Nakup v tujini in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kurzor
Novinec
Novinec

Nakup v tujini in DDV

Odgovor Napisal/-a kurzor »

Pozdravljeni,
vprašati želim sledeče..

Kolega je v italiji kupil več stvari na svoje podjetje in vse stvari je seveda dobil brez DDV... Te stvari je pač kupil in sedaj jih ima doma..

Zanima me kako je z davkom če ga ne plačaš v tujini? Ali se državi obveščata kaj je kdo kupil in ali je plačan davek?
Prosim nekoga, da malo razloži kako potekajo te izmenjave (če sploh)..

V tem primeru recimo je na slabšem italija, saj davek ni bil plačan.. Slovenija pa itak nima nič pri temu (ne trpi)..

lp
Kursor
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Če je te "stvari"kupil na svoje podjetje, mora te račune poknjižiti in narediti samoobdavčitev.
slava
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Države, članice EU, se obveščajo o medsebojnih dobavah. Zato davčni zavezanci z ID številko ne smejo kupovati v EU brez davka, razen za stvari, ki jih uporabljajo za poslovne namene, saj bodo morali to dokazovati v primeru davčne kontrole. Pridobitev pa je v vsakem primeru tudi predmet samoobdavčitve.
Lp.
kurzor
Novinec
Novinec

ok.. ampak kako se obveščajo? kako te lahko izsledijo?

oziroma kako je če si davčni zavezanec ali nisi davčni zavezanec.. V ita mislim da si že takoj "davčni zavezanec" čim odpreš podjetje ali obrt..

in zanima me kdo vrši kontrolo če je bil davek plačan..
Verjetno slovensko davčno ne zanima če sem jaz davek v ita plačal?
kurzor
Novinec
Novinec

Primer, ki mi ga je povedal znanec je ta, da te niti ne vprašajo po osebnem dokumentu, ampak si v računalnik le prenesejo podatke od podjetja, ki so lahko tudi izmišljeni!??
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Mi precej poslujemo v tujini, pa se še ni zgodilo, da bi nekdo vnesel podatke, ne da bi jih preveril. Na primer v avstrijski Ikei ti ne pomaga noben dokument - niti potrdilo davčne uprave. V vsakem primeru obračunajo Mwst, ki ga potem zahtevaš nazaj. Tudi mi vedno na spletu preverimo ID številko. Zgodilo se je že, da so nam kvartalno poročilo zavrnili, ker sem se zatipkala pri ID kupca. Sicer je znano, da v Italiji delajo dosti bolj ohlapno, vendar se jaz ne bi zanašala na to.

Sicer, pa tudi mene zanima, če kdo ve, kakšne so dejansko te meddržavne kotrole oz. obveščanja?
slava
kurzor
Novinec
Novinec

ni stvar da bi se igral s tem.. zanimalo me je le kako vršijo kontrolo ali je bil nek davek plačan ali ne?

Kolikšen je strošek, ki ga bi davčna v italiji zahtevala od davčne v sloveniji recimo za nekoga, ki je kupil blago v vrednosti 1000 EUR in ni plačal DDV..

Verjetno so stroški preverjanja toliko veliki, da se jim ne izplača?!

Italijani pa ja... to je drugi balkan.. (če ne prvi).
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ker so imeli nekateri davčne kontrole na podlagi kvartalnih poročil, predvidevam, da v vies sistemu lahko preverjajo prav vse, ali pa večino, kar se tiče prometa med državami članicami EU.
Kurzor sprašuje kako se dursi obveščajo; mislim, da kar s kvartalnimi poročili. Primer: dobavitelj iz Italije proda kupcu iz Slo in o tem poroča v svojem kvartalnem poročilu: zapiše ID štev.Slo kupca in znesek. To poročilo se evidentira v vies sistemu in naša durs preveri, ali je Slo kupec s to ID štev., ki jo je prijavil Ita dobavitelj, v tem obdobju poročal o EU dobavah na svojih DDV obračunih.
Pred kratkim sem brala članek o tem, kako uspešni so pri odkrivanju nekih novih, bolj zapletnih, medevropskih davčnih utaj, torej je to, kar mi tu razglabljamo, že davno odkrito. Če ni pravilnega postopka, je vse skupaj lahko tudi davčna utaja: pri samoobdavčitvi je obračunani ddv obvezen, torej ga plačamo naši državi, medtem ko je vstopni ddv priznan pod določenimi pogoji.
lolek
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lolek »

Da obudim tole temo. Baje je možen tudi nakup blaga v tujini brez davka na način, da navedeš ID številko podjetja, blago pa nato plačaš preko zasebnega računa. Ali res to precej spremeni situacijo, saj plačilo ni šlo preko računa podjetja?

lp
Odgovori