Lastna poraba - gostinstvo!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rose
Novinec
Novinec

Lastna poraba - gostinstvo!

Odgovor Napisal/-a Rose »

Opravljamo gostinsko dejavnost - restavracija. A mi kdo od vas zna pojasniti, kot kaj je mišljena lastna poraba, kako jo obračunavati,... Mnenja in informacije so različne, rada bi vedela kako je prav.

Zanima me kaj je lastna poraba (a gre za hrano in pijačo, ki jo spijejo zaposleni delavci)? A se evidentira oz. blokira po nabavnih ali prodajnih cenah? A tako natakarju in kuharju pripada regres za malico in se odbije lastna poraba? ...

V glavnem kaj in kako??? Prosim, prosim, mudi se.
:roll:
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Kolikor poznam, delajo na različne načine.
Prvi ne izplačujejo regresa za malico, ampak samo evidentirajo malico za vsak dan prisotnosti in potem to obračunajo kot strošek prehrane in prihodek (po prodajni ceni malice), pijača ne gre zraven.
Drugi izplačujejo regres za malico, potrebno je blokirati vsako izdano malico ali pijačo, katero mora zaposleni plačati (po prodajnih cenah).
Bila je možnost, da bi se reprezentanca evidentirala po nabavnih cenah, vendar sem ugotovila, da bi bilo glede na male zneske reprezentance ogromno preračunavanja in se ni splačalo.
Lastne porabe v gostinskih d.o.o. ni bilo.
LP
Anela
Rose
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Rose »

Hvala za pojasnilo. Če prav razumem, da malica in pijača zaposlenih ne gre pod lastno porabo. Torej, kaj sploh je lastna poraba?
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Pod lastno porabo imajo gostinci pogostitev poslovnih partnerjev.
Odgovori