Upam da sem na pravem naslovu za naslednje informacije:
Kaj se upošteva kot osnova za izračun odpravnine ob odpovedi delovnega razmerja (stečaj) po 109. členu ZDR? Kot osnova je navedena povprečna mesečna plača, ki jo je delavec prejel oziroma bi jo prejel, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
Malce bom karikirala situacijo.
Delavec je v mesecu v katerem je prišlo do odpovedi koristil letni dopust (npr. 22. septembra pride do odpovedi). V tem mesecu ni nič delal, le dopust je koristil.
Celoten mesec avgust in julij in junij je bil v bolniškem staležu, v mesecu maju pa tri četrtine meseca. Delavec za mesece julij-september, torej zadnje tri mesece ni prejel plače. Za ta čas bi mu pripadalo nadomestilo plače.
Zanima me, če velja za osnovo pri izračunu odpravnine ob odpovedi delovnega razmerja enako kot pri odpravnini ob upokojitvi; torej, da je osnova za izračun odpravnine plača, bolniško nadomestilo torej ne more biti osnova za izračun odpravnine?
Torej se za navedenega delavca upošteva kot osnova povprečna tromesečna plača v času ko je normalno delal, od februarja do aprila? Ali prav razmišljam? Ali se morda upošteva mesece marec, april in september?
Zakon govori o upoštevanju 1/3, 1/4 oziroma 1/5 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu oz. njegovih pravnih prednikih, odvisno od dolžine delovnega razmerja. Če prav razumem, se za pravnega prednika podjetja delodajalca štejejo tista podjetja za katera je delavec delal in delovno razmerje delavca ni bilo prekinjeno.
Naprimer: delavec je delal pri XYZ podjetu od leta 1980 ki se je z leti preoblikovalo glede naziva, organizacije, kar je razvidno iz delovne knjižice. Primer 1.1.1980 - 31.12.1984 sonce XYZ
1.1.1985 - 30.6.1991 luna XYZ
1.7.1991-22.9.2006 ZVEZDA
Delovno razmerje v tem času nikoli ni bilo prekinjeno. Vseskozi je delavec zaposlen pri podjetju XYZ, nato pa zaradi outsorcinga tega delavca prevzame podjetje ZVEZDA in delavcu teče delovno razmerje normalno naprej. Delavec ni prejel nobene odpravnine. Zanima me koliko let delovne dobe se upošteva pri izračunu odpravnine; ali vsa leta od 1980-2006 ali le leta dela pri zadnjem delodajalcu torej od 1991-2006?
Vem da je ogromno vprašanj, zatorej HVALA HVALA HVALA ZA ODGOVORE
odpravnina-nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Osnova po moje ni bolniška, saj tudi zakon pravi 'oziroma bi jo prejel, če bi delal'.
Kar se tiče let pa mi ni jasno kaj imate v mislih pod outsourcing? Če iz lune nastane zvezda, ki prevzame del poslovanja/poslovnih funkcij bi to bil naslednik drugače pa ne verjamem?
Kar se tiče let pa mi ni jasno kaj imate v mislih pod outsourcing? Če iz lune nastane zvezda, ki prevzame del poslovanja/poslovnih funkcij bi to bil naslednik drugače pa ne verjamem?
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net