dohodnina in oddaja stanovanja

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
moira
Novinec
Novinec

dohodnina in oddaja stanovanja

Odgovor Napisal/-a moira »

Pozdravljeni!

Kot fizicna oseba ameravam oddati stanovanje fizicni osebi za najemnino 120.000 sit mesecno. Ali mi lahko nekdo cim bolj nazorno pove kaksni bodo moji stroski (dohodnina) in koliko mi bo ostalo od najemnine.

Hvala za odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Točnega odgovora na vaše vprašanje vam ne more dati nihče, glede na to, da so dohodki od premoženja-oddajanja nepremičnin v najem, sestavni del dohodkov v letni napovedi. Pomeni, da so le del vseh vaših dohodkov, ki jih prejmete za davčno leto, pri čemer se upošteva (za leto 2006):
- splošna davčna olajšava za vse dohodke;
- 40% normiranih stroškov pri dohodkih iz oddajanja premoženja v najem;
- 2% olajšave za druge namene + 4% za plačane zneseke za rešitev stanovanjskega problema.
- morebitna posebna davčna olajšava za vzdrževane družinske člane itd.

Ker dajete v najem fizični osebi (zato med letom ni davčnega odtegljaja od posamezne najemnine), boste morali vložiti napoved za ugotavljanje akontacije dohodnine. Napoved vložite (če dajete v najem več mesecev v letu) najkasneje do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto. Na podlagi napovedi vam davčni organ določi višino akontacije dohodnine od dohodkov dajanja v najem; insicer:
- a)prejeta najemnina v letu 2006(bruto znesek);
- b)normirani stroški 40% bruto najemnine;
- c) davčna osnova: (a - b)
- d) akontacija dohodnine: 25% od davčne osnove iz zaporedne c.

Zneske iz odločbe davčnega organa (odločbo izda davčni organ najkasneje v 30 dneh od vložitve napovedi) nato vključite v letno davčno napoved (in seveda plačate akontacijo v roku, ki bo razviden iz odločbe).

LP
Odgovori