov akontacija previsoka glede na dokončno odmerjeno dohodnino. In ker vaš dobiček ne presega splošne olajšave tudi nimate osnove za dohodnino; zato boste dobili povrnjeno dohodnino na podlagi dohodninske odločbe fizične osebe (kolikor v letni napovedi nimate še drugih obdavčljivih dohodkov fizične osebe).

Če ste vključili v poslovni izid odhodke na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin, ste potne naloge/kilometrino obračunali le za službene poti, prehrano v višini iz Uredbe, se izkazani odhodki nanašajo le na opravljanje dejavnosti, so obračunani v skladu z zakoni in računovodskimi standardi, če . . . . . . . ., potem ne vidim nobenega vzroka za popravljanje izida. Državi boste poravnali toliko davkov, kot ste jih dolžni glede na svoje rezultate. In če so poslovne knjige vodene pravilno, se tudi morebitnega davčnega nadzora ni bati.

LP
janet845
Začetnik
Začetnik

HVALA Slovan. Še dobro, da obstaja tale forum ter Slovan!!!

Zdaj pa mislim, da še res zadnja vprašanja, da ne bom kaj narobe storila...

Zanima me predvsem tole pojasnilo:

1. Računi, ki se nanašajo na poslovno leto 2006, gredo v knjigo prihodkov in odhodkov v letu na katero se nanašajo (torej v leto 2006), ne glede na to ali so plačani ali ne. Zato boste imeli v bilanci stanja na dan 31.12.2006 odprto terjatev do kupca v knjigi terjatev in obveznosti.

Upam, da prav razumem... se pravi, da računi, ki so izdani v tem letu 2006 vendar bodo plačani v nasljednjem letu 2007 (upam) bodo odprte terjatve.... Sedaj me zanima ali moram to upoštevati za izračun dohodnine za leto 2006 ter prispevkov, kot dobiček ali so to pač odprti računi in jih ne potrebujem upoštevati kot dobiček (ker možno je tudi, da ne bodo plačani...., upam da bodo ampak v današnjih časih se lahko tudi to zgodi) ker nebi želela, da plačujem dohodnino in višje prispevke od nečesa kar še nisem dobila plačano in morda tudi ne bom...

Rada bi plača osebi, ki bo delala zame po avtorski pogodbi (je avtorsko delo) in me zanima kakšen je postopek...

Izračun poznam zanima me pa kaj moram storiti poleg tega, da moram prijaviti pogodbo v 15 dneh na zavod
Katere obrazce poslati na davčno ter na katere račune se nakaže dohodnina za osebo, ki ji plačaš avtorski honorar...?

HVALA

LP, Janet
Odgovori