DDV pri pridobitvi starega avtomobila iz EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nives
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

DDV pri pridobitvi starega avtomobila iz EU

Odgovor Napisal/-a nives »

Kako je s plačilom DDV pri nakupu starega avtomobila v EU? Ali ga je potrebno plačati?
nives
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Premalo podatkov ste napisali. V 21.členu pravilnika o izvajanju zddv boste našli vse možne primere pridobitve rabljenega prevoznega sredstva znotraj EU.
novinka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a novinka »

Če vozilo pridobivaš kot fizična oseba, ga plačaš v Nemčiji, pri nas pa le DMv in okoljsko dajatev. Če pa kot pravna, pa plačaš tudi DDV, če si davčni zavezanec in v EU plačaš brez DDV. Na DURS vložiš obrazec za pridobitev vozila iz EU, vse dajatve ti obračuna DURS. Če pa pridobivaš z namenom nadaljne prodaje, se pa moraš najprej na DURSu registrirat, potem plačaš DMV inokoljsko dajatev skladno z roki plačila, obračunaš si pa tudi oba DDVja - vstopnega in poračunanega.
novinka
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

nakup vozila v EU

Odgovor Napisal/-a vesnak »

smo pravna oseba (d.o.o.); v registraciji imamo tudi prodajo motornih vozil. Sedaj imamo možnost "uvoziti" kombinirano vozilo (kombi) iz Nemčije to je rabljeno vozilo; to vozilo bi potem prodali naprej drugi pravni osebi; napisali ste, da se moramo registrirati na DURSu? kje in zakaj bi se morali registrirati? kakšne so dajatve okoli tega? lepo prosim, če mi lahko kdo sporoči na koga na DURSu se sploh lahko obrnem okoli tega, da mi zadevo razloži in da ugotovimo ali se nam sploh splača to stvar speljati.

Hvala za informacijo
novinka
Nov član
Nov član

Na DURSu se je potrebno registrirati zaradi Okoljske dajatve (glej U R E -D B O o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil, Ul RS - št. ne vem/05), ki zanaša 14 sit na kg vozila.
Za kombinirana in tovorna vozila se DMV ne plača.

Torej imate strošek samo okoljsko dajatev in homologacijo, pa seveda prevozne stroške. DDV si obračunate samo na papirju - ampak si ga morate obvezno obračunati.

Lep pozdrav v deževen dan!
novinka
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

V EU bomo kupili rabljeno tovorno vozilo za svoje lastne potrebe;

pri nakupu moramo obračunati tudi DMV in ekološko takso; nikjer ne najdem vplačilnih računov za plačilo navedenih dajatev, kakšen procent oz. vrednost se plačuje, niti to ali moramo predlagati kakšne obrazce v zvezi s tem?

smo d.o.o. in bomo samostojno zadevo uvozili; d.o.o. noče delati zadev preko posrednikov

lani je bilo rečeno, da od tovornih vozil ni potrebno obračunavati DMV? ali je to res? namreč med oprostitvami tega ne zasledim
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

še to me zanima: zaradi uvoza rabljenega tovornega vozila moramo izpolniti in oddati na davčni upravi (na kateri? ali na tisti kjer ima firma sedež in greš na občinski urad) obrazec RPS - ali ti morajo ta obrazec overiti na DURS, da lahko tovorno vozilo registriraš?
novinka
Nov član
Nov član

Živjo!
Doiločene zadeve so se v tem času spremenile. Okoljsko dajatev je potrebno obračunati in nakazati Carinskemu uradu an Jesenicah. Potrebno se je registrirati. V uredbi o okoljski dajatvi za motorna vozila vse piše, najdeš jo v uradnem listu. Tam je tudi seznam, za katera vozila je potrebno plačevati okoljsko dajatev. Sedaj točno ne vem, kako je s tovornimi vozili. Mislim, da odvisno od teže, pa od carinske šifre.
Po novem DMV obračunava katerikoli davčni urad. Vendar se za tovorno vozilo DMV ne obračunava. Papirje moraš vseeno odnesti na DU, kjer ti izdajo potrdilo za homologacijo. Brez potrdila namreč ni homologacije.

Lep pozdrav, novinka
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Mi smo januarja 2006 kupili tovorno vozilo za lastno uporabo.

Kar se tiče DDV-ja smo izvedli samoobdavčitev, izpolnili obrazec DDV-RPS in ga nesli potrditi na DURS, tam so na našo kopijo napisali potrdilo o prejemu prijave odtisnili žig. To potrdilo zdaj hranim zraven računa.

DMV-ja za tovorna vozila ni (seznam številk CT je boljavljen v URL 87/05, priloga k uredbi o okoljski dajatvi, ki je tudi tam objavljena).

Če greste gledati to uredbo v URL 87/05, je tam zraven še polno prilog. Jaz sem izpolnila:

Obrazec-prijava IMV in sicer dvakrat: najprej za obdobje pridobitve vozila priglasitev začetka dejavnosti in nato za naslednje obdobje še priglasitev prenehanja dejavnosti. Tako so mi rekli na Carinarnici v Jesenicah, takrat je bilo še vse to novo in nekako tudi tisti, ki pridobivamo vozilo iz EU samo enkrat, za svoje potrebe, nekako moramo izpolnjevati enake prijave, kot posredniki. Ne vem, mogoče je zdaj kaj drugače.

Obrazec-obračun IMV

Prijavo, odjavo in obračun sem poslala kar hkrati, plačala okoljsko dajatev in nihče se ni nič pritožil.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Odgovori