izračun avtorskega honorarja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
svj81
Novinec
Novinec

izračun avtorskega honorarja

Odgovor Napisal/-a svj81 »

Pozdravljeni!

Ali mi lahko kdo razloži, kako se obračunava avtorski honorar, če imaš priznanih 25% normiranih stroškov.

Zanima me npr. imam neto avtorski honorar 1.000.000 (izplačilo na računu),

ali pa bruto avtorski honorar 1.000.000

Z nekaterimi naročniki se dogovarjam v neto, z drugimi v bruto zneskih, sama pa moram zaradi letne evidence te zneske poznati. Obvestila pa pošiljajo šele konec januarja.

Za pomoč se Vam najlepše zahvaljujem.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Bruto 1.000.000 SIT
Norm. stroškov 250.000 SIT
Osnova za doh. 750.000 SIT
Proecent doh. 25%
Dohodnina 187.500 SIT
Neto 812.500 SIT

Torej koeficient bruto/neto je 1,230769

Torej za drugi primer Neto 1.000.000 SIT je bruto 1.230.769 SIT

Upa, da sem kaj pomagal
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

1. Avtorski honorar obračunan v bruto znesku:
- 1,000.000 X 25% = 250.000 priznani normirani odhodki
- davčna osnova 1,000.000 - 250.000 = 750.000
- akontacija dohodnine = 750.000 X 25% = 187.500
- neto/prejem na transakcijski račun: 1,000.000 - 187.500= 812.500

2. Avtorski honorar izražen v neto znesku= 812.500
- preračun neto zneska v bruto osnovo= koeficient 1,2307692
- bruto osnova: 812.500 X 1,2307692 = 1,000.000
- naprej po postopku iz zaporedne 1.

Še majhna pripomba: ne glede na to, da davčni zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo od dohodka iz opravljanja dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov, ne vodijo poslovnih knjig, morajo imeti evidenco izdanih knjigovodskih listin. Evidenca mora vsebovati:
- zaporedno številko listine in znesek;
- opis poslovnega dogodka ter datum vpisa.
- datum plačila.
Evidenca se vodi po časovnem zaporedju. Z zaporedno številko, v katero je listina vpisana v evidenco, je zavezanec dolžan označiti tudi listino in jo v takem vrstnem redu priložiti evidenci (iz Pravilnika o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za osebe, ki dosegajo dohodek z opravljanjem dejavnosti).
Iz tega sledi, da morate za avtorski honorar vi izdati račun, v katerem izkažete celoten obračun: bruto osnova; normirani odhodki; davčna osnova; akontacija dohodnine; neto znesek. V letno napoved za dohodnino pa vključite le plačane račune. Obvestila, ki jih prejmete od izplačevalcev se morajo ujemati z vašimi podatki o izdanih računih, ki so tudi plačani v davčnem letu.

LP
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

slovan, pa sem vas prehitel za celo minutko. Očitno sva pisala odgovor hkrati in sem jaz ga le prej poslal. :wink:

Vendar je vsekakor vaš primer dosti bolj nazoren in opremljen še z dodatnim komentarjem
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pa ste me, ali ne!! Ko bi vedela, da ste pripravljeni na "štart", bi vas pustila teči samega do cilja. Pa drugič!

LP
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Dejansko ni šlo za tekmovanje, pač naključje, da sva hkrati poizkusila pomagati. No, tudi meni se je par krat zgodilo, da so me prehiteli. Predvsem, če sem za odgovor šel iskati dodatno potrditev v kakšnem zakonu.
svj81
Novinec
Novinec

Najlepša hvala obema. Imela sem neke različne faktorje, pa nisem bila več prepričana ...

Za evidenco pa prvič slišim. Na davčni upravi mi ni nihče rekel, da jo moram voditi, pa jih precej gnjavim z raznimi vprašanji.
Naj povem še to, da sem sicer redno zaposlena, v prostem času pa se ukvarjam z avtorskim delom (drugi naročniki), nimam neke dejavnosti, kot je s.p., in od teh honorarjev tudi ne plačujem prispevkov za socialno varnost. Avtorske pogodbe pa imajo ponavadi št. naročnika in še nikoli mi ni nihče rekel, naj za avtorsko pogodbo izdam račun, tudi na avtorski agenciji ne.
Če Vaši podatki držijo, potem najbrž večina mojih kolegov dela narobe. Res, da s to evidenco ni kakšnega posebnega dela in jo je najbrž dobro tudi "preventivno" delati. Kako pa se datira - začne s koledarskim letom ali kako drugače?

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Evidence vodijo tisti, ki opravljajo dejavnost - lahko je tudi popoldanska dejavnost. Gre za neodvisno opravljanje dejavnosti, ki mora biti registrirana pri DURS. Ker se v vprašanju navajali 25% normirane odhodke, sem predpostavljala, da opravljate dejavnost.

Če poslujete preko avtorske agencije (in seveda ne opravljate dejavnosti), vam seveda ni potrebno izdajati računov, saj to opravi agencija namesto vas (izda račun na podlagi sklenjene avtorske pogodbe, vključno s svojimi stroški).

Pri avtorskih pogodbah so priznani normirani stroški različni:
- avtorski honorar kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. 10% nornirani stroški (26. in 29. člen Zakona o dohodnini);
- avtorski honorar dosežen s posameznim poslom: 10% normiranih stroškov (55. in 56. člen Zakona o dohodnini);
- avtorski honorar iz premoženjskih pravic: 10% normiranih stroškov (68. in 69. člen Zakona o dohodnini);
- avtorski honorar z opravljanjem dejavnosti: 25% normiranih odhodkov (35. in 45. člen Zakona o dohodnini).

LP
Zadnjič spremenil slovan, dne 01 Dec 2006, 16:49, skupaj popravljeno 1 krat.
svj81
Novinec
Novinec

Opravljam dejavnost in upoštevam 25% normirane odhodke (imam potrdilo DURS). Včasih delam preko Avtorske agencije, ne pa vedno, odvisno pač od naročnika. Res, da AAS izstavi račun, niso pa nikoli omenili evidence, to opravljajo za tiste, ki morajo voditi poslovne knjige, meni pa naj ne bi bilo potrebno (honorarji pod 5 mio) ??? No, vsak dan nekaj novega.

Še enkrat najlepša hvala in lep pozdrav
Sara First
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Sara First »

Se lahko še jaz prosim navežem na vse skupaj?

Imam normiranca (15%) in istočasno zavezanca za DDV, ki mu moram obračunati avtorski honorar.
Zatakne se mi pri obračunu DDV in sicer v treh točkah:

1. kako ugotovim ali je 8,5% ali 20% (gre za mešalca zvoka in mi ni jasno ali so njegove storitve storitve izvajalskega umetnika)

2. Ne vem kaj naj počnem s tem DDV-jem ; ga samo obračunam na bruto znesek naveden v pogodbi ali ga izluščim iz bruto zneska v pogodbi?

3. Izvajalcu nakažem neto + ddv, davčni pa akontacijo dohodnine?

Prosim za pomoč!

Hvala
Odgovori