No, kot samozaposlena v kulturi se trenutno še vedno bodem z davkarijo, ali moram res plačevati višje prispevke.... Pri akontaciji dohodnine sem namreč normiranec in plačujem 25-odstotno akontacijo od neto honorarjev, pri čemer ne upoštevajo niti splošne olajšave, kaj šele kaj drugega, kar pomeni, da plačujem veliko višjo akontacijo, kot mi bo dejansko odmerjena dohodnina (vsaj še enkrat višjo).
Na pristojni izpostavi dursa trdijo, da smo samozaposleni isto kot s. p., sem pa na spletnih straneh artservisa našla razlago pica (pravno informacijskega centra):
Osebe, ki samostojno in neodvisno opravljajo poklicno ali drugo dejavnost in imajo status samozaposlene osebe, pridobivajo dohodek iz dejavnosti, njihov dohodek pa je obdavčen v skladu z novim Zakonom o dohodnini. Gre za dohodek fizičnih oseb. Status samozaposlenih je namreč potrebno razlikovati od statusa samostojnega podjetnika, ki je kot tak izenačen z gospodarskimi družbami in katerega dohodek je obdavčen po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb.
Kako komentirate to razlago pravnih strokovnjakov? Mi je lahko kaj v pomoč? Ker mi trenutno od prihodka, nekaj višjega od povprečnega bruto, ostaja okoli 120.000, prosim vse, da mi pomagate s svojimi predlogi, kako bi lahko dosegla, da me uvrstijo v nižji razred za plačilo prispevkov sem na faktorju 1,5).
višina prispevkov
Moderator: Mirko Zbačnik
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Slovan je napisal: Da, dobiček povečate za obračunane prispevke. In to je primerjalna osnova, ko ugotavljate, v kateri razred spadate in od katere osnove računate prispevke.
Ali to velja tudi za pavšalne prispevke, ki jih plačujejo popoldanci za del leta, nato pa postanejo samozaposleni in plačujejo polne prispevke?
Ali to velja tudi za pavšalne prispevke, ki jih plačujejo popoldanci za del leta, nato pa postanejo samozaposleni in plačujejo polne prispevke?
-
zmešnjavca
- Začetnik

Marjetica, problem je, ker normirancem v kulturi prispevkov NE prištevajo k osnovi za zavarovanje, meni pa jo, ker pač lani nisem bila normiranec. Razlika je tudi v akontaciji, kot sem že napisala.
Ravno to je tudi problem - nisem s. p., uporabljajo pa iste predpise. Kot samozaposlena v kulturi recimo lahko samo sanjam o bančnem kreditu - ne morem ga dobiti niti na podlagi svoje dejavnosti niti kot fizična oseba, ker pač nisem v rednem delovnem razmerju.
Ravno to je tudi problem - nisem s. p., uporabljajo pa iste predpise. Kot samozaposlena v kulturi recimo lahko samo sanjam o bančnem kreditu - ne morem ga dobiti niti na podlagi svoje dejavnosti niti kot fizična oseba, ker pač nisem v rednem delovnem razmerju.
Saj tudi s.p. lahko samo sanjajo o kreditu v kakšni trgovini, kjer vsepovsod prosijo plačilno listo ali izpisek iz osebnega računa, na katerem bodo vidne nakazane plače. S.p. prav tako nimajo plače in tako dobijo kredit le na banki, kjer imajo odprt poslovni račun. Pa še takrat je treba prinesti en kup potrdil, bilanco za tekoče leto, bilanco za preteklo leto, potrdilo o plačanih prispevkih - mogoče bodo prosili pa še številko čevljev, kdo ve!?
-
zmešnjavca
- Začetnik