Vidim, da ste vsi pridni. Tudi jaz se mučim z novim kontnim planom. Preverjam, če sem pravilno "našla" obresti:
za prejeta posojila (od bank) se mi zdi najbolj primeren 741
nam zaračunane zamudne obresti bi lahko bile 745
ali bi bil za obresti pozitivnega stanja TRR 775, za obresti od depozitev pa 773?
drugim zaračunane zamudne obresti bi lahko bile 777
Pojma pa nimam, kaj naj storim z valutnim prevrednotenjem, oziroma po starem, tečajnimi razlikami. Iz SRS še vedno izhaja, da so to finančni odhodki oz. prihodki.
Bi lahko to bili 745 (odhodki) in 777 (prihodki). Že kdo ima kakšne rešitve?
Stotinske izravnave so najbrž na 757 in 787?
Mnenja?
Finančni prihodki/odhodki po novem kontnem planu
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Finančni prihodki/odhodki po novem kontnem planu
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Ste kar zadeli bistvo. Po novem bo potrebno priporočeni kontni plan še bolj analitično "razdelati" (tu je še en primer):
743 = odhodki iz drugih finančnih obveznosti (obresti prejetih posojil vseh tistih, ki niso banke ali povezana podjetja)
7430 = obresti prejetih posojil od podjetij v državi
7431 = obresti prejetih posojil od podjetij iz tujine (vključno s tečajnimi razlikami, ki se nanašajo na posojilo)
7432 = obresti prejetih posojil družbenika-ov
745 = odhodki iz obveznosti do dobaviteljev in meničnih obveznosti
7450 = negativne tečajne razlike obveznosti do dobaviteljev (menim da se bo na tem kontu pojavila tudi negativne razlika iz preračuna terjatev do kupcev v tujini);
7451 = zamudne obresti dobaviteljem in drugim
775 = finančni prihodki iz posojil danih drugim (prejete obresti od danih posojil)
777 = finančni prihodki iz poslovnih terjatev do drugih
7770 = tečajne razlike iz preračuna terjatev do kupcev iz tujine (tudi tukaj se "bodo pojavile" pozitivne tečajne razlike iz preračuna obveznosti do dobaviteljev)
7771 = prejete zamudne obresti
743 = odhodki iz drugih finančnih obveznosti (obresti prejetih posojil vseh tistih, ki niso banke ali povezana podjetja)
7430 = obresti prejetih posojil od podjetij v državi
7431 = obresti prejetih posojil od podjetij iz tujine (vključno s tečajnimi razlikami, ki se nanašajo na posojilo)
7432 = obresti prejetih posojil družbenika-ov
745 = odhodki iz obveznosti do dobaviteljev in meničnih obveznosti
7450 = negativne tečajne razlike obveznosti do dobaviteljev (menim da se bo na tem kontu pojavila tudi negativne razlika iz preračuna terjatev do kupcev v tujini);
7451 = zamudne obresti dobaviteljem in drugim
775 = finančni prihodki iz posojil danih drugim (prejete obresti od danih posojil)
777 = finančni prihodki iz poslovnih terjatev do drugih
7770 = tečajne razlike iz preračuna terjatev do kupcev iz tujine (tudi tukaj se "bodo pojavile" pozitivne tečajne razlike iz preračuna obveznosti do dobaviteljev)
7771 = prejete zamudne obresti
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Tisočkrat vam hvala, slovan!
Resnično je videti, da bo treba v zvezi s finančnimi prihodki popolnoma resetirati glavo in možgane nastaviti na novo. S svojo razčlenitvijo ste mi res dali misliti, predvsem pa tudi spodbudo.
Resnično je videti, da bo treba v zvezi s finančnimi prihodki popolnoma resetirati glavo in možgane nastaviti na novo. S svojo razčlenitvijo ste mi res dali misliti, predvsem pa tudi spodbudo.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Iščem knjiženje po srs 2006 pa pridem do dileme:
Na 740 smo imeli odhodke za obresti (vse skupaj-zamudne, kredite,..).
Ker bi jih radi razdelali me zanima, če lahko ta konto preimenujem (740 odhodki iz posojil) in vse postavke s temeljnico razknjižim na pravilne konte (npr. obresti za posojila na 741, itd.)
Lp, Anka22
Na 740 smo imeli odhodke za obresti (vse skupaj-zamudne, kredite,..).
Ker bi jih radi razdelali me zanima, če lahko ta konto preimenujem (740 odhodki iz posojil) in vse postavke s temeljnico razknjižim na pravilne konte (npr. obresti za posojila na 741, itd.)
Lp, Anka22